Türkiye’deki organik tarıma Alman desteği

  • 0
  • 1.672
Yazı Boyutu:

Türkiye’deki organik tarım üretiminin ve Avrupa piyasasına ihracatının 2013 sonuna kadar etkili bir şekilde geliştirilmesini hedefleyen, Ege’de organik tarımla organik ürünlerin dış ticareti konularında uzmanlık ve ekonomik işbirliğine ilişkin iki ülkenin ortaklığında yürütülen projenin ilk sonuçları Almanya Başkonsolosluğu’nun gerçekleştirdiği organizasyonla açıklandı.
Kaya İzmir Termal & Convention Otel’de düzenlenen ve İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökcüoğlu’nun da yer aldığı toplantıya katılan Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı Dr. Gerd Müller, İzmir’deki organik ürünleri teşvik etmek istediklerini açıkladı ve  “Burada iyi toprak, iyi güneş var. İyi üreticiler de olursa Almanya’daki talebi buradan karşılamak isteriz” dedi.

DÜŞMANLIK DEĞİL, YARIŞ OLMALI
Organik veya konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş olsun bütün gıda ürünlerinin sağlıklı, temiz olması, tüketici için risk yaratabilecek kalıntılar içermemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Müller, üreticilerin de birbirleriyle düşman değil piyasaya iyi ürünler sunmak yarışında olmalarını istedi. Avrupa’da gıda ürünlerinin yüzde 5’inin organik olduğunu ve bu oranın gün geçtikçe arttığını ifade eden Dr. Müller, “AB içerisinde organik ürün pazarlayan en fazla mağazalar zinciri Almanya’da bulunuyor. Domates ve elmada Almanya’da ihtiyacın ancak yarısı karşılanıyor. Boşlukları Türkiye’den ithal edilen ürünlerle doldurmak isteriz. Ancak bu mağazalar zinciri AB genel standartlarının çok kez üstünde olan tüketici taleplerini de dikkate almak zorunda. Bu nedenle organik-ekolojik tarımda kontrol fazla” diye konuştu.


Özellikle Alman piyasasının büyüklüğü ve büyüme potansiyeli açısından Türk üreticiler için olağanüstü ihracat imkanları sunan, ancak kalite standartlarının da yüksek olması beklenen projenin sunumunu gerçekleştiren Alman GFA Consulting Group GmbH uzmanlarından Elisabeth Rüegg, Türkiye’de 500 bin hektar alanda 40 bin üretici tarafından organik tarım yapıldığını belirtti. Organik tarıma ilişkin 1994 yılında çıkarılan yönetmeliğin 2010 yılında revize edildiğini hatırlatan Rüegg, organik ürünlerde yaşanan kalıntı sorununun kaynağının üretimde klasik yöntemleri tercih eden çiftçiler olduğunu söyledi. Rüegg, “Organik ürünler daha fazla paraya satıldığı için üretimde yanlış yöntemler kullanılabiliyor. Organik ve konvansiyonel tarım alanları birbirine çok yakın. Üreticiden tüketiciye tüm değerler sistemine hitap eden proje ile sorunların ortadan kaldırılıp ticari aktivitenin geliştirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
Proje kapsamındaki ağırlıklı ürünler fındık, kayısı ve kuru üzümde aktif adımlar atılması istenilen toplantıda İzmirli üretici Halil Halaç, Birlik Tütün yöneticisi Akın Kayandan ve Bükey Tarım ortaklarından Mustafa Bükey de organik tarımda kaliteyi artırıp sorunların birlikte çözüleceğini dile getirdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Arşiv