SINIR KOYABİLME VE “HAYIR!” DİYEBİLME'YE YOĞUN İLGİ

  • 0
  • 690
SINIR KOYABİLME VE “HAYIR!” DİYEBİLME'YE YOĞUN İLGİ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Agora Alışveriş Merkezi’nin klasiği olan Agora Sohbetleri ilgi ile takip edilmeye devam ediyor. Bu hafta genç psikologlar Özge Kutay ve Duygu Öz’ü ağırlayan Agora Sohbetleri”de “Hayır Diyebilmenin Yolları” konulu söyleşi yoğun ilgi gördü.

Psikolog Duygu Öz ve Özge Kutay, gerek özel yaşantıda gerekse iş yaşantısında telaffuz edilmesi zor kelimelerden biri olan “hayır” ve sınır koyma becerileri konusunu bu hafta Agora Sohbetlerinde ele aldılar.

Hepimiz biliriz ki onaylanmak ve beğenilmek insanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Zaman zaman sırf bu ihtiyacını karşılayabilmek için insanlar, kendi isteklerini bir kenara atarak diğer insanların istek ve beklentilerini karşılamak adına onlara EVET; kendi istek ve beklentilerini ise erteleyerek HAYIR derler. Fakat burada diğer insanlara söylediğimiz hayır ve evetlerin dengesini çok iyi kurabilmek önemlidir.

Aslında Evet”çi yaklaşım bizi başkalarıyla işbirliği ve dayanışma yapmaya yönelten bir yaklaşımdır. Zannederiz ki diğer insanların beklentilerine hep evet dersek onlarla daha yakın, daha samimi ilişkiler kurabiliriz; en önemlisi de onlar tarafından onaylanıp beğenileceğimizi yani kabul edileceğimizi düşünürüz. Özellikle çocuklarda ve ergenlerde bu yaklaşım daha güçlüdür ve bazı yetişkinlerde de fakat evetlerin dengesini kaçırmaya başladığımızda bu beklentimizin boş olduğunu ve imajımızın beklediğimiz gibi olmadığını görmeye başlarız.

Gerektiğinde HAYIR diyebilmek çocuklara belki okullarda öğretilen bir çok bilgiden daha önemli ve gereklidir. Sürekli olarak başkalarının istek ve beklentilerine evet diyen insanlar kendi kişiliklerini yeterince geliştirememiş, özgüveni zayıf,kendisiyle barışık olmayan, bağımlı ve en önemlisi de mutsuz insanlardır. Her zaman kendi ihtiyaç,istek ve beklentilerimizle diğer insanlarınkini dengeleyerek kuracağımız ilişkiler daha sağlıklı zeminlere oturacaktır. Hayır diyebilmeyi bilen çocuk ve ergen ,önüne çıkabilecek pek çok yaşamsal tehdit karşısında çok daha güçlü ve donanımlı olacak, kendisini pek çok tehlikeden koruyabilecektir. Ve en önemlisi her hayır, başka bir şeye evet demektir.
“Hayır diyebilmek hayatımızın kontrolünün bizim elimizde olması demektir” diyen genç psikologlar, Agora Sohbetleri”nde katılım ve yoğun ilgiden dolayı memnuniyetleri dile getirdi.

Agora Alışveriş Merkezi İcra Kurulu Başkanı Hasan Noyan; Aralık ayında birbirinden renkli etkinlikler ile yine çok değerli konukların ağırlanacağı ve yeni yıl konseptli Agora Sohbetlerinde 2016’yı heyecanlı karşılayacak konulara yer verileceğini iletti. Noyan, yeni yıl heyecanını şimdiden yaşadıklarını dile getirerek, Aralık ayında gerçekleşecek muhteşem kampanya ve etkinlikleri yakından takip etmeleri için tüm İzmirlileri Agora Alışveriş Merkezine davet etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv