Ameliyatla çözüm, nöbetsiz hayat

  • 0
  • 782
Yazı Boyutu:

Epilepsi tanısı 16 yıl önce koyulan ve ilaç tedavisinekarşın bayılma ve nöbetlerin önü kesilemeyen üç çocuk annesi  Ayça Karaduman(38) , hayatını kabusa çeviren hastalığından ameliyatla kurtuldu. Karaduman,“Bir ay oldu, artık bayılmıyorum, nöbet geçirmiyorum, kabusum bitti” derken,ameliyatı gerçekleştiren Beyin Cerrahı Prof. Dr. Sertaç İşlekel, “Gelişenteknikler sayesinde hastamızın beyninde hastalık yapan odağı belirledik,ameliyat mümkün oldu. Hastamızın ilaç dozu azaldı, üç ayın sonunda artık hiçilaç içmeyecek. Hangi noktanın epilepsiye yol açtığı bulunursa hastaların buhastalıktan kurtulma şansı var” dedi.

16 YIL AMELİYAT MÜMKÜN DEĞİL, DENMİŞTİ
Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde oturan  Yiğit (17), Alp (10) ve Elif (3) adlarında üççocuğu bulunan evhanımı Ayça Karaduman’a halk arasında “sara” olarak bilinen epilepsi teşhisi 1996 yılındakoyuldu. İlk bayılmasının ardından çeşitli radyolojik tetkikler sonucu tanı koyulup ilaç tedavisine başlanan Karaduman sadece İzmir’dedeğil  İstanbul’da da derdine çareleraradı. Aldığı onca ilaca rağmen bayılma ve nöbetleri kesilmeyen Ayça  Karaduman, tedavisiyle  beraber arayışlarını da sürdürdü.  Nitekimilaçlardan umduğunu bulamayan Karaduman, İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin Cerrahı Prof. Dr. Sertaç İşlekel’ebaşvurdu, hayatı değişti. İşlekel, hastasından kanser odaklarınınbelirlenmesinde kullanılan PET  (pozitronemisyon tomografisi)  cihazıyla beyintetkikini istedi. PET görüntüsünde  AyçaKaraduman’ın beyninde hipocampus (hafıza ve yön bulma) bölgesinde  yıllardan beri yapılan onca tetkike rağmensaptanamayan epilepsi odağı belirlendi.  Üç çocuk annesi Prof.Dr. İşlekel tarafından ameliyat edildi. Karaduman, ameliyattan bir ay sonra“Bayılmalarım da kalmadı nöbetlerim de” diyerek  sevincini  paylaşırken, Prof. Dr. İşlekel, ilaçtedavisine yanıt vermeyen epilepsi hastalarının bu hastalıktan kurtaracakteknolojik gelişmeler ve ameliyat yöntemiyle ilgili şunları söyledi:

EPİLEPSİDEN KURTULMAK MÜMKÜN
“Beyinde hipokamsup ya da başka bölgelerinde geçirilmiş birhastalık ya da travma sonucu nda normal doku bozuluyor. Ve bu doku normalişlevini görmeyip anormal elektrik üretiyor, hasta bir anda şuurunu kaybedipsara krizi geçiriyor. Epilepsi tedavisinde ilk seçenek ilaç. Hastaların büyükçoğunluğu sonuç alıyor ancak bir kısım hastada ilaç tedavisi başarılı olmuyor.Hasta çok sayıda ilaç kullanıp nöbetsiz yaşam sağlayamıyor. Cerrahi ninyapılabilmesi için de beyinde bu hastalığı yol açan odağın yani anormal olandokunun saptanması gerekiyor. Bunun için yapılan değişik tetkikler var, eeg,video eeg, son yıllarda giderek artan MR incelemeleri, özel MR tetkikler var. Ancakbu yöntemler de odağın yerini belirlemede yeterli olmuyordu.  Daha çok kanser odaklarını saptamak içinkullanılan PET  aynı şekilde beyinde deoksijelenmeyi  ve vücudun glikozkullanımını gösterdiği için böyle epilepsi odakları saptanabiliyor. Beyin PET’iile epilepsi odağının saptanması mümkün oldu. Bu hastamızda da diğeryöntemlerle saptanamayan bir odak bu tetkikle saptandı, daha sonra dahipokampektomi dediğimiz mikrocerrahi yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik,  odak çıkarıldı, hasta bu şekilde nöbetsiz yaşama kavuştu.  Teknolojideki gelişmeler sayesinde hastalıkodağının saptanması bu ameliyatları yapmamızı sağlarken, hastalara da ilaçsızve nöbetsiz bir yaşam olanağı sunuluyor. Hastamız şu an düşük dozda ilaçkullanıyor, nöbet ve bayılmaları yok, üçüncü ayda ilaçlarını keseceğiz. Hanginoktanın epilepsiye yol açtığı bulunursa hastaların bu hastalıktan kurtulmaşansı var.” 

KABUSUM BİTTİ,ÇOCUKLARIMA KAVUŞTUM
Öte yandan 16 yıllık kabusunun bir ameliyatta sona erdiğinive ilaçsız, nöbetsiz bir yaşama kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten AyçaKaraduman, “Yüksek dozda ilaç kullanıyor ama bayılmalarıma, nöbetlerime etkisiolmuyordu. İlk günden beri tedavi için arayışlarımı sürdürdüm. Bayan olaraközel dönemlerimde bayılmalar, nöbetler artıyordu. Nöbetler genelde uykudaoluyordu. Vücut kasıldıktan sonra yataktan düşmeyle de omuriliğim zarargörüyordu. Bu nöbetler yüzünden bel fıtığı ameliyatı geçirdim, boynumda daplatin var. Bu bayılmalarıma, nöbetlerime çocuklarım tanık oluyordu ve çoküzülüyordum. Yıllarca eşim, annem, babam çare aradık. Epilepsiye neden olanodak yapılan onca tetkike rağmen bulunmamıştı. Prof. Dr. Sertaç İşlekel, beyinPET’i istedi, bir tetkikle tanı koydu, odak belirlendi, hiç zaman kaybetmedenameliyat masasına yattım. Artık hayatımda nöbet yok, bayılma yok. Arabamı bilekullanabiliyorum,  çocuklarıma kavuştum.Doktoruma da çok teşekkür ediyorum” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv