Anında tanı koyulacak

  • 0
  • 1.114
Yazı Boyutu:

Akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, lenfoma ile diğer organların kanser metastazlarının tanı ve evrelenmesinde geliştirilmiş en son cihaz olan EBUS (Endobronşiyal ultrasonografi) İzmir Kent Hastanesi’nde hastaların hizmetine sunuldu. Kent, EBUS’a sahip  Ege Bölgesi’ndeki ilk özel sağlık kuruluşu olurken, Prof. Dr. Tuncay Göksel, “Diğer cihazların kullanıldığı hastanelerden farkımız tetkik sırasında patoloji uzmanının da görev yapması. Böylece biyopsiden alınan mataryelin yeterli olup olmayacağı anında söylenecek ve hastaya birden fazla müdahaleye ihtiyaç duyulmayacak” dedi.
 
Göğüs Hastalıkları Profesörü Göksel, Kent’in yanı sıra İzmir’de biri üniversite, diğeri de eğitim-araştırma hastanesinde bulunan EBUS cihazının özelliklerini anlattı. Göğüs hastalıkları uzmanlarının yanı sıra göğüs cerrahları, hematolog, onkolog ve romatologlar için de EBUS’un önemli bir cihaz olduğunu belirten Prof. Dr. Göksel, şöyle konuştu:  “Bu yöntem bronşların içine girerek, bronşların arkasındaki kitle ya da lezyonları görmemizi sağlıyor. Bu yöntemden önce körlemesine örnek alıyorduk,  artık görerek örnek alınıyor. Diğer hastanelerden farklı olarak Kent’te aynı anda patolog da tetkik sırasında yanımızda bulunuyor. Görerek mataryel aldığımız gibi patolojik değerlendirme hasta başında yapılıyor, tanı koyuluyor. Patolog alınan parçanın yeterli olup olmadığını söylüyor, tanı koymaya yetersizse aynı anda yeniden parça alınıyor. EBUS’tan önce bazen hastalara birkaç kez biyopsi yapılmak zorunda kalınıyordu. Hasta için avantajı; büyük bir ameliyata girmeden önce kesin tanının koyulması, evreleme yapılabilmesi. Ayrıca akciğer kanseri tanısı konmuş hastalarda, bu yöntem sayesinde lenf bezlerinde tümör olup olmadığını da saptıyoruz. Lenf bezlerinde tümör olan hastalarda ameliyat başarılı olmuyor. O nedenle bu hastalarda kemoterapi ile birlikte radyoterapi yapılıyor. Bu yöntemle doğru tanı ve evreleme oranı yüzde 90’ın üzerine çıkıyor.”
 
Öte yandan 300 bin liraya mal olan EBUS cihazı İzmir Kent Hastanesi’nde hastaların hizmetine sunulurken, yöntemden akciğer kanserinin yanı sıra lenf bezi tüberkülozu, sarkoidoz, lenfoma ile diğer organ kanserlerinin lenf bezlerine metastazlarının tanısında da yararlanılacağı kaydedildi. Prof. Dr. Göksel, ultrason eşliğinde biyopsi alınması işleminin 15-30 dakika sürdüğünü kaydetti. Göksel, “Her yıl Türkiye’de 30 bin civarında yeni akciğer kanseri tanısı koyuluyor. Bu hastaların iki binden fazlasının İzmir’de yaşadığı tahmin ediliyor. Akciğer kanserli hastaların üçte birinde bu tarz işlemlere ihtiyaç duyuluyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv