Yapı denetimleri yetersiz

  • 0
  • 831
Yapı denetimleri yetersiz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye, 17 Ağustos 1999 tarihinde 18 bin vatandaşının yaşamını yitirdiği Marmara Depremi’ne tanık olurken, aradan geçen 15 yılda yapı denetimlerinin sağlıklı yapılmadığı vurgulandı. Depremde, resmi kayıtlara göre18 bin vatandaş yaşamını yitirdi, 23 bin insan yaralandı. 135 bin bina çöktü, 600 bin kişi evsiz kaldı. Türkiye yapı stoğunun yenilenmesinde sorunlar bitmedi, denetim firmalarının inşaatı yapan firma tarafından belirlenmesinin önüne geçilmesi gerektiği kaydedildi.
 
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm BaşkanıDoç. Dr. Özgür Eğilmez, yapıların inşa aşamasında denetlenmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek, “Günümüzde her türlü inşaatın yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmeleri zorunludur. Ancak denetimlerin ne kadar sağlıklı yapıldığı tartışmalıdır. Çünkü 2001 yılında yürürlüğe giren Yapı Denetim Kanunu’nda inşaatı yapan müteahhit denetim şirketini kendi seçebilmektedir. Bu çarpık bir haldir. Bu durum beraberinde bir çok kuşkuyu barındırmaktadır. Ayrıca denetimlerin tecrübeli mühendisler tarafından gerçekleştirilmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerinin yapılması gerekmektedir” dedi.
 
‘Yaptırımlar Yetersiz’

Türkiye yapı stoğunun büyük kısmının 1995’lere dek inşaat mühendisliği mesleğiyle ilgisi olmayan yap-satçı müteahhitlerce yapıldığını, denetimsiz yapıların oluştuğunu anlatan Doç. Dr. Eğilmez,  Marmara Depreminin ardından ülkede deprem bilincinin arttığını söyledi. 2012 yılında Kentsel Dönüşüm adıyla bilinen yasanın eksikleri olmasına karşın yürürlüğe girdiğini ifade eden Doç. Dr.Eğilmez, “Mevcut yapı stoğunun yenilenmesi veya iyileştirmesi bugünden yarına olacak bir şey değildir. Toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla yıllar içerisinde tartışılıp kademe kademe hayata geçirilecek bir projedir. Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi denetimsizlik ve yaptırım eksikliğidir. Hatalar büyük ölçüde cezasız kalmaktadır. İnşaat sektöründeki yaptırımlar yetersizdir. Kentsel dönüşüm, sadece mevcut binaların yıkılıp aynı yere yenisinin yapılmasının ötesine geçmelidir” diye konuştu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv