Atatürk’ü anlattı

Küçük Kulüp, “Hayatın İçinden Söyleşileri” 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars’ı üyeleriyle buluşturdu.

  • 0
  • 1.103
Atatürk’ü anlattı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Küçük Kulüp, “Hayatın İçinden Söyleşileri” 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars’ı üyeleriyle buluşturdu.

Küçük Kulüp Derneği Yönetim Kurulu ve Sosyal Komitesi tarafından Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78’nci Yıl dönümü nedeniyle Küçük Kulüp Alliance Restoran’da düzenlenen “Atatürk’ü daha iyi anlamak ve nesillere aktarmak” konferansı üyeler tarafından yoğun ilgi gördü.

“İstiklal Mahkemeleri”, “Bir Uygarlık Örneği Türk Devrimi”, “Atatürk ve Modernleşme”, “Türkiye Cumhuriyet Tarihi”, “Yakın Tarihimizde Anadolu Ayaklanmaları” kitaplarının yazarı,  Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri Bölüm Başkanlığı, Tarih Bölümü Başkanlığı, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk Araştırma ve Eğitim Merkezi bilim kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Prof. Dr. Ergün Aybars, Osmanlı’nın çöküş döneminden Atatürk’ün ortaya çıkışına, kurtuluş savaşı, Atatürk’ün Çanakkale savaşlarındaki başarısına, Samsun’a çıkışına, Amasya, Sivas, Erzurum süreci ile Cumhuriyet kuruluşuna iki saat süren bir söyleşi gerçekleştirdi.

Atatük’ün tüm dünyada yoğun ilgi ve saygı görürken, Türkiye’de bir takım odaklar tarafından sarhoş, ayyaş gibi çirkin deyimlerle kötülenmesinin garip olduğunu belirten Aybars, “Atatürk neyi başardı da dünyada bu kadar büyük sevgi ve saygı görüyor? 20’nci yüzyıldan 21’nci yüzyıla aynı saygınlığı devam ettiren tek lider olarak gösteriliyor. Küba’da lider Fidel Castro’nun ne kendisinin, ne de Lenin ya da herhangi bir kimsenin.  Sadece Atatürk’ün heykeli vardır ve kaidesinde onun büyük sözü yazılıdır: ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh.’ Neden Atatürk? diye sorulduğunda Kastro: Benim emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı kişilerimin babası Atatürk’dür.  Latin Amerika’da emperyalizme karşı savaş verenlerin hepsi sosyalist kökenlidir ve koyu Atatürk hayranıdır.  Cumhurbaşkanımız Şili’ye, Küba ya gitti. Her gittiği yerde Atatürk anıtıma götürdüler. Yeni Zelenda’ya, Avustralya’ya gittiğinizde sizi Atatürk’ün anıtına götürürler. Avustralya’da Milli Parkta Atatürk Anıtı var ve altının şu meşhur sözler İngilizce olarak yazılıdır: ‘Uzak diyarlardan evlatlarını Çanakkale’ye, Gelibolu’ya  göndermiş olan anneler babalar gözyaşlarınızı silin. Sizin çocuklarınızla bizim çocuklarımızla koyun koyuna yatıyorlar. Onlar da bizim çocuklarımız. Gözünüz arkada kalmasın.” Dedi.

Muhammet Cinnah’ın şeriatçı olmasına karşın koyu bir Atatürk hayranı olduğunu dile getiren Aybars, “Atatürk, gelmiş, geçmiş dünyanın en büyük lideridir. Belçika’dan bir diplomat Türk diplomatı arkadaşına Cumhuriyet Bayramı için gönderdiği kartta şunları yazar: ‘Türk Milleti herşeyi Allah’a, Ondan sonra yapılan herşeyi ise Atatürk’e borçludur.’ Norveç Ata sözü vardır: ‘Atatürk gibi düşün, Atatürk gibi yap. Zora düştüğünde pes etme mücadele et’ der. Bütün dünya onun veciz sözlerini distur edinirken bizim yöneticilerimizin onu ve devrimlerini tanımak istememeleri oldukça manidardır. Muhteşem liderliğiyle Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’ndan büyük başarısıyla çıkarak Cumhuriyeti kuran bu büyük ismi kabullenememelerini sormak gerekir” diye konuştu.

Soru- cevap bölümünde kulüp üyelerinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ergün Aybars’a kulüp başkanı Emre Sarıgedik plaket vererek teşekkür etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv