Canlandırıcı Etkisiyle Biberiye

  • 0
  • 478
Yazı Boyutu:















Teos’un Bahçesi’nden merhaba,

Bu yazıda aromatik, taze kokusu ile mutfaklarda kullanılan, parfüm ve kozmetik sektöründe baş tacı olan biberiyeden bahsedeceğiz.
Rosmarinus officinalis (biberiye), Akdeniz bölgesine özgü, kokulu, yaprak dökmeyen, iğne benzeri yaprakları ve beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekleri olan odunsu, çok yıllık bir bitkidir. Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının bir üyesidir. 1 m kadar boylanabilir.
Nötr ve alkali koşullarda (pH 7-7,8) en iyi şekilde büyür. Mevcut bir bitkiden, 10–15 cm uzunluğunda bir sürgünün kesilmesi, alttan birkaç yaprağın soyulması ve doğrudan toprağa ekilmesi yoluyla çoğaltılabilir.

Güçlü, taze, tatlı, hafif odunsu, canlandırıcı, uyarıcı ve bitkisel bir koku yapısına sahiptir. Geçmişte de tıbbi ve kozmetik nedenlerle kullanılan biberiyenin ayrıca dini uygulamalarda, cenaze törenlerinde kullanıldığı da bilinmektedir.

Günümüzde, bahçelerde dekoratif bir bitki olarak kullanıldığı gibi tıbbi kullanıma da sahiptir. Taze veya kurutulmuş biberiye yaprakları, geleneksel Akdeniz mutfağında kullanılır. Özellikle et yemeklerine lezzet katar. Biberiye yaprakları yakıldığında, hardal ve yanmış oduna benzer bir koku yayarlar; bu koku, yiyeceklere barbekü lezzeti vermek için kullanılabilir. Çay olarak da tüketilen biberiye, antioksidan açısından zengindir. Ayrıca tütsü olarak yakılır.

Bitkiden, biberiye ekstraktı, biberiye tozu, biberiye yağı gibi ürünlerin yapımında da yararlanılmaktadır.
Yapraklardan buhar distilasyonu ile elde edilen biberiye yağı, şeffaftan açık sarıya bir renge sahiptir ve ana bileşenleri okaliptol, kafur, alfa-pinen’dir. Taze kesilmiş bitkiye yakın kokması beklenen biberiye, bu bileşenleri sayesinde şaşırtıcı biçimde kafurumsu kokar.
Biberiye uçucu yağı, çalışmaya elverişli bir ortam yaratmak için kullanılabilecek canlandırıcı bir aromaya sahiptir. Sabit yağlar içerisinde cilde ve saça uygulanarak ya da difüzöre damlatılarak soluma şeklinde aromaterapide yer bulur. Jojoba ve badem gibi yağlar ile karıştırılarak masajlarda tercih edilir.

Şampuan, sabun, parfüm ve temizlik ürünlerinde kullanılır.

Parfümeride orta ve üst notlarda kullanılan biberiye uçucu yağı, tasarımlarda sıklıkla, fesleğen, bergamot, sedir ağacı, limon, portakal ve nane yağları ile harmanlanır.

Uçucu yağların seyreltilmeden cilde uygulanmayacağını unutmayalım. Diğer uçucu yağlarda olduğu gibi biberiye yağı da masaj vb. amaçlı kullanılacaksa bir taşıyıcı yağ (örneğin Badem, Kayısı Çekirdeği hatta zeytinyağı vb.) içerisinde, kişisel parfüm tasarımlarında kullanılacaksa alkol içerisinde seyreltilerek kullanılır. Güvenlik önlemlerine dikkat etmek kaydıyla koku tasarımında kullananlar olursa deneyimlerini yazabilirler.

Hoş kokulu ve sağlıklı günler dilerim,

YORUM YAZ
Arşiv