Rotaryenlere hitabet ve diksiyon eğitimi

  • 0
  • 2.505
Rotaryenlere hitabet ve diksiyon eğitimi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

TRT İzmir radyo ve televizyonu spikeri- sunucusu,  İzmir  Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Can Canbay, Karşıyaka Rotary Kulübü üyelerine Hitabet sanatı ve Türkçe’nin kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

 
 

Topluluk karşısında sunum yapmanın aslında zor olmadığını, o ortamda duyulan heyecan, ‘ben yapmayayım’,  ‘ben etmeyeyim’ kaygısıyla işini kişinin kendisinin zorlaştırdığını belirten Murat Can Canbay, bu durumda da kişinin kendisini doğru ifade edememe gibi bir sorunun ortaya çıktığını söyledi.

 Böyle bir sıkıntının yaşanmaması için öncelikle dik durarak derin bir nefesle alınan, bir süre tutulan ve “Sss  sss  sss” şeklinde küçük küçük vermenin heyecan için en büyük ilaç olduğunu vurguladı ve bir dizi ipucu verdi, önerilerde bulundu. 
 
 
 

Murat Can Canbay, “Öncelikle nasıl konuşurum değil nasıl etkin konuşurum, nasıl başarılı sunarım’ı düşünün. Ciddi bir planlama ve hazırlık yapın. Plansız bir konuşma, projesi çizilmemiş bir binaya benzer. Yapılacak konuşmada dinleyiciyi bir yerden alıp bir yere götürmeyi hedefliyorsanız sunumunuzun, konuşacaklarınızın planlamasını yapın. Zihin Haritası çıkarın. Bir gün önceden veya bi kaç saat önceden gidip bakmak, asıl sunum için gelindiğinde salonda yabancılık çekilmesini önler. Aynanın karşısına geçtiğinizde yanağınızdan birer kesme alın, kendinize göz kırpın, öpücük atın, ‘ne şeker şeysin sen ya’ diyerek kendinizi motive edin. Uyandığınız için şükredin ve yola çıkın. Önceden prova edin. Ya bir aynanın karşısına geçerek karşınızda izleyen varmışçasına konuşun veya önce yakınlarınıza sunum yapın” dedi.

 

Günlük yaşamın en fazla 200 kelimeye sıkıştırıldığını, hele hele öğrencilerde bunun 40- 50 kelimede kaldığını dile getiren Canbay, söz dağırcığının genişlemesinin ve evde de kullanılmasının çocuklara da katkısı olacağını anlattı.
 
 
 
Türkçe’nin çok iddia edildiği gibi yazıldığı gibi okunan birdil olmadığını iddia eden kıdemli spiker- sunucu, “Yapacak sözcüğünün okunurkenyapıcak, olacak sözcüğü olucak, gelecek sözcüğü gelicek şeklinde okunuyor.Yumuşak Ğ,  başındaki sıfata hiç uymayan bir ses. Değil yazılıp diilolarak, yağmur  yazılıp yaamur, olarak okunduğu gibi” diye konuştu.

Uygulamalı gerçekleşen ve zaman zaman kahkahalara boğan sunumun ardından kulüpbaşkanı Barış Kaşka Murat Can Canbay’a adına dikilen fidan sertifikası ve kulüpflamasını günün anısı olarak verdi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv