Çiğli’de Sabahat Akkirazlı Muharrem Ayı

  • 0
  • 1.829
Yazı Boyutu:

Çiğli Belediyesi, içinde aşure günü gibi önemli bir günü de barındıran Muharrem ayında bir dizi etkinlik düzenledi. CHP İstanbul Milletvekili ve türkülerin sevilen ismi Sabahat Akkiraz ile Gazeteci Yazar Miyase İlknur panel ve konserle Çiğlililere seslenirken, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Görevlisi Dr. Gani Pekşen’in “Yol’a Gidenler” fotoğraf sergisi de Çiğlililerin beğenisine sunuldu.  Başkan Metin Solak, yıllarca ihmal edilen bir kültürün yaşatılmasına destek olduklarını söyledi.
Çiğli Belediyesi tarafından geçtiğimiz Perşembe günü başlayan Muharrem ayı nedeniyle etkinlik düzenlendi. Muharrem ayı konulu panele CHP İstanbul Milletvekili ve türkü sanatçısı Sabahat Akkiraz ile Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Miyase İlknur konuşmacı olarak katıldı. Belediye konferans salonunda düzenlenen ve çok sayıda katılımcının adeta izdiham yarattığı etkinliğe İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Kültür Eski Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, Çiğli İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Aşkın, CHP Çiğli İlçe Başkanı Nihat Gültekin, Türkiye Alevi – Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ile meclis üyeleri katıldı.
 
İLKNUR: “NEREDE ZULÜM VARSA ORASI KERBELA’DIR”
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Miyase İlknur, Muharrem ayı ve aşure günü hakkında konuştu. İlknur, güçsüzün güçlüye direniş günü olarak görülen aşure gününün ve haksızlığın, mazlumluğun ve direnişin sembolü olan Hz.Hüseyin’in iyi bilinmesi ve gelecek kuşaklara doğru aktarılması gerektiğini söyledi. Okullarda İslam tarihi konusunda Kerbela olayının da yeterince anlatılmadığını belirten İlknur,  “Aşure günü zalime karşı direniş günüdür. Kurtuluş mücadelesi meşalesinin yandığı gündür. Ancak çok dar topluluklarda kaldı. Yeryüzünde nerede bir zulüm varsa, ideolojisi ne olursa olsun bizim için orası Kerbela’dır” dedi.
 
AKKİRAZ MERSİYE OKUDU
Muharrem ayı nedeniyle TBMM’de 22 Kasım’da muharrem iftarı verecek Akkiraz da kısa bir konuşmanın ardından mersiye ve deyişler okudu. Salonda bulunanlar da Akkiraz’a hep birlikte eşlik ettiler. Konserin ardından tüm izleyiciler tarafından ayakta alkışlanan Akkiraz, plaketini Başkan Metin Solak’tan aldı.
 
BAŞKAN SOLAK “ÖTELENEN KÜLTÜRÜ YAŞATIYORUZ”
Alevi kültürü geleneğinden gelen biri olarak, bu kültürü yaşatmaya çalıştıklarını belirten Başkan Metin Solak ise, “Yıllarca ötelenen, dışlanan bir kültür yaşatılmaya çalışılıyor. Bizler de bu kültüre hizmet etmeye çalışıyoruz, sahip çıkmaya özen gösteriyoruz” dedi. Çiğli’ye dört adet cem evi yapılması için çalışmaları da başlattıklarını belirten Başkan Solak, cem evlerine konulacak isimleri de vatandaşların ortak kararı ile belirleyeceklerini söyledi.
Federasyon Başkanı Selahattin Özel de muharrem ayı ve aşure gününün önemini belirten konuşma yaparak, bu özel günlerin unutulmaması gerektiğini söyledi.
FOTOĞRAF SERGİSİ: “YOLA GİDENLER”
Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi Dr. Gani Pekşen de Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yaptığı müzik derlemeleri sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergisini belediye ikinci katta bulunan sergi salonunda açtı. 23 yıllık çalışmanın ürünü olan 6 bin fotoğraf arasından seçilen 66 parçadan oluşan serginin ana teması ise cem törenlerindeki ritüeller. Çeşitli cem törenlerine katılarak müzik derlemelerinde bulunan Dr. Pekşen, bir cem töreninde izlenen tüm ritüelleri kare kare fotoğraflayarak serginin ana temasını oluşturdu.  Sergi fotoğraflarını da tören esnasında yapılanlara göre sıraladı. 3 gün boyunca gezilebilecek sergi ile Dr. Pekşen büyük beğeni topladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv