TÜTÜN ÜRETİMİNDE YÜZDE 100 ARTIŞ BEKLENTİSİ

  • 0
  • 683
Yazı Boyutu:

Tütün üretiminde tarihi düşüş yaşanıyor. 1935 yılından sonra en düşük seviyelere gerileyen tütün üretimini arttırmak isteyen tütün ihracatçıları üreticiye ödenen fiyatlarda yüzde 40 artışa gitti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Celal Umur, fiyatlardaki cazibenin sonucunda tütün üretiminin 90 bin tonlara ulaşmasını ümit ettiklerini söyledi.
 
Ege Tütün ve Tütün Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Celal Umur, tütün üretiminde 1935'den bu yana en düşük seviyeye gelindiğini, üretimi tekrar artırmak için fiyatları artırdıklarını belirtti.
 
Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin 2011 yılı Olağan Mali Kurulu, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Genel kurul sonrası Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ömer Celal Umur ve Noyan Gürel, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Tütün sektörünün vergi gelirlerinin yüzde 8'ini sağladığını ve hiçbir devlet desteği almadığını belirten Umur, tütün üretiminde yıllardan bu yana köyden kente göçün tetiklemesiyle sürekli bir düşüş yaşandığını, bunun önüne geçmek için tütün tarımını cazip hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
 
Geçen yıl 7 Türk Lirası olan tütün fiyatını 10 liraya çıkardıklarını, gelecek yıl için de yüzde 20 daha artış öngördüklerini anlatan Umur, “Bu artışın üretime pozitif etkisinin olmasını bekliyoruz. İlk etapta en azından aşağıya doğru gidişi durduracağız. Bu yıl toplam 45-46 bin ton üretimle 1935'den bu yana en düşük üretim seviyesine geldik. Fiyatların yeniden cazip hale gelmesiyle 2-3 yıl içinde 80-90 bin tonlara ulaşacağını ümit ediyoruz” dedi.
 
Çin'in geçmişte Türkiye'den yaptığı ithalata getirdiği 3 yıllık karantina zorunluluğu şartının Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imza koyduğu anlaşmayla ortadan kaldırıldığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, bu ülkeye yönelik ihracatın önemli oranda artmasını beklediklerini ifade etti.
 
Çin'de fabrikaların Türk tütünü ile üretim üzerinde denemelere başladığını ifade eden Gürel, talebin gelmesi sonrası Türkiye'nin tütün üretimini hızla artırmasının gerekli olacağını kaydetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Arşiv