Ağrı kesiciler, midenizi ağrıtmasın

  • 0
  • 663
Ağrı kesiciler, midenizi ağrıtmasın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

astroenteroloji Profesörü Dr. Ethem Tankurt, toplumda “ilaçların enjeksiyon ya da başka yolla alınması halinde mide üzerinde yan etki oluşturmayacağı” inanışının hakim olduğunu söyledi. Bu bilginin yanlış olduğunu belirten Tankurt, “Bu ilaçlar zaten ağız yoluyla alındıklarında da kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterirler. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur” dedi.

Dünyada ve ülkemizde en yaygın tüketilen ağrı kesici ilaçların NSAİ (non-steroid anti inflamatuvar) grubu ilaçlar olduğunu belirten
İzmir Kent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ethem Tankurt, bunların mideye olan yan etkilerine dikkat çekti.
NSAİ grubu ilaçların tablet, fitil ya da enjeksiyon formlarında sunulduğunu, ağrı  üzerinde oldukça etkili olmalarına karşın yan etki yönünden de önemli bir ilaç grubu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tankurt, “Bu yan etkiler özellikle yaşlı hastalarda görülüyor. Bel ve eklem sorunları nedeniyle bu ilaçları en yaygın olarak yaşlı bireylerin kullandığı düşünülürse konunun önemi ortaya çıkar. NSAİ grubu ağrı kesici ilaçlar öncelikle mide üzerinde önemli hasar verici etkiye sahip. Bu hasar basit zedelenme yani erozyondan başlar, derin ülserlere kadar değişebilir” diyerek, şöyle konuştu:
“Erozyonlar sıyrık şeklinde yaralardır. Bazen şiddetli mide ağrısına neden olurlar, daha seyrek olarak da kanamaya yol açarlar. Mideden gelen kanama dışkıda siyah renkte görülür ve mutlaka hastaneye başvurmayı gerektir. NSAİ grubu ağrı kesici ilaca bağlı ülserler ise daha büyük ve derin olan mide yaralarıdır. Ciddi şekilde kanama yapabilirler; bu da hayati tehlikeye yol açar. Nadiren de midede delinmeye (perforasyon) neden olabilirler. Bu da hayati tehlike oluşturan ve acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur.

Toplumda çok yanlış bilinen bir konu bu ilaçların sadece ağızdan alınırsa bu etkilerinin olacağı, enjeksiyon ya da başka yolla alınırsa mide üzerine yan etki oluşmayacağı bilgisidir. Halbuki bu tamamen yanlış bir bilgidir. Bu ilaçlar zaten ağız yoluyla alındıklarında da kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterirler. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur.
Mide yan etkilerinden korunmanın en etkili yolu birlikte mide koruyucu tabir edilen proton pompa inhibitörü (PPİ)  ilaçların alınmasıdır.”

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv