3 ayda 397 sorti

  • 0
  • 1.013
Yazı Boyutu:

Efsun Yılmaz - İzmir'in Selçuk ilçesindeki Türkkuşu tesislerinde görevli yangına müdahale uçaklarının pilotları, 2 Hazirandan bu yana Ege Bölgesi'ndeki yangınları söndürmek için 379 sorti yaptı.
Türkkuşu İzmir Bölgesi Yangın Ekip Şefi Tarık Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sezonu başında Efes Havaalanı'nda konuşlandıklarını ve Orman Bölge Müdürlüğü talimatı doğrultusunda Ege Bölgesi'nde çıkan yangınlara müdahale ettiklerini belirtti.
Selçuk'ta 8 pilotun 5 uçakla görev yaptığını anlatan Gökdemir, 4 uçağın M-18 Dromader tipi yangın söndürme uçağı olduğunu, birinin de yangın gözetleme görevi yaptığını ve yangına müdahale uçaklarını yönlendirdiğini anlattı.
Her bir yangın uçağının 2 ton su aldığını dile getiren Tarık Gökdemir, 7 dakika içinde yangın yerine ulaştıklarını ifade etti.
Türkiye'nin batısını kontrol altında tuttuklarını söyleyen Gökdemir, karadan su alarak yangınlara müdahalede bulunduklarını söyledi. Yangının en hassas noktasına su atmak için çalıştıklarını söyleyen Gökdemir, 2 Haziran ile 11 Ağustos günleri arasında 40 ayrı uçuş noktasına müdahale ettiklerini ve toplamda 379 sorti yaptıklarını açıkladı.

''Mesleğini Sevmesi Gerekiyor''
Yangın uçuşunun ''özgürlük uçuşu'' olduğunu anlatan Gökdemir, görevlerinin oldukça zor olduğunu vurguladı. Yangına müdahale uçaklarını kullanan pilotların her şeyden önce işini sevmesi gerektiğini söyleyen Tarık Gökdemir, şunları kaydetti:
''Biz bölgeye girdiğimizde, zaten yer ekipleri alanı boşaltmış oluyor. Yangın alanı tahliye edildiği için karadakiler açısından sorun olmuyor. Oldukça riskli bir uçuş tabi. Suyu en hassas noktaya atmalısınız ki etkili olasınız. Attıktan sonra bakıyorum, eğer ateşi vurabildiysem benden mutlusu yok.''

Amfibik Uçaklar Da Var
Türkkuşu Genel Müdürlüğü Uçuş İşletme Müdürü Ayhan Nevarsa da Türk Hava Kurumunun çabalarıyla yurt dışından bu yıl alınan 5 amfibik uçakla yangına müdahalede bulunduklarını söyledi.
Nevarsa, amfibik uçaklardan 3'ünün Milas'ta, 2'sinin de Antalya'da görevli olduğunu, gerektiği durumlarda Türkiye'nin diğer illerine, talep olursa yurt dışına da gittiklerini kaydetti.
Amfibik uçakların diğer uçaklara göre su ikmali konusunda avantajlı olduğunu ifade eden Nevarsa, şöyle konuştu:
''Yangın yerine en yakın göl, gölet, denizden su alabiliyoruz. Bu uçaklar için 2 pilota ihtiyaç bulunuyor. Bu uçaklar yangın için özel olarak üretilmiş. 5 uçak için 15 pilotla çalışıyoruz. Türkiye'de bu işi yapan insan sayısı az tabi. Riski de var. Her sorti bizim için ayrı bir olay. Öncelikle yangına etkili olmayı düşünürüz.''

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv