Tarihin İçinde Bir İlçe:kula

  • 0
  • 6.168
Yazı Boyutu:

Aslen Ankaralı olduğum için şehirlerarası toplu ulaşım araçlarını kullanırken Kula'da mola verirdik.

O dönemde 5 dakika bile olsa durup otobüsten indiğim Kula ile maceram o dakikadan fazla olmadı.

Ta ki geçtiğimiz gün gazeteci ağabeyim Esat Erçetingöz "Hadi Serhan, Kula'ya gidelim oradaki evlerin fotoğraflarını çekelim" demeseydi, herhalde böyle bir güzelliği sizlere anlatamayacaktım...

Kula, İzmir-Ankara Karayolu sınırı üzerinde İzmir'e 145 km uzaklıkta tarihi evleri, camileri, türbeleri, volkanik tepeleri, leblebisi, nar'ı ile ünlü Manisa'ya bağlı şirin bir ilçe. İlçenin iç tarafında tarihi evleri şifalı kaplıcaları, el zanaatlarının devam ettiği tarihi çarşı, dış tarafında ise ünlü Halk Ozanı Tapduk Emre ve öğrencisi Yunus Emre'nin türbeleri, bunların yanında Türkiye'nin en genç volkanları, Türkiye'nin ilk ve tek Unesco Kula Jeoparkı, Peri Bacaları bulunuyor.
Kula'da yaptığı haberlerle ilçenin gelişmesine katkıda bulunan gazeteci ağabeyimiz Hikmet Sepet ve Alaettin Yakın'ın da bizlere eşlik ettiği gezide ilk durağımız büyükşehir belediyesinin 5 tarihi evi restore edip Kula belediyesine verdiği yerlerden biri olan "Beyler Evi" oldu. Tarihi dokusu anlamında bir çok anıyı barındıran hatta zamanında Hülya Avşar ve Kenan Kalav'ın filmine bile ev sahipliği yapan Beyler Evi'nde belediye başkanı Hüseyin Tosun ile hem kahvaltı yapıp hem de ilçenin gelişimi anlamında yapılan çalışmaların bilgisini aldık.
Başkan Hüseyin Tosun, mütevazi kimliğiyle ilk döneminde yapmış olduğu çalışmaların karşılığını ikinci kez belediye başkanı seçilerek almış. İlçesi için yapmış olduğu "Beşi bir yerde" dediği hamleleri geliştirme ve arttırma en çok da Kula'nın göç veren değil göç alan bir ilçe haline getirme hedefleri var. Ayrıca kadınlara, yaşlılara, çocuklara yönelik insanlara dokunan hizmetler yapmanın mutluluğu içerisinde, bizde ona başarılar dileyelim.
Kula gezimiz, tarihi evler, kiliseler, tarhana yapan köylüler, çeşmeler, öpüşen çatılar gibi birbirinden güzel yerleri fotoğraflayarak geçti, Özellikle tarihi dokusunu korumayı başarmış sokaklar, 18 yüzyıl mimarisini en iyi yansıtan evler, çukur çeşmeler, sahiplerinin mesleğine göre işlenen kapı armaları ve tokmakları bizi bizden aldı.
Kula gezimizde görmeniz gereken yerlerin başında daha önce bahsettiğim gibi günümüze kadar gelerek restorasyonları yapılan Beyler Evi, Kestaneciler Evi, Süleyman Şah Türbesi, Kurşunlu Camii, Meryem Ana Kilisesi, tarihi çarşısında ise semerci, keçeci, demirciler ile tarihi evleri minyatüre sığdıran ustaların çalışmalarını mutlaka görün. Birde unutmadan ilçede bulunan emekli öğretmen Zabun Hoca'nın keyifli sohbeti ve ikram ettiği müthiş limonatasını da içmeden dönmeyin.
Dönüş yolunda İzmir yolu üzerinde bulunan Emre Köyüne de uğrayarak Tapduk Emre ve öğrencisi Yunus Emre'nin türbelerini de ziyaret ettik.Onlara Fatiha'mızı gönderdik.
İlçe dışında bulunan Peri Bacalarını, Volkanik bölgeler, Jeoparkı göremeden Kula'dan ayrılmak durumunda kaldık. Bir daha ki sefere oraları da gezip sizlere ayrıntılı olarak bilgi vereceğim. Kula, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Ben gezdim, gördüm, şimdi sıra sizde..
Herkese iyi haftalar 

YORUM YAZ
Arşiv