Uçanyol’da temel atıldı

  • 0
  • 1.103
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca-Yeşildere bağlantı yolunun temelini törenle attı. 35 metre yüksekliğindeki viyadük nedeniyle “Uçan Yol” olarak nitelendirilen proje, yaklaşık 34 milyon liraya mal olacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere Caddesi’ne “viyadük” ile bağlanarak Buca üzerinden Otogar’a bağlantı sağlayacak “ekspres” güzergahın 1.3 kilometrelik bölümünde temel attı. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, uçan yol fikrinin kentte en az 30-40 yıldır dillendirildiğini belirterek, böyle önemli bir projeyi hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
İzmir’in ana ulaşım akslarından Mürselpaşa Caddesi’ni ve Karabağlar istikametinden gelen trafiği 7,5 kilometrelik bir güzergahla önce Otogar’a ve devamında çevre yoluna bağlayan projenin ilk etabını gerçekleştirmek üzere adım attıklarını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, projenin Ankara Asfaltı’nı ve kentin çıkışını rahatlatmak, kent içinde ayrı bir aks açmak ve Yeşildere’deki yoğunluğu azaltmak üzere yapıldığını söyledi. İlk etapta Menderes Caddesi’ndeki sıkışıklığı gidermek üzere Buca’dan Yeşildere’ye oradan da kent merkezine ulaşılacağını dile getiren Başkan Kocaoğlu, projenin hayata geçirilebilmesi için kamulaştırmaya 17 milyon 600 bin lira harcadıklarını, 17 milyon 300 bin ihale bedeli ile birlikte yaklaşık 34 milyon liralık bir maliyeti göze aldıklarını açıkladı.
 
Projenin hazırlık sürecine de değinen Başkan Kocaoğlu, çalışmalara daha önce başlanmasını planladıklarını ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın startını verdiği Konak Tüneli Projesi ile örtüşme noktasında problem yaşamamak amacıyla daha önce yapılmış ihaleyi iptal ettiklerini söyledi. Projede revizyon yaparak bugünkü durumuna getirdiklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Artık Karayolları’nın yapağı proje ile bizim köprümüz çakışacaktır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin bir taraftan Meles Çayı ve İZBAN hattını, diğer taraftan Menderes Caddesi’ni üsten geçerek trafiği rahatlatacağını belirterek, “Hedef 6,5 kilometrelik kısmı da tamamlayarak çevre yoluna ulaşmaktır. Burada yaklaşık ihale bedeli 75-80 milyon liradır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırma karanı verdik. Bu konuda çalışmalara başladık” diye konuştu.
 
Açılan yeni bulvarlar trafiği rahatlatıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ve trafik sorununun çözümü adına yıllardır pek çok önemli adım attıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, hizmete açtıkları yeni yolları şöyle özetledi:
Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Yavuz Caddesi, Doğançay-Bayraklı Bağlantı Yolu, Evka 5-Egekent Bağlantı Yolu, Evka 2-Egekent Bağlantı Yolu, Altındağ-Buca arası Toros Çamkule Bağlantı Yolu, Uzundere Toplu Konutları Yolu, Otoban-Çiğli Bağlantı Yolu, Otoban-Körfezköy bağlantısını sağlayan Bülent Ecevit Bulvarı, Sasalı-Çiğli bağlantısını sağlayan Ahmet Pirişina Bulvarı, Erdal İnönü Caddesi (Narbel Yolu), Örnekköy-Yeni Girne Bağlantı Yolu (Bülent Ecevit Caddesi), Bostanlı-Şemikler-Girne Bağlantı Yolu, Koyundere-Ulukent-Harmandalı Bağlantı Yolu.
Başkan Kocaoğlu, Ayakkabıcılar Sitesi-Kemal Paşa Caddesi bağlantı yolunun yapımını tamamlandığının müjdesini vererek, önümüzdeki hafta Cuma günü yapılacak açılışa İzmirlileri davet etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Hıfzıssıhha’yı Karabağlar’a bağlayacak Dostluk Bulvarı’nın ihalesinin ise önümüzdeki günlerde yapılacağını sözlerine ekledi.
Bugün Türkiye’de başka bir örneği olmayan Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi’ni de kurma çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, benzer çalışmalarla birlikte kentin ulaşım ve trafik sorununu çözmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
10 Kasım daveti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tüm katılımcılara bir hatırlatmada da bulunarak, herkesi yarın saat 12.00’de başlayacak Ata’ya Saygı Yürüyüşü’ne davet etti. Büyükşehir Belediyesi’nin bu geleneği yıllardır sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Kocaoğlu, İzmirlileri Alsancak Limanı’ndan başlayacak yürüyüşe katılarak anma etkinliğinin daha görkemli yapılması adına güç vermeye çağırdı.
 
Tatı: Başkanımızın peşindeyiz
Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise çok önemli bir gün yaşandığını belirterek Uçan Yol projesi, Hasanağa Bahçesi’nin düzenlenmesi, Kasaplar Meydanı Projesi ve Şirinyer Projesi gibi yıllardır dile getirilen bir çok projenin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini söyledi. “Büyükşehir Belediyesi’nin başında hayal kurmayan bir belediye başkanı olduğunu dile getiren Tatı, “Ne mutlu bizlere ki, onun peşinden giden ilçe belediye başkanlarıyız. Hayal etmiyoruz, gerçekleştiriyoruz” dedi.
Seyhan Karabağlar bağlantı yolu için kamulaştıma kararının Mart ayında 5 yıllık imar planına alındığını söyleyen Ercan Tatı, “Büyükşehir Belediye Başkanım Aziz Kocaoğlu’na bir Bucalı olarak bizlere verdiği değer ve hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Yol 35 metre yüksekten geçecek
Toplam 33,9 milyon TL maliyetle yaşama geçirilecek olan viyadük ve köprü 360 günde tamamlanacak. Proje kapsamında 80 metre uzunluğunda karayolu köprüsü ile yer yer 35 metre yüksekliğe çıkacak 185 metre uzunluğunda viyadük yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Konak Tünelleri projesi nedeniyle önceki proje üzerinde bir revizyon gerçekleştirmişti. Yeni düzenlemeye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı viyadük, Yeşildere Caddesi üzerinde Karayolları’nın yapacağı kavşakla bağlantı sağlayacak. 
Viyadük yüksekliği nedeniyle “Uçan yol” olarak adlandırılan projeye göre, Yeşildere Caddesi’nin paralelindeki Meles Çayı ve raylı sistem, Menderes Caddesi’nden Onat Caddesi’ne kadar köprülü kavşak ile aşılarak kesintisiz ulaşım sağlanacak. Yeşildere Caddesi’nden Onat Caddesi’ne kadar oluşturulacak katlı kavşak ile hem Buca’ya giriş yapılıp üst bölgelerine gidilebilecek hem de Buca’dan Yeşildere Caddesi yoluyla Konak, Karabağlar ve Gaziemir istikametine ulaşılabilecek. Buca ilçesinin yıllardır özlemini çektiği alternatif yol, bu çalışma sayesinde yaşama geçirilmiş olacak.
Projenin Otogar’a kadar uzanacak  diğer kısımları için de yeni imar yolları oluşturmak üzere proje çalışmaları sürüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv