Sadece lale değil kavun, bezelye soğanımıza kadar kaçırıyorlar

  • 0
  • 1.326
Yazı Boyutu:

Ters lale soğanlarının son örneklerinin de Hollanda’ya kaçırılma teşebbüsü “Yeni lale çeşitlerini geliştirme” projesiyle laleyi vatanına geri döndürmek için çaba sarfeden bilim adamlarını çok üzdü. Prof. Dr. Ercan Özzambak, doğal çiçek soğanları yönünden son derece zengin bir coğrafyada olan ülkemizin bu tür teşebbüslerle kendi ürünlerini ithal etmek durumunda kaldığını belirterek, “Yalnız çiçek soğanı değil kavun, bezelye, soğan gibi bir çok sebze de yine yurtdışına habersiz olarak çıkartılmaktadır” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Doğal Çiçek Soğanları Teknik Komite Üyesi) Prof. Dr. M. Ercan Özzambak, Anadolu topraklarında 40 cins içinde 700 tür soğanlı yumrulu bitki yetiştiğini belirterek, “Bunlardan en önemlilerinden birisi de Hollandalılar tarafından yurt dışına gizlice kaçırılmak istenen Fritillaria cinsidir. Fritillaria cinsi içinde, yalnızca ülkemize özgü olan 14 endemik türle birlikte toplam 41 tür vardır. Bu türlerden Adıyaman Lalesi, belirli miktarlarda ihraç edilebilir iken, diğer türlerin doğadan toplanması, yurtdışına çıkarılması yasaktır” dedi.

500 YILDIR KAÇIRILIYOR
Türkiye’nin sahip olduğu bu doğal zenginliklerin çok eski tarihlerden beri yabancıların dikkatini çekerek, ülkemizden gizlice çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Özzambak, “Günümüzden yaklaşık olarak 500 yıl önce Avusturya- Macar İmparatorluğu Elçisi Busbecq, lale soğanını, 1576’da Fransız Botanikçi Carolus Carolus Clusius’ta ağlayan gelin soğanlarını yurt dışına götürmüşlerdir” diye konuştu.

ORİJİNİ ÜLKEMİZ OLAN BİTKİLERİ İTHALEDİYORUZ
Bu bitkilerin yıllar boyunca ıslah edilerek günümzüde çok sayıda yeni ticari çeşit elde edildiğini belirten Prof. Dr. Ercan Özzambak, orijini ülkemiz olan bu çeşitleri ithal ederek yetiştirmek zorunda olmamızın, çok acı bir gerçek olarak karşımıza çıktığını ifade etti.

Günümüzde önemi bilim adamları ve doğaseverler tarafından daha çok kavranan genetik kaynaklarımız, doğal çiçek soğanlarının nesillerini koruma ve onları kültüre almaya yönelik olarak üniversitelerimizde ve araştırma enstitülerimizde çok sayıda proje yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Özzambak, “Ayrıca doğal çiçek soğanları Teknik Komitesi de, soğan sökümleri ve soğan ihracatını  denetlemektedir” diyerek, bir taraftan yok olan varlıklarımızı korumaya çalışırken, diğer taraftan bitki kaçırma haberlerinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Unutulmaya yüz tutan sokak oyuncakları yeniden hayat buldu

İşçinin yüzünü güldüren sözleşme

Uluslararası fuar talebine Başkan Tugay’dan onay

Heyecanla çalışıyoruz’

Balkan vizyonu Buca’da konuşuldu

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Arşiv