SON UZAY MEKİĞİ ATLANTİS’İN MÜRETTEBATI UZAY KAMPI TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ

  • 0
  • 1.277
Yazı Boyutu:

8 Temmuz 2011’de fırlatılarak NASA’nın 135’nci ve son uzay mekiği uçuş görevini yapan Atlantis Uzay Mekiği’nin (STS-135) dört astronotu Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etti. Uzayda geçirdikleri 13 günün ardından dünyaya dönen Komutan Christopher Ferguson, Pilot Doug Hurley, Uçuş Uzmanları Sandra Magnus ve Rex Walheim, Uzay Kampı Türkiye’ye gelerek deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Uzay mekikleri ve son uçuşla ilgili hazırladıkları videoyu SEV Amerikan Koleji ve İzmir Türk Koleji’nden gelen yaklaşık 30 öğrenci ve öğretmenle paylaşan astronotların anlattıkları ilgiyle dinlendi. NASA’nın gezegenlerarası uzay uçuşlarına başlamak için  uzay mekiği uçuşlarını sonlandırıldığını anlatan uzay mekiği komutanı Christopher Ferguson “Otuz yıldır devam eden uzay mekik uçuşlarının sonlanması ve son mürettebatın da bizim olmamız hüzün verici ancak bu aynı zamanda yeni bir başlangıç. Yeni programa geçiş süreci devam ederken ABD’li astronotlar Rus araçlarıyla uzaya gidecekler.” dedi. Geçmiş yıllardan farklı olarak, uzay çalışmalarının özel sektörden alınan destekle devam ettirileceğini de söyleyen Komutan Ferguson uzaya gönderilecek yeni nesil aracı yapmak için dört şirketle görüşmelerin devam ettiğini ve bu araçların 2015-2016 yıllarında uzaya göndeirlmesinin planlandığını aktardı. Ziyaretçi astronotlardan Dougles Hurley ve Rex Walheim takip eden yıllarda Ruslarla birlikte yürütülecek uzay uçuşlarında yeniden görev alabileceklerini ifade ettiler.

Dünya tüm insanların uzay gemisi
Öğrencilerin uzayda yaşam ve gündelik hayat akışı ile ilgili sorularını yanıtlayan astronotlar dünyanın uzaydan çok narin ve zarif göründüğünü özellikle Ege Denizi’nin ve Akdeniz’e kıyıları olan ülkelerinin yörüngeden çok net bir şekilde seçilebildiğini aktardılar. Dünya’nın dev bir uzay gemisi olduğunu ve tüm insanları barındırdığını söyleyen Astronot Sandra Magnus “Uzay mekiğinin bizi dış faktörlerden koruması gibi Dünya da tüm insanları sanki dev bir uzay aracıymış gibi koruyor. Dev ama narin bir uzay aracı. Güneşten gelen yoğun radyasyonun, Dünya’nın atmosferinde arındırıldığını biliyorsunuz. Mekikten ince bir tabaka olarak seçilen hava katmanını görmek bize tüm insanlık olarak gezegenimizi nasıl dikkatli korumamız gerektiğini bir kez daha anlatıyor.” dedi. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUI) çalışmaya devam ettiğini ve 16 farklı ülkeden astronotun işbirliği içerisinde görev yaptığını söyleyen Astronot Rex Walheim “Dünyamızın küçük bir kopyasına benzettiğimiz uzay istasyonunda olduğu gibi Dünya’da da tüm insanların bir bütün olarak, takım çalışmasına ve işbirliğine önem verebilmesini arzuluyoruz. Bu, uzaya gidip o ortamı yaşayan tüm astronotların temennisi “dedi.

Uzay Kampı Türkiye uzay eğitimi için harika bir olanak
Uzay mekiği görevlerinde uzay aracından dışarı çıkarak “uzay yürüyüşü” gerçekleştiren astronot Rex Walheim, “Çocukların uzay eğitimi alabilmesi için Uzay Kampı Türkiye’de oluşturulan uygulamalı eğitim ortamı, simülatörler gerçekten olağanüstü. Burada tanıştığım öğrencilerin hepsinin uzaya ve bilime meraklı olduklarını gördüm.  Bu ilginin donanımlı ekipmanlara sahip Uzay Kampı’nda bilgiyle buluşması çocuklar için inanılmaz bir fırsat” dedi.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Astronomi sohbetleri başlıyor

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Arşiv