Böyle kocalar da var

  • 0
  • 878
Yazı Boyutu:

Gerekçelerinin çoğunda aşk, kıskançlık, töre  geçen kadına yönelik şiddet, kadıncinayetleriyle sık sık sarsılan ülkemizde bu acı olaylara karşın sevginin,saygının, fedakarlığın güzel ve gülümseten bir örneği  İzmir’de yaşandı.  Diyalize mahkum eşlerine kan uyuşmazlığındanuygun verici olamayan Mülayim Yücel ile Mehmet Akınsu  “Çapraz böbrek bağışı” ile Salise Yücel veZeynep Akınsu’yu diyalize bağımlılıktan kurtardı, yeni hayatın kapılarınıaçtı.  Çapraz naklin bir araya getirdiğiYücel ve Akunsu aileleri, “Biz artık kardeş olduk,  büyük, geniş bir aile olduk. Çok mutluyuz”dedi.

ÇARESİZDİLER, UMUTSUZDULAR
İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Tekeli Köyü’nde oturan,marangoz Mehmet Akınsu (52) ile evli Zeynep Akınsu  (48) 11 yıl önceböbrek yetmezliğine yakalandı. Yıllarca ilaç tedavileri ve diyetle idare edenZeynep Akınsu, bir yıl önce makineli yaşama mahkum oldu. Haftada üç günGaziemir’e diyaliz  için gidip gelmeyebaşlayan ve sağlık durumu da gün geçtikçe kötüleşen Zeynep Akınsu, böbrek nakliolup, normal yaşama dönmek istedi.  Çift,nakil için çeşitli hastanelere gitti, bir hastanede iki kez nakil için hazırlıkyapıldı, gerçekleşmedi.  Zeynep Akınsu, 4ay önce İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde gönüllü canlıverici olmak isteyen eşi Mehmet  Akınsu’ylakan gruplarının uymadığı, donör olamayacağı belirlenen Zeynep Akınsu’nun  adı kadavra bekleme listesine yazıldı.

KADERLERİ AYNIYDI
Akınsu çifti gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle vericiçaresizliğine düşen bir başka çift de Balıkesir’in Bigadiç İlçesi’ndeyaşayan  böbrek  hastası Salise Yücel (43) ile  eşi oto elektrikçisi Mülayim Yücel (48)  idi. 16 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisikoyulan 2 çocuk iki torun sahibi Salise Yücel, 2 yıldan bu yana periton diyalizle yaşamını sürdürüyordu. Günde 4 kezevde karın diyalizi yapmak zorunda kalan Salise Yücel 2 yıl önce yazıldığıkadavra  bekleme listesinden de umudunukesince İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Sağlığı giderek kötüleşen SaliseYücel’e ilk gönüllü eşi Mülayim Yücel oldu. Kızı Seher ile oğlu Mehmet deSalise Yücel’e böbrek vermek için sıraya girerken, çift birer küçük çocuklarıolan evlatlarının donörlüğünü kabul etmedi, baba Yücel’in de kan uyuşmazlığıyüzünden verici olamayacağı ortaya çıktı. Çift kaderlerine boyun eğdi.

DEĞİŞ TOKUŞLA HAYATLARI DEĞİŞTİ
Yücel çifti Bigadiç’e döndükten bir hafta sonra İzmir KentHastanesi’nden arandı. Kendileri gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle canlı vericidennakil gerçekleştirilemeyen bir çift olduğu, “değiş-tokuş” ile çapraz nakilyapılabileceği  bildirildi. Akınsu veYücel aileleri birbirleriyle tanışmadan yapılan tetkikler sonucunda MehmetAkınsu’nun Salise Yücel’e, Mülayim Yücel’in de Zeynep Akınsu’ya böbrek vermeyeuygun oldukları belirlendi.  Bu durumunbildirildiği iki aile Kent’te buluşup tanıştı  ve çapraz nakil olmaya karar verdi.  Nakil, Opr. Dr. Işık Özgü ve Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekiplertarafından 14 Mart Cuma günü  yan yanaameliyathanelerde gerçekleştirildi.

YOLLARI İZMİR KENT HASTANESİ’NDE KESİŞTİ
 Umutlarının tükendiği anda yolları İzmir Kent Hastanesi’ndekesişen  Akınsu ve Yücel çifti, “Bizartık kardeş olduk, büyük, geniş bir aile olduk. İki hayat kurtuldu, iki ailekurtuldu, çok mutluyuz ” dedi, duygularını dile getirdi.

HASTALAR NELER SÖYLEDİ
Böbrek yetmezliği tedavisi görürken 8 yıl önce Tuğba adınıverdiği  üçüncü çocuğunun dünyayageldiğini belirten  Zeynep Akınsu, “KızımEmel’in 7 yaşında bir kızı var, 8 yaşında da kardeşi. Kızım çalışıyor, benikisine bakmak zorundaydım. Oğlum Uğur üniversite öğrencisi. 8 yaşındaki kızımbile böbreğini vermek istedi. İlk başta eşim verebilir, denildiğinde çokumutluyduk. Olmadı. Umutlarımız tükendiğinde çapraz nakil imdadımıza yetişti.Artık biz bir aileyiz, doktorlarıma da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

26 yıl önce eşi Zeynep’le kaçarak evlendiklerini,  böbreğini değil canını vermeye hazır olduğunubelirten Mehmet Akınsu, “Kadavradan beklemeye kalksayık eşim ölüp giderdi. Biryerde takas diyeceğimiz organ bağışıyla iki can kurtuldu, biz de iki örnek aileolduk. Kardeş gibiyiz, 10 numarayız. Eşimi çok seviyorum, hayat vermek çok güzel”dedi.

Özellikle periton diyalizie başladığı iki yıldan bu yana çökkötü günler geçirdiğini belirten Salise Yücel, “16 yıl önce sağ kolum felçoldu, nedenini bulamadılar. Sonrasında ise bademcik iltihabının böbreğimituttuğu söylendi. Kendime iyi baktım, ilaçlarımı, diyetimi başarıyla sürdürdüm.Ama iki yıl önce böbreklerim bitti. Günde 4 kez karın diyalizi yapıyordum. Hergece ağlıyordum, ağrılarım çok artmıştı, sapsarı olmuştum. Sosyal yaşam diyebir şey kalmamıştı. Çocuklarım, eşim perişandı. Çocuklarımın da birer küçük çocuğu vardı, hangisin tercih edebilirdimki! Eşimle kan gruplarımız uyuşmadı.  Çokçaresizlik yaşadım. Ancak çapraz nakil bizim için mucize oldu. Benim artık birabim, bir kardeşim daha var. Eski halime döndüm, makineden kurtuldum” diyekonuştu.

Eşine veremediği böbreğiyle Zeynep Yücel’e yeni bir hayatınkapılarını aralayan Mülayim Yücel de çok mutlu olduğunu söyledi. Değiş tokuşusulüyle eşinin de bir başka hastanın da hayatının kurtulduğunu belirten Yücel,“Eşim çok kötü günler geçirdi, çapraz nakille yepyeni bir hayatımız oldu. Bukardeşlik, dostluk hep sürecek. Artık bizim Tekeli Köyü’nde bir evimiz, onlarında Bigadiç’te bir evleri, aileleri var” diye duygularını dile getirdi.

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Böbrek nakli Bölümü BaşkanıOpr. Dr. Işık Özgü,  şu bilgileri verdi:“Çapraz nakiller çok sık yapılmıyor. Ancak böyle canlıvericisi olup uygun olmayan vakalarda çapraz nakiller hayat kurtarıyor. Bundaailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlık söz konusu.  Bu iki ailemizde değiş tokuşla bu nakilgerçekleşti. Bir de böbrek nakillerinde genelde hanımlar beylerine organını verir, daha cesur vefedakardırlar.bu kez tam tersi oldu. Bu fedakarlığı, cesareti beyler gösterdi.Hastalarımız da vericileri de çok iyi. Donörleri taburcu ediyoruz.  Kısa bir süre sonra da alıcı hastalar taburcuolacak.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv