Tütün tarımı yüzbinlerce kişinin geçim kaynağı

  • 0
  • 537
Yazı Boyutu:

Türkiye’de yaklaşık 350 binkişinin geçim kaynağı olan tütün tarımı, yılda yaklaşık 450 milyon dolarihracat getirisi sağlıyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını kutlayacağımız 2023yılında, dünyanın ilk beş tarım ülkesi arasında yer almayı hedefleyen Türkiyeiçin, oryantal tütün, bu hedefe ulaşmasına katkıda bulunacak en önemli tarımsalürünlerden biridir. 

Tütün tarımının ihracat açısındanönemine dikkat çeken Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, yaptığıaçıklama ile tütün çiftçilerinin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı. 

Açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 85bin tütün çiftçisinin bulunduğunu belirten Özgener, yaklaşık 350 bin kişiningeçimini tütüncülükten sağladığını vurguladı. Üretilen tütünün büyük kısmınınihraç edildiğini dile getiren Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı, tütüntarımı ve ihracatına ilişkin şu verileri paylaştı:“Türkiye, Oryantal tütünüretiminde dünyada 1. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda dünyada en fazlatütün ihracatı gerçekleştiren ilk 10 ülke arasındayız. Bugün Türkiye, 48 ülkeyetütün ihraç ediyor. 2013 yılında tütün ihracatı yaklaşık 450 milyon dolarseviyelerindedir. Bu rakamları korumak ve daha yukarılara taşımak, 2023 Türkiyeİhracat hedeflerimize ulaşmak için çok önemli.” 

Türk tütününün küreselrekabetçiliğinin korunması gerektiğine vurgu yapan Özgener, sözlerini şöyletamamladı: “Yüzbinlerce çiftçiningeçim kaynağı ve milyonlarca dolar ihracat getirisi olan tütün tarımısosyoekonomik açıdan da büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda, Tarım Bakanlığımızın da büyük takipçisi ve destekçisi olduğu bilinen ‘iyi tarımuygulamalarını’ tütün tarımında da yaygınlaştırmaya gayret göstermeliyiz.Böylece, Oryantal Türk tütününün global pazarda rekabetçiliği artacak; ihracata ve istihdama verdiğidestek büyüyecektir. Tütün KontrolüTaraflar Konferansında, özellikle tütün yetiştirmeyen ülkelerin gündeme taşıdığı,üretime getirilmek istenen dayanaksız yasak ve sınırlama önerilerine karşı,Türk tütüncüsünü ve tütün ihracatımızı korumak hepimizin ulusal görevidir.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv