Türkiye’den ilk kanser aşısı müjdesi bekliyor

  • 0
  • 1.656
Yazı Boyutu:

Çağımızın hastalığı kanserle ilgili Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin  Erel Amfisi’nde bir buluşma gerçekleşti. 1991 yılında “ İzmir Kanser Insidansı ve Veri Toplama Projesi “ olarak  Ege Üniversitesi Hastanesinde, hastane tabanlı kanser verileri toplanmaya başlandı. Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İzmir Kanser Kayıt Merkezi işbirliğinde kanser hastalığının kayıt altına alınmasının 20. Yılı açılış töreniyle başladı. Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz “Umarım Türkiye’den ilk aşı müjdesini de alırız” dedi.
 
Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu açılış konuşmasında kanser kayıtlarının antik çağdan günümüze süre gelen bir yöntem olduğunu belirtti. Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kanser kayıtlarının Eski Mısır belgelerinde  mevcut olduğunu gördük. Her alanda olduğu gibi kanser kayıtlanması Orta Çağ’da geriledi. Rönesans’la birlikte yeniden aydınlanma sürecine girdi. 20. Yüzyıl’da teknolojik gelişmelerin beraberinde kanser tanılarının kayıtlanması yenilik sürecine girdi” dedi.
Türkiye’de kanser kayıtlarına dair herhangi bir çalışmanın bulunmadığı dönemlerde Avrupa ve Amerika istatistik verilerinden yararlanıldığından bahseden Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kanser belirtileri 20. Yüzyılda modern kentlerde daha çok yayılmaya başladı. 1990’lı yıllarda hastane tabanlı kayıtlarla birlikte aktif kanser kayıtçılığı 20 yıl önce ilk kez İzmir’de başladı. 1992 yılında EUKAM (Ege Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi) kuruldu ve kanser kayıtları merkezileşti. Kanser kayıtlanması kanserle savaşta ilk adımdır. Bugün ulaştığımız teknoloji gelişmelerle dijital ortamda kanser tanısı kolaylaştı” şeklinde konuştu.
Kanser kayıtçılığında 20. Yıl toplantısına katılan  Ankara Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “2013 yılında kanser tanımlama ve kayıtlanması üzerine bir atılım planlanıyor” diye konuştu.
İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan  İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yaptığı 19 Mart Genelgesi sayesinde halkın yaşam kalitesi artması ve halkın bilinçlendirme düşüncesi tek çatıda topladıklarını açıkladı. Dr. Candan, “Halkın kanser konusunda bilinçlenmesi, kanserin takip edilmesi ve kayıt altında tutulması 1. Basamak sağlık çalışanlarının görevidir. Kanser tanılarını kayıt altına alarak hangi bölgede, hangi tür kanser çeşidinin sık rastlanıldığı tespit edilerek bu hastalığa karşı önlem almayı hedef belirledik” dedi.
 
REKTÖR PROF. DR. YILMAZ ÜMİTLİ
Böyle bir atılımın Ege Üniversitesi’nde gerçekleşmiş olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “bugün burada ortak aklın, Türkiye’yi ileriye götürmenin önemli adımlarının atılmış olduğunu görüyoruz. Yapılacak çok iş var. Uzun yıllar ‘Türkiye’de Kanser istatistiklerini bilmiyoruz’ diye hayıflandık. Bugün  bu toplantıda güçlü bir şekilde bu hayıflanmayı arkamızda bıraktığımızı görüyoruz. Teknik eksiklerden dolayı pasif bir şekilde başladığımız kanser kayıtlanması bugün aktif bir hal aldı. Böyle bir çalışma içinde olduğumuzdan dolayı çok mutluyum. Umarım Türkiye’den ilk aşı müjdesi alırız” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv