Risk Yönetimi masaya yatırıldı

  • 0
  • 1.465
Yazı Boyutu:

Küresel ekonomik krizin en çok tartışılan Risk Yönetimi konusu İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde masaya yatırıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Liderlik ve Yönetişim Merkezi’nin  (EKOLİDER) düzenlediği 2 gün sürecek olan “Küresel Kriz ve Risk Yönetimi: Yanılgılar ve Gerçekler” konferansı başladı.
İş dünyası ve akademik çevreden 20 konuşmacının katılım gösterdiği konferansta açılış konuşmasını İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin, İzmir Ticaret Odası Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ve EKOLİDER Müdürü Doç. Dr. Hakan Yetkiner gerçekleştirdi.
Konuşmasında risk yönetmedeki yetersizliğin krizle beraber dünyada daha da hissedilir hale geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Sezgin, “Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bu ihtiyacı hisseden her ülke ciddi atılımlar yapmaya başlamıştır” diye konuştu. Birkaç ülke dışında tüm dünyanın ekonomik krizden etkilendiğini hatırlatan Prof. Dr. Sezgin, “Dünyanın bir numaralı gündem maddesi konusunda bilgili ve bu alanda uzman görüşleri öğrenmek hepimiz için son derece önemli.” dedi.  
Konuşmasına ekonomik krizlerin en derinini yaşadığımızı hatırlatarak başlayan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise, “Risk Yönetimi kavramının yeterince bilinmemesi ve denetimin yetersizliği nedeniyle, ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin dev finans kuruluşları tarih sahnesine gömülmüştür.” diye konuştu.
Ekonomik krizin dünya ticaretinin seyrini değiştirdiğini ifade eden Eskinazi,  dünya ekonomisi ekseninin Pasifik- Uzakdoğu eksenine kaydığını söyledi. Eskinazi, gelişmiş ülkelerin reel ve finans sektörü olarak yaşadıkları krizi ülkemizin sadece reel kriz olarak yaşadığını anlattı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ciddi yaralar aldığına dikkat çeken Eskinazi, “KOBİ’lerin ekonomik krizlere karşı daha sıkı korunması ve yakalandıkları hastalıklara karşı önceden aşı olmaları gerekmektedir. Böyle bir süreçte piyasadaki tüm aktörlerin risklerini daha detaylı ölçmesi ve yönetmesi zorunlu hale gelmiştir. ”dedi. Son olarak Basel II kritelerine de değinmeyi ihmal etmeyen Eskinazi, kriterlerin kapıya dayanmadan işletmelerin üzerlerine düşenleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Eskinazi konuşmasını, önümüzdeki dönemde KOBİ’lerin etkin bir risk yönetim sistemine sahip olmalarının şart olduğuyla sonlandırdı.
Düzenlenen konferansın Türkiye kamuoyuna ciddi katkıları olacağını dile getiren EKOLİDER Müdürü Doç Dr. Hakan Yetkiner, “Kriz süresince en çok tartışılan konulardan birisi de şüphesiz risk yönetimi ve denetiminin yetersizliği oldu. Konferans çerçevesinde özellikle ekonomiyi yönlendiren isimlerin, iş adamlarının ve akademisyenlerin bu konudaki düşünce ve beklentilerini ilk ağızdan öğrenme şansı bulacağız. Konferans İzmir ve Ege bölgesinde konumlanmış firmalar ve İstanbul’da konumlanmış risk alanında çalışan uzmanları bir araya getirmesini umuyoruz” dedi.
Konferansın ilk oturumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Çabukel, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Sabancı Holding Risk Yönetimi Direktörü Dr. Tamer Saka ve Doğuş Holding Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Uğural tarafından gerçekleştirildi. Konferansın ikinci oturumu ise Radikal Gazetesi Köşe Yazarı - Oliver Wyman, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Danışma Kurulu Üyesi Korkmaz İlkorur’un konuşmasıyla başladı. İkinci oturum İş Yatırımı Risk Müdürü Doç Dr. Evren Bolgün, Yard. Doç. Dr. Refet Gürkaynak, Morgan Stanley Menkul Değerler A.Ş. Eski Genel Müdürü Kaan Sarıaydın ve TCMB’den Doç. Dr. Coşkun Küçüközmen’in konuşmalarıyla devam etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv