Kakule Ve Kakule Yağı

  • 0
  • 1.407
Yazı Boyutu:















Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen Kakule (Elettaria cardamomum), 4–5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitkidir. Yabani olarak yetişen bu bitkinin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil renktedir. Zencefile benzer büyük, etli bir köksapa ve küçük sarımsı çiçeklere sahiptir. Taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen Kakule, hoş lezzeti ve kokusundan dolayı yemekler, tatlılar, çay ve kahvede çeşni olarak kullanılır.

Eski tarihlerde de iyi bilinen kakule, Mısırlılar tarafından parfüm ve tütsü yapımında, Araplarda ise öğütülmüş olarak kahvelerde kullanılmıştır. Günümüzde de aynı amaçlarla kullanılan kakule kendine has koku yapısı ile çay aromalandırılmasında da kullanım alanı bulur. Ayrıca Karanfil çiğneme alışkanlığı gibi kakule tohumları da ferah bir nefes için kullanılabilir. Tohumların içeriğindeki bileşenlerden biri olan 1,8-cineole diğer adıyla okaliptol, ferah ve nanemsi kokusu ile nefesinize bir gargara tazeliği verir.

Meyvelerinin her biri çok sayıda tohum içerir. Koyu esmer renkli ve keskin kokulu bu tohumların buharla distilasyonu (buharlı damıtma) ile kakule yağı elde edilir. Elde edilen yağın başlıca bileşenleri; terpinyl acetate, 1,8-cineole (okaliptol), linalyl acetate, sabinene, linalooldür.
Kakule yağı aromaterapik amaçlarla, ortam şartlandırıcı difüzörlerde, banyo suyunda kullanılabilir. Sabunlar, kremler, losyonlar, kolonyalar, saç bakım ürünleri ve parfümler gibi kozmetik ürünlere eklenebilir.

Renksizden açık ve soluk sarıya değişen renklerde ve akışkan yapıdaki Kakule yağı; tatlı, baharatlı ve balzamik kuvvetli koku profili ile koku tasarımlarının üst ve orta notlarında yer alır. Karanfil, zencefil, sedir ağacı, tarçın, portakal, bergamot, kimyon, vetiver, paçuli ve ylang ylang yağları ile hoş bir uyumda harmanlanabilir.

Diğer uçucu yağlarda olduğu gibi kakule yağı kullanırken de dikkat etmemiz gereken güvenlik önlemleri bulunur. Gözlerle temasından kaçınılmalı, cilde temas edeceği uygulamalar için kullanılmadan önce mutlaka seyreltilmelidir. Masaj vb amaçlı kullanılacaksa bir taşıyıcı yağ (örneğin Badem, Kayısı Çekirdeği hatta zeytinyağı vb.) içerisinde, kişisel parfüm tasarımlarında kullanılacaksa alkol içerisinde seyreltilebilir. Güvenlik önlemlerine dikkat etmek kaydıyla koku tasarımında kullananlar olursa deneyimlerini yazabilirler.

Sağlıklı günler geçirmenizi dilerim.

YORUM YAZ
Arşiv