Bağışıklık Sistemine Bağlı Olarak Oluşan Deri Sertleşmeleri: Skleroderma

"uzmandoktor.net, deri değişiklikleriyle seyreden ve serteşmiş deri olarak da tanımlanan bir tür deri hastalığı olan Skleroderma ile ilgili açıklama yaptı"

  • 0
  • 2.253
Bağışıklık Sistemine Bağlı Olarak Oluşan Deri Sertleşmeleri: Skleroderma
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 "uzmandoktor.net" deri değişiklikleriyle seyreden ve serteşmiş deri olarak da tanımlanan bir tür deri hastalığı olan Skleroderma ile ilgili açıklama yaptı"

Skleroderma, deri değişiklikleriyle seyreden ve serteşmiş deri olarak da tanımlanan bir tür deri hastalığıdır. Skleroderma genel olarak deriyi etkileyen bir hastalık olsa da bağ dokusunu ve iç organları da etkisi altına alan bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimler sonucunda meydana gelen bir hastalıktır.
 
Skleroderma hastalığında cilt kalınlaşır ve sıkılaşır. Nadiren de olsa akciğer ve böbrek gibi organlarda yara izleri meydana gelebilmektedir. Hastalığın ilerlemesiyle beraber kan damarları sertleşir ve kalınlaşır daha sonra da işlevlerini yerine getiremez hale gelirler. Zamanla bu durum hipertansiyona ve çeşitli doku hasarlarına neden olabilmektedir. Skleroderma nedir nasıl oluşur sorularının detaylı cevabına bu makaleden ulaşabilirsiniz.
 
Skleroderma hastalığı tedavisi bulunmayan ancak belirtilerine yönelik tedavileri mevcut olan bir hastalıktır ve kişiden kişiye bulaşma söz konusu değildir. Skleroderma hastalığı oluşum nedenlerine ve gösterdiği belirtilere göre 2 farklı grupta incelenmektedir.
 
Lokalize skleroderma; genel olarak deri yüzeyini tutan skleroderma türüdür ve zaman zaman kas dokularını da etkileyebilmektedir. Bu tür diğer gruptaki türe göre daha tehlikesizdir ve çocuk yaşlarda yetişkinlere göre daha fazla görülmektedir. Lokalize sklerodermanın tehlikesiz olmasının asıl nedeni hayati iç organları etkilemeyip yalnızca deriyi etkilemesidir. Bu gruptaki skleroderma hastaları genellikle hiçbir tedavi uygulamadan bu hastalıktan kurtulabilmektedir.
 
Sistemik skleroz; ise derinin yanı hayati iç organları da etkileyen skleroderma türüdür. Hayati organlar etkilendiği için ciddi sağlık problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Neyden kaynaklandığı tam olarak bilinmeyen bu skleroderma türü erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Tehlikeli olan bu durumun en kısa sürede kontrol altına alınması ve semptomatik tedavileri yapılması gerekmektedir.

 
Skleroderma Hastalığının Nedenleri Nelerdir ?
Tıp dünyası halen sklerodermanın neden dolayı görüldüğü hakkında tam bir görüş birliğine varmasa da çeşitli nedenlere bağlı olarak immün sistemin aşırı çalışmasının bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Skleroderma nasıl tedavi edilir sorusuna da cevaplar bu şekilde verilmektedir.
 
Bağışıklık sistemi normal çalışma mekanizmasında vücuda dışarıdan gelen yabancı etkilere karşı savaşarak etkisini göstermektedir. Ancak bazı durumlarda bağışıklık sistemi daha kuvvetli bir hale gelir ve kendi dokularına da saldırarak onların hasar almasına neden olur. www.uzmandoktor.net görüşüne göre skleroderma hastalığının da bu duruma bağlı olarak geliştiğini düşünmektedirler.
 
Bağışıklık sisteminin endotel tabakasını etkilemesiyle zamanla fibroblast hücrelerinin miktarı artar ve deride sertleşme ve kalınlaşma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminde meydana gelen bu mekanizmanın aşağıdaki faktörlere bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir;

Skleroderma hastalığını ortaya çıkaran genlerin varlığı veya ailede skleroderma öyküsü
Kollajen miktarında artış
Zehir ve toksin maddelerin vücuda girmesi
İlerleyen yaş ve kadın cinsiyeti
Irk
Bazı virüs türleri gibi nedenlere bağlı olarak skleroderma hastalığının görülme olasılığı oldukça yüksektir.
 
Skleroderma Hastalığının Belirtileri Nelerdir ? 
Skleroderma hastalığı cildi etkileyebileceği gibi diğer sistemlerin organlarını ve dokularını da etkileyebildiği için birçok belirti ve bulgu ortaya çıkabilmektedir. İşte skleroderma hastalığında yaygın bir şekilde görülen belirti ve bulguların tamamı;

Başta yüz ve göğüs olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen parlak kırmızı renkte lezyonlar
Deride kalınlaşma ve sertleşme
Saç dökülmeleri
Parmaklarda kalınlaşma
Parmak uçlarında meydana gelen ve geçmek bilmeyen yaralar
Yutma güçlüğü
Akciğer dokusunda yara izleri
Siyanoz
Ritim bozukluğu
Nefes darlığı
Göz kuruluğu
Hipertansiyon gibi belirtiler skleroderma hastalarında yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır.
 
Skleroderma Hastalığının Tedavisi Nasıldır ? 
Skleroderma hastalığın günümüzde halen işe yarar bir tedavisi bulunmasa da hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler semptomatik tedavi yöntemleri ile kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Dermatoloji hastaneleri doktorları tarafından yapılan açıklamalarda halen kollajen üretimini engelleyen ilaçların bulunmadığı için bu hastalığın tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır.
 
Tedavide genel olarak ortaya çıkan lezyonlar, ülserler ve yukarıda belirtilen belirti ve bulgular ortadan kaldırılarak hastanın daha rahat bir yaşam sürmesi hedeflenir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv