Bergama Çocuk Ceza İnfaz Kurumu’ndan 50 sesli kitap

  • 0
  • 1.053
Yazı Boyutu:

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe programı tarafından desteklenen,  Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı ve Bergama M Tipi Çocuk Ceza İnfaz Kurumu’nun bir senedir ortaklaşa yürüttüğü “Engelli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim Projesi” kapsamında seçilen kitaplar, tutuklu genç ve çocuklar tarafından seslendirildi. 50 adet sesli kitap 10 CD halinde düzenlenerek, Türgök üyesi 1000 gence gönderildi.  Projeyle 10-18 yaş arası onlarca görme özürlü genç ve çocuk “kitap okumanın” keyfine vardı. 
 
ENGELLİ DAYANIŞMASI ile ENGELSİZ GELİŞİM PROJESİ TAMAMLANDI
Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe programı tarafından desteklenen,  Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ve Bergama M Tipi Çocuk Ceza İnfaz Kurumu’nun ortaklaşa yürüttüğü “Engelli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim Projesi” kapsamında bir yıldır sürdürülen ve tamamlanan çalışmalarla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya  TÜRGÖK Başkanı Tülay YAZGAN, Proje Koordinatörü Füsun DOKUZOĞUZ ve Proje destekçisi İzmir Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Yusuf KÖKSAL katılarak, 12 ay süren projenin sonunda geldiği nokta ile ilgili bilgi aktardılar.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Başkanı Tülay YAZGAN 12 Nisan 2011 tarihinde imzalanan protokol ile 190 proje arasından hibe almaya hak kazanan projenin, iki dezavantajlı grubun birbirine destek olmasını amaçladığını söyleyerek, projenin toplam tutarı olan yaklaşık 110 000TL’nin yüzde 80’inin Sabancı Vakfı,  yüzde 20’sinin de TÜRGÖK tarafından karşılandığını belirtti.  YAZGAN, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı tarafından; Bergama Ceza İnfaz kurumu bünyesinde, hedeflenen tarihte bir ses kayıt kabini kurulduğunu ve 10-18 yaş grubuna uygun Türk ve Dünya klasikleri, kişisel gelişim ve güncel çocuk kitaplarından oluşan 50 kitabın seçildiğini bildirdi. YAZGAN sözlerini şöyle sürdürdü: “Seslendirilen kitaplar dışında, proje eğitsel ve kültürel etkinlikler ile desteklendi. İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçılarının akıcı okuma ve diksiyon eğitimi verdiği 25 tutuklu gençten altısı, bu etkinlik için “Keşanlı Ali Destanı” oyunundan bir bölümü, okuma tiyatrosu olarak canlandırdılar. Mahkûm çocuklarımızın sadece bilgi dağarcıklarını ve kültürel olarak beslediğimizi düşünürken proje sonunda özgüven kazanmalarına da yardımcı olduğumuzu gördük. Bu da bizim ne kadar doğru bir projede, doğru proje ortakları ile çalıştığımızı gösterdi, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Toplantıda söz alan Proje Koordinatörü Füsun DOKUZOĞUZ; her iki taraf için de fayda üreten böylesi anlamlı ve önemli bir projeyi yürütmekten mutluluk duyduklarını ve bunun unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtti. “Projeye gönüllü katkıda bulunan gençlerin bu deneyim ile hem hayata olumlu bakmalarını sağladığımıza hem de okuma alışkanlıklarının gelişmesine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Cezaevinden çıktıktan sonra Türgök’ e nasıl ulaşacaklarını soran ya da bu tarz faaliyetlere nasıl katılabileceklerini sorgulayan mahkum gençlerimiz oldu, sadece Türgök üyelerine gönderdiğimiz 10.000 adet sesli kitap değil,  mahkum gençlerden aldığımız bu geri bildirimler de bu projenin başarısının kanıtıdır.  ” diyen DOKUZOĞUZ, www.engelsizgelisim.org sitesinden proje görsellerini de paylaşarak aşamalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.  
Proje Destekçisi İzmir Devlet Tiyatrosu’nu temsilen toplantıya katılan İDT Müdür Yardımcısı Yusuf KÖKSAL ise Bergama Çocuk Ceza İnfaz Kurumundaki gönüllü gençlere, akıcı okuma ve diksiyon eğitimleri verdiklerini, bu sayede hem çocukların hem de kendilerinin sanatçı olarak unutamayacakları bir deneyimi birlikte yaşadıklarını belirtti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv