Türkiye’de Herediter Anjioödem hastalarının çoğunluğu tanı almayı bekliyor

  • 0
  • 3.097
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AnabilimDalı  Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı ÖğretimÜyeleri  Prof.Dr. Okan Gülbahar ve  Prof.Dr. Nihal Mete Gökmen “Dünya HerediterAnjioödem Günü” dolayısıyla Ege Ajans’a açıklamalarda bulundu.  

Prof.Dr. Okan Gülbahar, “Herediter Anjioödem(HA) deri ve mukozalarda veya iç organlarda, tekrarlayan anjioödem adı verilengeçici şişlik atakları ile seyreden, nadir rastlanan kalıtsal bir hastalıktır.Anjioödem atakları sıklıkla kol ve bacaklarda, yüz ve ağızda,  barsaklarda, cinsel organlarda ve üst solunum  yollarında kendini gösterir. Barsakduvarındaki şişlikler çok şiddetli karın ağrısına neden olur ve bazen hastanıngereksiz yere ameliyat edilmesine neden olabilir. Üst hava yollarındaki şişliközellikle larinks ödemi ise ölüme yol açabilir. Tanı almamış hastaların  yüzde 25’i larinks ödemi nedeniylehayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyadır” dedi.

“Türkiye’de en az 1500 HA hastası olduğudüşünülmektedir; ancak tanı konulabilmiş hasta sayısı 420 civarındadır”  diyen Prof.Dr. Okan Gülbahar, “Anlaşıldığıüzere Türkiye’de HA hastalarının büyük çoğunluğu tanı almayı beklemektedirler.Anjioödem atakları sıklıkla ″alerjik hastalıklarla² karışabilir ve sanki bir alerjiymiş gibitedavi edilemeye çalışılabilir. Halbuki alerji tedavisinde kullanılan ilaçlarbu hastalığın tedavisinde etkili değildir. Karın ağrısı atakları ile seyredenhastaların 5’te 1’i ise Türkiye’de çok yaygın bir hastalık olan Ailevi AkdenizAteşi (FMF) yanlış tanısı ile izlenmektedirler” diye konuştu.

Hastalığın önde gelen belirtisinin  en çok el, kol, yüz, genital bölgede görülentekrarlayan şişlik atakları olduğunu söyleyen Prof.Dr. Nihal Mete Gökmen “Buataklar sıklıkla geçici de olsa o bölgede işlev kaybına neden olabilir. Diğerönemli bir belirti tekrarlayan karın ağrısı, bulantı, kusma ataklarıdır”diyekonuştu. 

ÖLÜMORANI YÜZDE 25 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji veİmmünoloji laboratuvarında hastalığın tanısının başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Prof.Dr. Nihal Mete Gökmen, “Buhastalık hastaları son derece olumsuz yönde etkilemektedir.Bir kısmınınakrabaları asifiksiden ölmüştür. Üst solunum yollarını etkileyen ataklarda ölümoranı yüzde 25’in üzerindedir; bu nedenle hastalar sürekli ölümcül olabilenlarinks ödemi tehdidi ile yaşamaktadır. Hastaların hemen tümü bu hastalığınokul veya işte daha başarılı olmalarını engellediğini düşünmekte vebelirsizliğin getirdiği ciddi psikolojik yük ile yaşamak zorunda kalmaktadır.Her türlü travma, stres, enfeksiyonlar atağı başlatabilirler. Özellikle ağız vedişlere/diş etlerine yapılan müdahaleler ve cerrahi girişimler gibi işlemlerlarinks ödemine neden olabilir. Hastalık sıklıkla çocukluk çağlarında başlar.Genellikle ergenlikle birlikte atak sıklığı ve şiddeti artma eğilimindedir. Birkez başladıktan sonra ömür boyu sürer. Hastaların önemli bir kısmı her 7-14günde bir atak yaşarlar. Genellikle erken başlayanlarda daha şiddetli birklinik tablo olabilir. Yaş ilerledikçe atakları seyrekleşen olgular olmaklabirlikte bu her hasta için bu şekilde olmamaktadır” dedi 

Prof.Dr. Nihal Mete Gökmen “Buhastalıkla ilgili belki de en önemli şey tanı almamış hastaların tanıalmalarını sağlamaktır. Çünkü tanı almamış hastaların ölüm riski tanıalmışlardan yaklaşık 30 kat daha fazladır. Tanı oldukça basittir; buradaki enbüyük sorunun hastalığın akla gelmemsi olduğunu tekrar vurgulamak gerekir. Tanıalmış hastalarda gerek koruyucu tedavi açısından gerekse atak geliştiğindekullanımak üzere çeşitli tedavi imkanları bulunmaktadır. Bu amaçla Kasım 2009’daTürkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği çatısı altında HerediterAnjioödem Çalışma Grubu’nu kurduk. Bu hastalığın tanınmasında, ilaçlara dahahızlı ve kolay ulaşma konusunda hasta ve hasta yakınlarına da önemli görevlerdüştüğüne inanıyoruz. Özellikle faal çalışan bir hasta organizasyonu buhastalıkta yaşanan sorunların aşılmasında çok önemli katkılar sağlayacaktır” diyekonuştu.
İZMİR(Ege Ajans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv