Türkiye yenilenebilir enerji zengini, kullanım fakiri

  • 0
  • 1.267
Yazı Boyutu:

Soma’dayaşanan felaketin ardından uzmanlar, alternatif enerji zengini Türkiye’nin potansiyelinikullanamadığını rakamlarıyla ortaya koydular.

2018 yılına kadar kömürmadenlerinin kapatılacağı açıklanan Almanya gibi gelişmiş ülkelerin günümüzdeyenilenebilir enerji kullanımına yöneldiğini belirten enerji uzmanları, Türkiye’nin yılda tüketilen elektriğin enaz iki mislini rüzgardan elde etme potansiyeline sahip olduğunu ifade ettiler.

CARİ  AÇIĞIN YÜZDE 71’İ ENERJİDEN
Türkiye’nin cariaçığının yüzde 71’inin enerji ithalatından kaynaklandığını belirten YaşarÜniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri,Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeli ve yenilenebilir enerji üretimtesislerinin işletme maliyetleri hakkında şu bilgileri verdiler:    “Türkiye’nin, 2012sonu rakamlarına göre cari açığının yüzde 71’i enerji ithalatındankaynaklanıyor. Türkiye’de mevcut hidrolik enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 40’ı, rüzgar enerjisi potansiyelininyaklaşık yüzde 3’ü, jeotermal enerji potansiyelinin de yaklaşık yüzde 3’ükullanılmakta. Asıl enerji potansiyeline sahip olduğumuz güneş enerjisindeise yeni yeni yatırımlar yapılmaya başlanmakta. Bu nedenlerle Enerji ve TabiiKaynaklar Bakanlığı ise 2023 yılınakadar elektrik arzındaki alternatif enerji payını yüzde 30’un üzerine çıkararak cari açığı kapatmayı hedefliyor. Türkiye’ninyenilenebilir enerji potansiyeli, mevcut yenilenebilir enerji kurulu gücüdeğerleri ve mevcut kömür ile çalışan termik santrallerinin düşük enerjiverimleri göz önüne alındığında, orta ve uzun vadede enerji yatırımlarıiçerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrılan payın ve yenilenebilirenerji üzerine yapılacak AR-GE çalışmaları için verilecek teşviklerinartırılması gerektiği görülmektedir.”

DAHATEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN
Ülkemizde taşkömürü velinyitin elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılmasından dolayı havakirliliğinde yaşanan büyük artışa da dikkat çeken Yaşar Üniversitesi AlternatifEnerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, “Türkiye’deki sera gazı emisyonlarınınen önemli kaynağı enerji sektörüdür. Toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşıküçte biri elektrik üretimi kaynaklı. Taşkömürü ve linyitin elektrik üretimindeyoğun olarak kullanılması nedeniyle ülkemizde karbondioksit emisyonlarındabüyük artış görülmekte. Bu nedenle de yenilenebilir enerjini kullanımı önemtaşımakta. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nca hazırlanan bir rapordaelektrik üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının hesaplandığı birçalışma esas alınarak , 2020 yılında fosil kaynak tüketiminin azaltılarak,yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının yaygınlaştırılmasıylakarbondioksit emisyonlarının 240 milyontondan yaklaşık 180 milyon tona düşebileceği hesaplandı.” şeklinde bilgiverdiler.


Yenilenebilir enerjiüretim tesislerinin işletme maliyetleri

RÜZGARLA2 KATINI ÜRETEBİLİRİZ
OECD (Ekonomik Kalkınmave İşbirliği Örgütü) kaynaklarına göre Türkiye, yılda tüketilen elektriğin enaz iki mislini rüzgardan elde etme potansiyeline sahip bir ülke. Ancak bupotansiyelin ancak yüzde 3’ü değerlendirilmekte.500 kilowatt’lık bir rüzgar pervanesinin tüm kuruluş masraflarıdahil fiyatı 600 bin dolarken;nükleer bir santralin kurulması için gerekli olan masraflar ise ortalama 2.2 milyar dolar civarındadır. YineBozcaada’da bulunan rüzgar türbinlerinde bir kilowatt saat kapasite maliyeti 1000 dolar iken, bir hidroelektriksantrali için bu rakam 2000 ile 4000dolar arasını bulmakta. Ayrıca rüzgar türbinleri, fosil yakıt santrallerinekıyasla işletme maliyetinin sıfır olması açısından daha ekonomik bir üretimyapmakta. 

GÜNEŞİN BÜYÜK GÜCÜ  
Güneşenerjisi modüllerinin küçük ölçekli üretimlerde kurulum maliyeti 6000- 7500 Euro, daha büyük megawattüretimlerde ise 3000 Euro dolaylarındadır. Ancak bu sistemden kesintisiz 20 yıl enerji elde edileceği göz önünealınırsa maliyetlerin büyük olmadığı görülmekte. Ayrıca güneş enerjisisantralleri, günde 1 kilowatt saat’likenerji üreten bir santralin tam 5 katıbüyüklüğündü enerji üretme potansiyeline sahip.         

Kutu kutukutu
Türkiye’deyenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretim potansiyeli
Yenilenebilir Enerji Kaynağı ve Elektrik Üretim Potansiyeli
-Jeotermal (31 bin 500megawatt saat)
-Rüzgar (48 binmegawatt saat)
-Hidrolik (140 binmegawatt saat)  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv