2023 YILI İHRACAT HEDEFİ 2.5 MİLYAR DOLAR

  • 0
  • 1.816
Yazı Boyutu:

Dünya genelinde son yıllarda tüketici bilincinin artışına paralel olarak organik ürün tüketimi artıyor. 2011 yılında 300 milyon dolarlık organik ürün ihracatı gerçekleştiren Türk organik sektörü, 2023 yılında 2.5 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Türkiye, organik sektöründe dünyanın en büyük ikinci organik ürün tüketicisi Almanya ile ortak proje yürütüyor.

Alman- Türk İşbirliğinde yürütülecek olan Organik Tarım Projesi’nde tarladan sofraya tüm tarafların organik sektöründeki bilgi ve yeteneklerinin arttırılması hedefleniyor. Türkiye’den Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Almanya’dan ise FİBL-Organik Tarım Araştırma Enstitüsü projenin ortakları olacak. Projenin açılış toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem, Türkiye’nin 2011 yılında 17.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini, organik ürün ihracatının ise 300 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğuna işaret eden Ertem, “Türkiye, 2023 yılında 55-60 milyar dolar aralığında tarım ürünleri ihracatı hedefliyor, organik sektörü olarak bu hedefe 2.5 milyar dolarlık katkı koymak için çalışıyoruz. 2.5 milyar dolarlık organik ürün ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmı Almanya’ya olacak. Dünya’nın en büyük ikinci organik ürün tüketim pazarı olan Almanya’nın beklentilerini iyi algılamamız gerekiyor. Bu projeye bu nedenle çok önem veriyoruz” diye konuştu.

Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Häberle, Avrupa Birliği’nde en büyük organik ürün tüketicisi ülkenin Almanya olduğunu, organik sektörünün AB pazarında çok ciddi büyüme şansı bulunduğunu kaydetti.

Almanya’da organik ürünler satan mağaza zincirlerinin çok sayıda olduğuna işaret eden Margit Häberle, “Alman tüketicilerinin organik ürünlerde aradığı standart Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde, ancak Alman tüketicisi talep ettiği yüksek kaliteli organik ürünlerin bedelini ödemeye hazır. Türkiye, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle avantajlı konumda. Organik sektöründe Türk-Alman işbirliğinde yürütülecek projeye büyük önem veriyoruz. Bu proje sayesinde organik sektöründeki tüm kesimlerin yetenekleri gelişecek” diye konuştu.

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ 20 YILDIR ORGANİK SEKTÖRÜNE HİZMET VERİYOR
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de organik sektöründe koordinatör birlik olarak faaliyet göserdiğini ve 20 yıldır projeler geliştirdiğini ifade etti.

İzmir Organik Gıda Kümelenme Projesi ile organik ürünler sektöründeki tüm paydaşları bir araya getirerek orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını, hedeflerini ve yol haritasını belirlediklerini anlatan Türkmenoğlu, “Sektörün gelişimi için pazarlama, iletişim, dağıtım kanalları, üretim ve tedarik zinciri üzerine yoğunlaşıldı. Bölgemizde yürütülen tüm projelerin, küme paydaşlarımızın koordinasyonu ile birbirini tamamlayıcı olması sağlandı. Şunu açıkça söylemek gerekirse çok kısa bir zaman zarfında birlikteliğin meyvelerini toplamaya başladık. Bu sene İstanbul’dan İzmir’e transfer ettiğimiz Ekoloji fuarının üçüncüsünü organize ediyoruz. Fuarı uluslar arası bir konferans ve ikili görüşme etkinlikleri ile destekliyoruz. İlk denetimli açık Organik Pazar yerini Bostanlı’da kurduk. Bir taraftan Biofach’da milli katılım organizasyonu düzenlerken diğer taraftan Avrupa’daki organik sektörü için kümeler arası işbirliği platformunu geliştirmeye çalışıyoruz. Uluslararasılaşma projemiz ile sektörde yer alan firmalarımıza teknik destek sağlıyor, hedef pazarlarına yönelik doğru dağıtım kanalına ulaşma konusunda altyapı hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

Almanya’nın Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olduğuna işaret eden Türkmenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Organik Sektörü Türk-Alman İşbirliği Projesi ile Almanya ile hem teknik hem de ticari ilişkilerimizi geliştireceğiz. Organik ürünlerin üretiminin ve üretim kalitesinin artırılmasına yönelik projenin sektörümüz için önemli katkı ve faydalar sağlayacağını öngörüyoruz.”

Projenin Alman Partneri Almanya-FİBL (Organik Tarım Araştırma Enstitüsü) Ekip Lideri Beate Huber ise, Almanya’da organik sektörünün her sene yüzde 5-20 arasında büyüdüğünü, ekonomik kriz ortamında bile büyümenin devam ettiğini, Alman piyasasına teslimatta mükemmel ürünler gerektiğini, projenin bu anlamda büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv