Yat ile gel 5 yıl bizde kal

  • 0
  • 572
Yat ile gel 5 yıl bizde kal
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İçişleri Bakanlığı, turizm gelirlerini artırmak amacıylazengin turistleri Türkiye'ye çekecek yeni bir çalışma başlatırken, İzmir'in dezengin turizm pastasından önemli ölçüde pay alması hedefleniyor. Yapılan özelçalışma ile yatıyla Türkiye'ye tatile gelen turistlere talep etmeleri halinde 5yıllık ikamet izni verilecek. Bakanlığın projesini HT Egeli'ye açıklayan DenizTicaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, bu projeden İzmir'in de hakettiğini alması gerektiğini belirterek "Yeni düzenleme ile hangi ülkedengeldiğine bakılmaksızın tüm yat sahipleri ve yakınları bu 5 yıl ikamet hakkınakavuşacak. İzmir'in de bu sayede turizm gelirlerini rahatlıkla birkaç katarttırılabilecek" dedi.

 

YATIYLA GELENE 5 YIL İKAMET İZNİ

DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İçişleri Bakanlığı'nınturist kalitesinin ve turizm gelirlerinin arttırılmasına yönelik hazırladığıçalışmada yatıyla Türkiye'ye giriş yapacaklara 5 yıllık ikamet izni vereceğinibildirdi. Öztürk, bakanlığın hayata geçireceği bu çalışmayla üst gelir grubununülke turizmine önemli gelir sağlanacağını, İzmir'in de bu sayede artan turizmgelirinden pay alacağını söyledi.

 

EŞİ VE ÇOCUĞU DA HAKTAN YARARLANACAK

Öztürk, İçişleri Bakanlığı'nın bu çalışmayla sadece yatsahibine değil eşine ve çocuklarına da ikamet izni vereceğini hatırlattı.İkamet izni için iki şart bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, "Bunlardanbiri kişinin geldiği yatın sahibi olduğunu belgelemesi ve demirleyeceği marinaile yaptığı sözleşmeyi sunması. Eğer bunları sağlayabiliyorsa ve talepte debulunursa hem kendine, hem de eşine ve çocuklarına 5 yıllık ikamet alabilecek.İzmir de bu sayede turizm gelirlerini rahatlıkla birkaç kat arttırabilecek"dedi.

 

HERKESE AYNI

Şimdiye kadar özellikle Arap ülkeleri, Rusya, Ukrayna gibiDoğu Blok'u ülkelerine bu hakkın tanındığını vurgulayan Öztürk, "Buülkelerden gelenlere 3 aylık ikamet tezkeresi veriliyordu. Fakat yeni düzenlemeile hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın tüm yat sahipleri ve yakınları bu 5yıllık olanaktan faydalanabilecek" diye konuştu.

 

2 KAT ARTIŞ

Yeni çalışma ile turist sayısında büyük oranda artışyaşanacağını sözlerine ekleyen Başkan Öztürk, "Bu hem gelenlerin sayısınıarttıracak hem de Türkiye'de kalacakları süreyi uzatır. Halen Deniz TicaretOdası İzmir Şubesi sorumluluk sahasında bulunan 8 marinanın 3 bin 780 yatkapasitesi bulunuyor. Bu marinaların da doluluk oranları da yüzde 90 civarında.Şakran, Çeşmealtı, Karaburun, Bayraklı, İnciraltı, Şifne, Ürkmez, Yeni Foça vePasaport'a yapılacak marinalar ile bu sayı 8 bine yaklaşacak" ifadelerinikullandı.

 

3 BİN DOLARI BULUR

Yat turizminin üst gelir grubunu kapsaması nedeniyle kentinekonomik anlamda daha fazla kazanacağını belirten Öztürk, yat turizminin,kruvaziyer turizmine oranla 30 kata yakın daha fazla para kazandırdığınıbelirtti. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan araştırmalar veistatistikler kruvaziyer ile gelen turistin kente olan ekonomik katkısının kişibaşı 100 doları geçmediğini gösteriyor. Fakat yat turizminde bu oran 30 katınakadar çıkıp, 3 bin dolarları bulabiliyor. Kenti yat turizminde marinalar ve iyibir altyapı ile donatır ve kaliteli hizmet sunarsak ekonomik olarak çok dahafazla kalkınırız."


EGE'DEKİ MARİNALAR VE KAPASİTELERİ

Setur Ayvalık Marina: 27

D-Marin Didim Marina: 1180

Çanakkale Marina: 100

Bozcaada Marina: 30

Burhaniye Limanı (Balıkesir) : 250

Setur Ayvalık Marina: 270

Palmarina Bodrum: 500

Port Bodrum Yalıkavak: 436

Milta Bodrum Marina: 500

D-Marin Turgutreis: 700

Marmaris Netsel Marina: 840

Marmaris Yat Marina: 1650

Martı Marina (Muğla): 563

Albatros Marina (Marmaris): 88

Marintürk Göcek Exlusive: 100

Skopea Marina (Muğla): 80

Göcek Belediye Marina: 150

Maintürk Göcek Village Port: 150

Turkey Club Marina: 195

D-Marin Göcek Marina: 560

Fethiye Belediye Yat Limanı: 60

Ece Marina (Fethiye): 460

Levent Marina: 70

Setur Çeşme Marina: 240

IC Çeşme Marina: 500

Port Alaçatı Marina: 360

Teos Marina: 560

Setur Kuşadası Marina: 600

Toplam kapasite: 11082 yat

 

YAPILACAKLARIN KAPASİTESİ

Şakran Yat Limanı: 400

Çeşmealtı Yat Limanı: 250

Karaburun Yat Limanı: 400

Bayraklı Yat Limanı: 500

İnciraltı Yat Limanı: 450

Şifne Yat Limanı: 700

Ürkmez Yat Limanı: 470

Yenifoça Yat Limanı: 230

Pasaport Yat Limanı: 450

Toplam kapasite: 3850

Genel Toplam : 14932

 

FİYATLAR METRELİK

Marinalarda yatların fiyatları da boyuna göre değişiyor. 10metrelik bir yatın yıllık ücreti 4 bin 568 Euro'yu (Yaklaşık 14 bin TL)bulurken, 40 metrelik bir yatın yıllık ücreti 22 bin 980 Euro'ya (Yaklaşık 70bin TL) kadar çıkıyor. Yatın bir limandan çıkıp yine yurt içinde başka birlimana uğraması durumunda da marinanın türüne ve teknenin boyuna göre günlükücretler 100 ila 1000 TL arasında değişiyor. Yeni marinaların hayata geçmesiyle15 bine yaklaşacak olan yat kapasitesi, kıyı Ege'ye yıllık ortalama 60 milyonEuro (yaklaşık 180 milyon TL) kazandıracak. Günlük liman değişimleri ve kıyıdayapılacak yıllık bakımlar ve ek hizmetlerle bu sayının en az yüzde 50 artarak90 milyon Euro'yu (270 milyon TL) bulacağı tahmin ediliyor.   

 

 

BELGEYİ GETİR İZNİ AL

Yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahatleriyle ilgiliişlemler, 5683 sayılı "Yabancıların Türkiye'de İkamet ve SeyahatleriHakkında Kanun" ve 5682 Sayılı "Pasaport Kanunu"ndaki hükümlerçerçevesinde yürütülmekte. Vize veya vize muafiyeti süresinden daha fazlakalacak yabancılar bu müddet bitmeden ikamet tezkeresi almak için gereklibeyannameyi doldurmak üzere Emniyet Makamlarına bizzat müracaat ederek ikamettezkeresi almak zorundalar. Ülkemizde vize süresi bitmeden oturma iznitalebinde bulunan yabancılara "Yabancılara Mahsus İkamet Tezkeresi"düzenlenmek suretiyle Türkiye'de yasal kalışı sağlanmakta. Kültür ve TurizmBakanlığından belgeli yat limanına (marina) bağlamak üzere sözleşmeyaptıklarını ispat eden yat sahibi, eşi, çocukları ve isimleri Yat KayıtBelgesi'nde yazılı mürettebatı; talepleri halinde 3 aylık ikamet tezkeresialabiliyor.

İstenen belgeler ise:

2 Adet İkamet Beyanname Formu

4 adet vesikalık fotoğraf

Pasaportun aslı ve fotokopisi

Her ay için 500 dolarlık banka hesap belgesi veya döviz alımsatım belgesi veya emeklilik belgesi

Transit Log (Yat Kayıt Belgesi)

Marina ile yapılan yat bağlama sözleşmesi

Yat sahipliği belgesi

Yatın bakımıyla ilgilenen kişi için yat sahibinindilekçesi 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv