Lavanta Şimdilerde Çok Moda

  • 0
  • 517
Yazı Boyutu:












Lavanta kolonyası kokan beyler ve hanımların arasından cadde boyunca ilerledi.

Müdavimi olduğu muhallebiciye vardığında denize karşı her zamanki masasına kuruldu.

Menüyü incelemeye gerek duymadı. Garsona uzaktan verdiği selamdan yalnızca 5 dakika sonra, üzerinde mor lavanta tomurcukları serpiştirilmiş sakızlı muhallebinin bembeyaz masa örtüsünün üzerinde olacağını biliyordu.

Acele etmedi. Gözlerini kısarak denizi ve denizle oturduğu küçük dükkân arasındaki geniş saksılarda rüzgarla dans eden lavantaları seyretti. Mavi, mor, beyaz… Deniz, lavanta, masa örtüsü.


Teos’un Bahçesi’nden merhaba,
Küçürek öyküdeki kahramanımız, biraz yaklaşıp koklasa o bembeyaz masa örtülerinin yıkanmasında kullanılan temizlik malzemesinin de lavanta koktuğunu fark edebilirdi. Hadi, muhallebicideki kahramanımıza anlatır gibi lavantayı ve nerelerde kullanıldığını anlatalım. Eskiden yalnızca kıyafetleri güvelere karşı koruyan ve hoş kokulandırılması için kullanılan lavanta, günümüzde kozmetik, temizlik ve parfümerinin yanı sıra aromaterapi ürünlerinin de yıldızlarından biri durumunda.

Lavanta, Lamiacea familyasına bağlı bir uçucu yağ bitkisidir. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de 39 kadar farklı türü bulunur. Akdeniz ikliminde mart sonu ile nisan boyunca lavanta dikimi gerçekleştirilebilir. Çok yıllık bir bitki olduğundan sonraki senelerde çiçek vermeye devam eder. En çok yetiştirilen türleri, Lavandula angustifolia ve Lavandula intermedia (Lavandula angustifolia ve Lavandula latifolia hibridi olan Lavandin)’dır. Bu iki türün aromatik yapıları ve içerdikleri uçucu yağ oranları gibi çiçek görünümleri de farklıdır. Lavandula intermedia; çiçeksi, baharatlı ve yüksek oranda kâfurumsu notlar barındırır. Yağ verimliliği nispeten yüksektir. Angustifolia ise daha tatlı, çiçeksi hatta çimenimsi notlara sahiptir. Angustifolia türünün uçucu yağ kalitesi daha yüksek olsa da yağ verimliliği intermedia’ya göre daha düşüktür.

Lavanta çiçek türlerinin tamamı yenilebilir. Angustifolia türü, daha az medikal bir tada sahip olduğu için çay olarak, tatlı süslemelerinde ve soslarda tercih edilir. Lavantanın lezzeti arıları da cezbeder ve lavanta bahçelerine kovanlar yerleştirilerek özel lavanta balı üretimi yapılır.

Kesme çiçek, kuru çiçek ya da uçucu yağ üretiminde kullanılacak lavantaların hasadı, iklim şartlarına bağlı olarak temmuz ortası ile ağustos başı arasında yapılır. Lavanta uçucu yağı, buhar distilasyonu ile elde edilir ve elde edildikleri türe göre aromatik yapı ve etken madde içerikleri açısından farklılık gösterir. Etken madde içeriğinden ötürü kullanılacağı durumlarda (aromaterapik, kozmetik veya medikal) ihtiyaca uygun lavanta türünün ve bu türden hangi yöntemle elde edildiğinin belirlenmesi gerekir.

Lavanta; bergamot ve diğer narenciye yağları, karanfil, sedir ağacı yağı vb. ile kombinasyonlarda güzel sonuçlar verir. Birlikte kullanıldığı ürünler bu liste ile sınırlı değildir. Harmanlarda en çok kullanılan yağlardan biri olan lavanta, pek çok koku ile harmanlanır ve dünya çapında başarılı çoğu parfüm ve kolonyanın içeriğinde yer alır. Sektörde o kadar önemli yer tutar ki Fougerler olarak adlandırılan geniş parfüm ailesi, lavanta notlarının başrol olduğu bir gruptur.

Koku tasarımında denemek isteyen ve yeni başlayanlar, yukarıda adı geçen yağlardan bir veya birkaçını kullanarak ana teması lavanta olan bir kolonya tasarımı deneyebilirler. Sadece banyo suyunuza ya da difüzöre damlatacağınız birkaç damla ile lavanta yağının sakinleştirici etkisini deneyimleyebilirsiniz.
Ya da muhallebinizin üzerine birkaç tomurcuğunu serpiştirerek kendi küçürek öykünüzün kahramanı olabilirsiniz.

Hoş kokulu ve sağlıklı günler dilerim

YORUM YAZ
Arşiv