Ve Hasan Tahsin İzmir’e kavuştu

  • 0
  • 668
Ve Hasan Tahsin İzmir’e kavuştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin 79 metrelik yeni arabalı vapuru “Hasan  Tahsin” İzmirKörfezi’ne geldi.  Özel donanımlı gemide asansörün yanı sıra miniklerinhoşça vakti geçirebilmesi için çocuk oyun alanı da var.  Mevcutgemilerden çok daha hızlı ve yüksek kapasiteli olan Hasan Tahsin,yakıttan da yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Şimdi sırada, aynı özellikte ikiyeni gemi daha var: Ahmet Piriştina ve Kubilay.
 
Toplu ulaşımdadeniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern,çevreci, engelli kullanımına uygun gemilerle yenilenmesi amacıyla “DenizUlaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir BüyükşehirBelediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihalesi ve inşası yaptırılan 3adet arabalı yolcu gemisinden ilki olan “Hasan Tahsin”i İzmirKörfezi’yle buluşturdu. Yeni geminin, kabul ve kontrol işlemleri ilebelge ve izinlerin alınmasının ardından hizmete gireceği açıklandı.

Çevrecive engelli dostu olarak ön plana çıkan İzmir’in yeni araba vapurunda,araçlarını karşıdan karşıya güvenle geçirecek olan İzmirliler  körfezintadını çıkarırken, minik çocukları da kendileri için hazırlanan çocukoyun alanında hoşça vakit geçirebilecek. Son teknoloji ile üretilmişmodern araba vapurunda engelli ve yaşlılar için asansör, vatandaşlarınevcil hayvanları için de özel bölümler bulunuyor.
İzmir‘in diğer arabalı vapurları Ahmet Piriştina ile Kubilay’ın yapım çalışmaları ise devam ediyor.
 
Yolcu sayısı ikiye katlanacak
İzmir’inyeni arabalı-yolcu gemileri, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde,450 yolcu ve 71 araç, 10 motorsiklet ve 10 bisiklet taşıma kapasiteli,çevreci taşıtlar. İzmir’deki eski arabalı yolcu gemilerine göre yüzde 30yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemilerin hızı 9-10 knotiken, yeni arabalı yolcu gemileri 14 knot hızında. Böylelikle sefersüreleri kısalarak sefer sayıları ve taşınan araç sayısı arttırılacak.Ayrıca yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni araba vapuru ile 800bine çıkması hedefleniyor.
 
Yeni araba vapurlarının özellikleri:
•        Tüm güverteleri ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görmeengelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekildetasarlanmış durumda.
•        Gerekli yerlerdeki uyarı veyönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekildekabartmalı Braille Alfabesi’nde yazıldı.
•        Güverte ve salonlarda, görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi mevcut.
•        Yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşlarımızın araçlarınıbağlayarak güvenli bir şekilde seyir yapmasını sağlayacak bağlantıekipmanları mevcut.
•        Gemilerin sancak ve iskele bordalarında,güverteler arasında engelli, yaşlı ve bebek arabalı yolcuların hareketetmelerini sağlayacak yeterlilikte toplam 2 adet engellilere uygunasansör bulunacak.
•        Bebek bakım masası mevcut.
•        Yolcuların kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için 3 adetbirbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi ile donatıldı.
•        Gemilerin yolcu salonunda 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası mevcut.
•        Gemilerde 10 adet bisiklet ve 10 adet motosiklet park yeri mevcut.
•        2 adet bayan, 2 adet bay ve 1 adet engelli tuvaleti olmak üzere toplam 5 adet tuvalet mevcut.
•        Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) de bulunuyor
•        Filo bilgi destek sistemi aracılığıyla yolcular ekranlardanbilgilendirililecek. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.
•        Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.
•        Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak.
an>Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. 
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

Arşiv