Uğur Mumcu Narlıdere’de anıldı

  • 0
  • 818
Uğur Mumcu Narlıdere’de anıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk basınının özgür kalemi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Aramızdan ayrılışının 23. yıldönümünde Narlıdere Belediyesi’nin düzenlediği törenle anıldı.

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 23. Yılında Narlıdere Belediyesinin Narlıdere Limanreis mahallesinde bulunan Uğur Mumcu’nun heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, ADD Narlıdere şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Cumhuriyet kazanacak
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen ‘Türkiye Cumhuriyeti, çağdaşlaşma yolunda her türlü engel ve sorunları aşarak yolunda devam edecektir. Laik Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini korumak ve savunmak yolunda kaybettiğimiz Uğur Mumcu gibi nice şehitlerimiz unutulmayacak ve eninde sonunda Cumhuriyet kazanacaktır’ dedi. 

Tek yol birlik ve beraberlik
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 23. Yılı anma töreninde yaptığı konuşmada “Araştırmacı gazeteciliğin en önemli simgesi, siyaset, tarikat ve ticaret üçgenine en büyük darbeyi vuran ve bu konuda bildiklerini cesurca dile getiren ve maalesef bu bildikleri ve dile getirdikleri yüzünden yine böyle soğuk bir kış günü Katledilen Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyoruz. Günümüze şöyle bir baktığımızda ise Uğur Mumcu’nun anlattığı ilişkiler ağının etrafımızı nasılda çevrelediğini görüyoruz. Bugün, Uğur Mumcu’nun yolundan giden, sadece haber yaptığı ve etrafında olanları gazetesinden basarak kamuoyu ile paylaştığı için altmış gündür ceza evinde yatan Cumhuriyet gazetemizin genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün de nasıl bir haksızlığa uğradığını biliyor, her zaman yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu arada halkın nabzını tutarak mecliste tek başına muhalefet eden Kamer Genç gibi bir değeri kaybettik. Onu da buradan saygıyla ve sevgiyle anıyorum. Laikliğin temsilcilerinden, düşündüklerini korkmadan ifade eden, Aile olarak Cumhuriyet ve Atatürk’e sahip çıkmalarıyla kalplerimizi kazanmış olan, hepimizin 10 Kasım’lar da Atamız için verdikleri ilanlarla gönlümüzde taht kuran Sayın Mustafa Koç’a rahmet diliyorum. Ülke olarak etrafımızı saran bu karanlıktan bizi kurtaracak tek yol birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize kenetlenmekten geçiyor. Yolumuz açık olsun. Ben inadına adalet diyorum, inadına demokrasi diyorum, inadına özgürlük diyorum” dedi.

Adaletsizlik, eylemsizlikten güç alır
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise törende yaptığı konuşmada Türkiye’de basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün bedelini gazetecilerin ağır şekilde ödediklerini ifade etti. Dikmen “ 1909 yılından bu yana altmış beş gazeteci öldürüldü. Öldürülen her gazeteci ve onlara sıkılan her kurşun aslında bu toplumun özgürlüğüne sıkılmış kurşunlardı. Dünyanın en çok mahpus gazetecisi bizim ülkemizde bulunuyor. Uğur Mumcu ‘Adaletsizlik, eylemsizlikten güç alır’ diyor. Gazetecilerin yönelik suikastların faali meçhul olarak kalması ise bu konuda ayrıca düşünmemiz gereken ve toplum olarak üzerimize düşen görevleri sorgulamamız gereken bir şey olarak yorumluyorum” dedi.

Düşüncelerinin önünde saygıyla eğiliyorum
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit Uğur Mumcu anma töreninden yaptığı konuşmada “Bugün, 23 yıl önce bugünleri gören değerli bir gazeteciyi anıyoruz. O gün bu değerli Gazetecimizi susturdular fakat bugün dediklerinin hepsi tek tek çıktı. Düşüncelerinin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
 
Tek kurtuluş birlikten geçer
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise konuşmasında 23 yıl önce arabasının altına bomba koyanların Uğur Mumcu’yu unutturacaklarını sandıklarını ifade etti. Bayır “ Arabasının altına bomba koyarak, onu hunharca katlederek Mumcu’yu ve yaptıklarını hafızalarımızdan sileceklerini, onu unutturacaklarını sandılar. 23 yıl geçti unutmak bir yana yeni Uğur Mumcu’lar Dünya’ya geldi.  O dönemi yaşayan birçok insan çocuklarının adını Uğur Koydu. Bugün ise bizler halk olarak yapılan haksızlıklara başkaldırmadığımız sürece, sokaklara çıkmadığımız sürece, örgütlenmediğimiz sürece bizi dikte etmek isteyenler her zaman karşımıza çıkacak. Tek kurtuluş birlikten geçer” dedi.

Uğur Mumcu’nun yolunda yürüyeceğiz
Son konuşmayı gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, 23 yıl önce onu hunharca katlederek bedenini bizden alanlar onu yok etmek yerine düşüncelerini Türkiye’nin dört bir yanına yaymış oldular. Ben değerli yazarımızın 22 Mart 1976 yılında gazetesinde yazmış olduğu ÇETE başlıklı yazısını okumak istiyorum. ‘Bazı Ülkelerde, bazı kimseler devleti soymak için politikacı kılığına girerler. Partilerde, parlamentolarda boy gösterirler. İthalat, ihracat, banka soygunu gibi siyasal ilişkileri yürütürler. Bunlar çetedir. Bunlar yüzlerine devlet adamı maskesi takıp halkı soyarlar. Allaha çok şükür memleketimizde böyle çeteler yoktur’. Olup olmadığını günümüz gösteriyor.  Biz Uğur Mumcu’nun yolunda yürüyeceğiz. Onu anacağız ve anlayacağız ve direneceğiz” dedi.

 Narlıdere Limanreis mahallesinde Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlanan Uğur Mumcu anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfil sunumu gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

Arşiv