Alman Bariton Haakon Schaub geliyor

  • 0
  • 2.179
Yazı Boyutu:

Alman Bariton Haakon Schaub, 6 ve 8 Kasım’da sahnelenecek olan Arıadne Naksos’ta operasında rol almak üzere İzmir’de.

İzmir Devlet Opera ve Balesi -ülkemizde ilk kez- geçen sezon sahnelediği Richard Strauss’un Ariadne Naksos’ta adlı operasını bu sezon 6, 8 ve 11 Kasım tarihlerinde yineleyecek. 6 Kasım Cumartesi saat 15.00’te ve 8 Kasım Pazartesi saat 20.00’de sunulacak olan gösterilerde Alman bariton Haakon Schaub da rol alacak.

Librettosu Hugo von Hofmannsthal tarafından yazılan Ariadne Naksos’ta operası İzmir’de orijinal dilinde (Almanca) sahnelenmektedir. Şef Ercan Yenal yönetiminde, Mehmet Ergüven’in rejisi ile sunulan eserin dekor tasarımlarını İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başdekoratörü İsmail Dede, kostüm tasarımlarını Gülay Korkut yaptı. Eserde devinim ve jest sorumluluğunu Neslihan Öztürk, ışık tasarımcılığını da Oktay Kanca üstlendi. Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider’in de konuk oyuncu olarak rol aldığı Ariadne Naksos’ta operasındaki solistler şunlar: Aytül Büyüksaraç, Ayşe Tek, Lorenzo Mok Arranz, Eylem Demirhan Duru, Evren Kayacan, Filiz Güneş, Linet Şaul, Altuğ Dilmaç, Haakon Schaub, Umut Tarık Akça, Ziya Elmacı, Oğuz Çimen, Murat Direk, Kaner Sümer, Alparslan Mater, Mertol Türkbay, Özlem Aksungur, Şebnem Arfaei Zarandi, Evrim Keskin, Sevgi Yalçın, Melisa Özdemir, Sevinç Sayın, Murat Duyan, Cihan Özmen, Fırat Halavut.   

Eserin ilk sahnelenişinde Molier’in “Kibarlık Budalası” adlı tiyatro eseri ile iç içe oynanan Ariadne Naksos’ta,  dünyada ilk kez 25 Ekim 1912’de Stuttgart’ta sunuldu. Ancak bu günkü haliyle ilk kez 4 Ekim 1916’da Viyana’da oynandı. 18. yüzyılın ortalarında Viyana’da geçen bir öykünün anlatıldığı eser, “ciddi opera” ve “komik opera” gibi iki zıt anlayışın karışımıyla oluşmakta ve bu nedenle de her açıdan şaşırtıcı bir nitelik taşımaktadır.     

Ariadne Naksos’ta’nın konusu şöyle: Viyana’nın zenginlerinden büyük malikane sahibi bir asilzade evinde sahnelenmek üzere bir opera sipariş etmiştir… O dönemde moda olduğu üzere; operanın sunulduktan sonra bir başka grup da komiklikler yapacaktır. Malikanede prova hazırlıkları sürerken, kahya gelir; efendisinin opera ile komedinin iç içe oynanmasını istediğini iletir. Bu durum besteciyi sıkıntıya sokar; eserini sahnelemekten vazgeçmeyi düşünür; ancak hem bestecinin hem de oyuncuların paraya ihtiyaçları vardır… Sonuçta “Ariadne Naksos’ta” adıyla yazılan opera ile komedi iç içe oynanacak, komiklikler aşklarla süslenecektir.         

Alman müziğinin en başta gelen bestecilerinden biri olan Richard Strauss’un (müzik açısından en güzel eseri sayılan) ön oyunlu bir perdelik Ariadne Naksos’ta adlı operasının Türkiye prömiyeri, 15 Mayıs 2010 tarihinde İZDOB tarafından gerçekleştirilmiş; geçen sezon İzmirli sanatseverlerin izlenimine sunulmuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Arşiv