Prof. Dr. Orhan Terzioğlu törenle emekli oldu

  • 0
  • 3.460
Yazı Boyutu:

Dokuz EylülÜniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nın Kurucu ÖğretimÜyesi ve akademik camiada renkli ve aktif yönü ile tanınan Prof. Dr. OrhanTerzioğlu törenle emeklilik yaşamına adım attı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün,Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesiönceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Dekan Yardımcıları, DEÜ HastanesiBaşhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Başhekim Yardımcıları, öğretim üyeleri vesağlık çalışanlarının katıldığı törende Profesör Terzioğlu duygulu anlaryaşadı. 

 

Akademisyenliğinin yanı sıra fotoğrafçılık ve dağcılıktabaşarılı çalışmalarla iz bırakan, Fakülte Sosyal ve Kültürel KoordinasyonKurulu Başkanlığını yürüten, 67 yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılan ProfesörTerzioğlu’na Rektör Füzün ve Dekan Canda birer plaketle teşekkür etti.Deneyimli akademisyenin, Öğretim Görevlisi olarak fakülteye hizmetlerininsüreceği belirtildi.  

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, “Hem hüzünlü, hem güzel bir gün.Orhan gibi bir kişi söz konusu olunca ortamın neşeli, keyifli olmaması mümkündeğil, ama kağıt üzerinde de olsa emekliliğin hüzünlü bir tarafı var. Kendisiaraştırmayı çok seven bir insan. Bilimin bir sonu, kuralları var. Bir yeregelip orada duruyorsunuz. Ama Orhan hoca için sonu olmayan tasavvuf gibi başkaalanlar var. Bilimdeki doygunluk tatmin etmeyince o alanda yürümeye başladıHayatı dolu dolu inceleyen, tadına varan bir insan. Bundan sonraki süreçtebaşarı ve mutluluğunun devamını diliyorum” dedi. 

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda da Orhan hocanınher yönüyle bir gönül insanı olduğunu, 1980 yılından itibaren geldiği DEÜ TıpFakültesi’ne çok şey kattığını ifade ederek şöyle konuştu: “Kendisi ile aynıkatları paylaştık, ailesini de yakından tanıdım. Öğrenci burslarında süreklibağışçımız olan gönlü zengin bir insan. Rektörümüz sağolsun, emekli olan tümhocalarımızı öğretim görevlisi olarak kurumumuza kazandırıyor. Onlaraihtiyacımız var. Orhan hoca Burs Komisyonu ve sosyal faaliyetlerde fakültemiziçin çalışmaya devam edecek. Kendisi emeklerini bize helal etsin.” 

 

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atabeyde Profesör Terzioğlu’nun katkılarını, “Yaklaşık 60 kişi ile rutin hizmet,eğitim ve araştırmaları sürdüren bir anabilim dalı olmamız, Orhan hocanın DEÜTıp Fakültesi’nde Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nı kurması ile başladı. Şu anda20 binden fazla genetik tanı vermiş, 100’den fazla uluslararası yayına dönüşmüşaraştırmalar yapmış ve dünyanın her yerinde görev yapmakta olan 77 öğrencimezun etmiş anabilim dalıyız ve bütün bunlar Orhan Bey’in attığı bir taşlabaşladı. Kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyorum” diyerek özetledi.

 

Terzioğlu’nun ilk yüksek lisans öğrencisi Prof. Dr. SelimUzunoğlu ile son yüksek lisans öğrencisi Dr. Özlenen Şimşek de, hayatlarındaunutulmaz değer olarak ifade ettikleri hocaları ile ilgili keyifli ve esprilianılarını anlattı. Prof. Dr. Terzioğlu da Anadolu ezgilerinden oluşan canlımüzik eşliğinde fotoğraf çalışmalarından örnekler sundu. Tören kokteylle sonaerdi.  

KİMDİR: 1946’da İstanbul’da doğdu. Aslında Karadenizli olanTerzioğlu, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’ni 1964’te bitirdi, 1965’te HacettepeÜniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne girdi. Ancak diş hekimliği yerine FenFakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1970’te Hacettepe Üniversitesi FenFakültesi’nde yüksek lisansa başladı ve aynı yıl asistan oldu. 1975’deülkemizdeki ilk moleküler genetik çalışmayı gerçekleştirdi. 1976’da NatoUluslararası Bilim Projesi ile çevresel karsinojenlerin bakterilerle taranmasıprojesinde tam 4 bin molekülün taramasını yaptı, başta İngiltere olmak üzereAvrupa’nın başka ülkelerinde bu çalışmalarını gerçekleştirdi. 1980’deTürkiye’ye döndü ve İzmir Tıp Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmayabaşladı. İzmir Tıp, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi olduktan sonra TıbbiBiyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürdü, 1989 yılındaprofesör oldu. 1981’de bir kez evlenen Profesör Terzioğlu’nun iki oğlu var.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Dört duvar arasında bir başkan olmayacağım

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Arşiv