Açık Erişim ile bilimsel yayınlara ücretsiz olarak erişilebilecek

  • 0
  • 507
Açık Erişim ile  bilimsel yayınlara ücretsiz olarak erişilebilecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde  “Açık Erişim ve Akademik Performans Maksimizasyonu” Bölgesel Eğitim Toplantısı düzenlendi.
 Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Konferans Salonu’nda yapılan açık erişim konulu seminere  Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Orhan Çetinkalp, Yrd. Doç. Dr. Metin Tunç, Dr. Walid Hassan, Karen Hawkins,Gültekin Gürdel katıldı.


Seminerin açılış konuşmasını  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü yaptı. Prof. Dr. Atilla Silkü açık erişim hakkında “Açık erişimin asıl sahibi araştırmacılar, akademisyenlerdir. Açık Erişim ile  araştırmalarımızı uluslararası alanda daha hızlı ve geniş bir çerçevede duyurabilecek, fon sağlayabilecek, akademi-sanayi iş birlikleri kurabileceğiz.Üniversitemizi  Türkiye ve Dünya başarı sıralamalarında daha iyi noktalara çıkarmada yardımcı olacaktır” dedi.

Çetinkalp, “Açık    Erişim bilimsel yayınların tam metinlerine finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın kamuya açık İnternet aracılığıyla ücretsiz olarak erişilebilmesi olarak biliniyor. Kullanıcılar bu yayınları okuyabiliyor, indirebiliyor, kopyalayabiliyor, dağıtabiliyor, yazdırabiliyor, arayabiliyor veya bu makalelerin tam metinlerine bağlantı verebiliyor, dizinlemek için tarayabiliyor, bir yazılıma veri olarak aktarabiliyor ya    da her türlü yasal amaç için kullanabiliyor. Bilimsel yayınların tam bir sürümü     açık erişime, sınırsız dağıtıma, birlikte çalışabilirliğe ve uzun    dönemli arşivlemeye olanak sağlamak için en azından bir çevrimiçi arşivde depolanıyor” diye konuştu.

Gültekin Gürdal ise “Araştırmacılar çalışmalarının diğer araştırmacılar  tarafından görülmesini ister. İnternet olanaklarının artması ile birlikte kaliteli bilginin paylaşımı daha kolay hale gelerek maliyeti de azalmış oldu. Açık Erişim ücretlendirme ve lisanslama konusundaki engelleri kaldırarak bilimsel bilgiyi özgürleştirir. Bu da bilgi almak isteyenlere adil kullanım hakkı sağlar. Bilginin ulaşımına engellerin kalkması ile kurumlar bilimsel faaliyetlerini dünya ile daha rahat paylaşabilmektedir. Bu da kurumun web’deki görünürlüğünü ve tanınırlığını artırır” diye konuştu.

İZMİR( Ege Ajans/Ceyda Orhan – Azizhan Bayrak)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv