Sigara yine en önemli etken

  • 0
  • 2.024
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Ayşegül Ergönül, akciğer sönmesi hastalığının çok bilinmediğini fakat son yıllarda giderek yaygınlaştığını belirtti.
 
Akciğer sönmesinin hayati risk taşıyan bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ergönül “Hastalık özellikle 20-30 yaşları arasında ince yapılı erkeklerde görülüyor. Kendiliğinden oluşabileceği gibi travma, çarpma, yoğun efor sarf etme gibi etkenlerle de ortaya çıkabiliyor. Akciğer sönmesi, tekrarlanması durumunda hayati risk taşıyor” diye konuştu.
 Uzm.Dr. Ergönül “Akciğer sönmesi; akciğerde yapısal olarak meydana gelen hava kabarcıklarının patlaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Hastalar göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerle hastanelere başvurmakta, tanı konulduktan sonra her hastanenin acil servisinde uygulanabilen basit bir yöntemle bir hafta gibi bir sürede tedavi edilmektedir. Akciğer ve kaburgalar arasına bir hortum takılarak akciğer içindeki hava temizlenir. İyileşme olmaz ya da hastalık tekrar ederse cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale sonucunda hasta sağlığına kavuşur ve tekrar etme olasılığı %1 gibi küçük bir rakamdır” dedi.
        
Uzm. Dr. Ergönül, hastalığı tetikleyen en önemli etkenin sigara olduğunu, bunun yanında basınçlı ortamlarda bulunmanın ve ağır işlerle uğraşmanın da hastalığı tetiklediğini belirtti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv