Akıllı robot Türkiye üçüncüsü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ve 3 öğrencisinin yapay zeka kullanarak geliştirdiği ‘otonom taşıma ve toplama robotu’, Türkiye’deki en iddialı projelerin yer aldığı Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda üçüncü oldu.

  • 0
  • 630
Akıllı robot Türkiye üçüncüsü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ve 3 öğrencisinin yapay zeka kullanarak geliştirdiği ‘otonom taşıma ve toplama robotu’, Türkiye’deki en iddialı projelerin yer aldığı Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda üçüncü oldu. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin iş birliğinde düzenlenen, 383 projenin bulunduğu yarışmada dereceye girmeyi başaran İEÜ’lü ekip, 100 bin liralık ödülün sahibi oldu.    

İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ve aynı bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisansa devam eden Bekir Bostancı (25), Sercan Çağdaş Tekkök (25) ve Mehmet Emre Söyünmez (24), kampüsteki birlikteliğini iş ortaklığına çevirerek ‘Advoard Robotik’ adlı şirket kurdu. Çeşitli projeler üzerine çalışma yapan ekip, son olarak da yapay zeka yardımıyla rota çizebilen, insan gücüne ihtiyacı üçte iki oranında azaltan bir robot geliştirmek için harekete geçti.

ABD’Lİ ŞİRKETTEN YATIRIM
Yaklaşık 1 yıl içinde, 200 kilo yük taşıma kapasitesine sahip robotu geliştiren ekip, başarısıyla uluslararası şirketlerin de dikkatini çekti. İEÜ’lü ekip, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bir şirketten 120 bin dolar yatırım aldı. ‘Hepsi burada’ adlı e-ticaret şirketi de 3 adet robot siparişi verdi. Gelişimini hızla sürdüren İEÜ’lü ekip, son olarak Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda da üçüncü olarak başarılarına bir yenisini daha ekledi.

BİR YILDA BAŞARDIK
Birbirinden değerli projelerin bulunduğu, böylesine önemli bir yarışmada ödüle layık görülmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Dr. Pınar Oğuz Ekim, “Projemize ilk başladığımızda kendimize çok inanıyor, geliştireceğimiz robotla önemli bir ihtiyacı karşılayarak sektörün ilgisini çekeceğimizi düşünüyorduk. Şu anda da hedeflediğimiz noktaya ulaştık. Henüz 1 yıllık şirket olmamıza rağmen, hem ABD’den yatırım aldık hem de böylesine prestijli bir yarışmada ödüle layık görüldük. Tüm bunlar, doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi” diye konuştu.

İŞ GÜCÜ VE ZAMAN TASARRUFU
Dr. Ekim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Robotlarımız, geliştirdiğimiz arayüz sayesinde uzaktan görevlendirilebiliyor ve gözlemlenebiliyor. Yapay zekaya dayalı algoritmalarımız sayesinde görevi dahilinde güzergahını planlayabiliyor, filo halinde otonom sürüş ile hareket edebiliyor. Binlerce metrekarelik bir depoda ya da üretim tesisinde robotu kullandığınızda, hem iş bitirme süresi azalıyor hem de çalışanlar başka bir işte kullanılarak verim artıyor. Robotumuz, özellikle endüstri alanında faaliyet gösteren birçok firma için çözümler sunuyor. Otomotiv sektörü de bunlardan biri. Robotumuzla ilgili talepte bulunan firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Hedefimiz, ulusal ve uluslararası alanda gelişimimizi devam ettirmek.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv