Babadan kızına hayat aşısı

  • 0
  • 1.265
Yazı Boyutu:

Uşak Banazlı 4 çocuk babası Abdullah İnce, (52) bir hatalı bilgilendirme nedeniyle böbrek hastası büyük kızı Fatma İnce’ye (32) 3 yıl sonra şifa olabildi. İzmir Kent Hastanesi’ndeki operasyonla bir böbreği nakledilen kızı Fatma’yı diyaliz mahkumiyetinden kurtarmanın sevincini yaşayan baba İnce, “Gecikmeli de olsa kızım şifa buldu. Ancak devletimiz organ bekleyen binlerce böbrek hastası için yeni çareler bulmalı” dedi.

Banaz’a ticaretle uğraşan 2 kız, 2 erkek çocuk sahibi İnce’nin büyük kızı Fatma, bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Lupus nedeniyle 7 yıl önce böbreklerinden rahatsızlandı. İlaçla tedavi yetmez hale gelince 3 yıl önce makineli yaşamla tanışan Fatma İnce için ailesi seferber oldu, tedavi şansı aranmaya başlandı. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurup kadavra listesine adını yazdıran Fatma’ya beklenen bağış organ müjdesi bir türlü gelmezken, ailesi canlı donör olabilmek için sıraya girdi. Anne Safiye İnce’nin böbreklerinde taş olması nedeniyle donörlüğü kabul edilmedi. Kardeşlerin de kan ve yaş durumları verici olmalarını engelledi. O dönemde hastanede Fatma’ya sadece 0 ve A pozitif kan grubunda olan yakınlarının verici olabileceği söylendi. Abdullah İnce’nin kan grubu  A grubu RH negatif olunca babanın adaylığı gündeme bile gelmeden düştü. İnce ailesi donörü kalmayan Fatma’nın çaresizliğine, üzüntüsüne ortak olurken, üç yıl geride kaldı. Kulakları telefonda kadavradan bağış müjdesi beklenirken, talihsiz Fatma da diyalizli yaşamını umutla sürdürdü. Kızının makineye mahkum yaşamasını bir türlü kabul edemeyen, için için üzülen baba İnce, bir yakınlarının Fatma’ya bir böbreğini bağışlama kararıyla büyük sevinç yaşadı.  İnce ailesi soluğu İzmir Kent Hastanesi’nde aldı. Ancak İnce ailesi, gönüllü yakınlarından böbrek alınamayacağının ortaya çıkmasıyla kahrolurken, baba İnce’nin donör olabileceğinin söylenmesi umutları yeşertti, aileyi sevince boğdu. Nitekim yapılan tetkikler sonucunda baba İnce’nin uygun donör olduğuna karar verildi. Baba ince ile kızı Fatma, Opr. Dr. H. Işık Özgü, Doç. Dr. Ömer Öge, Nefrolog Uzm. Dr. Serkan Yıldız ve Böbrek Nakli Koordinatör Hemşiresi Havva Kara’dan oluşan ekip tarafından ameliyata alındı. Baba İnce’den alınan böbrek, kızı Fatma’ya başarıyla nakledilirken, Opr. Dr. Özgü, “Hastalarımızın sağlık durumu çok iyi” dedi.

 Boşu boşuna üç yıl diyalize girdi
Öte yandan yoğun bakımdan çıkan baba kız inceler servisteki odalarına alınırken, Abdullah İnce, “Ankara’da bir yanlış bilgi verilmesi kızımın üç yılını diyalizle geçirmesine neden oldu. Oysa ben kızım diyalize hiç başlamadan böbreğimi verirdim. Kent Hastanesi’nde başvurduğumuzda benim verici olabileceğim ortaya çıktı. Çok şükür kızım makineden kurtuldu. Ama binlerce böbrek hastası organ bekliyor. Kadavradan bağış çok nadir çıkıyor. O nedenle devletimiz akraba dışı insanlardan da böbrek nakledilmesine izin vermeli. Bir insanın hayatını kurtarmak, tüm insanlığı kurtarmak gibidir, diye bunun Kur’an-ı Kerim’de yeri var. Devletimiz yanlış yapıyor, bir yabancıdan niye nakil olmasın” diye konuştu.

Babasından nakledilen böbrekle yeni bir yaşama başlayan Fatma İnce de “Ankara’da edildiğimiz bilgiler yüzünden babamın bana böbreğini veremeyeceğini biliyordum. Babamın donörlüğü sürpriz oldu, çok sevinçliyim. Babama çok teşekkür ediyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv