ÇOBAN ATEŞİ KARŞIYAKA’DA YANDI

  • 0
  • 1.085
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi’nin 10 Kasım etkinlikleri çerçevesinde gösterimi yapılan “Çoban Ateşi: Cumhuriyete Tanık Yüz’ler” belgeseli büyük beğeni topladı. Yönetmenliğini gazeteci-yazar Gürkan Hacır’ın yaptığı, Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanıklık edenlerin anlatımlarının yer aldığı belgeseli salonda bulunan yüzlerce Karşıyakalı gözyaşları içinde izledi.
 
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “Atatürk’ü Anlamak ve Anlatmak” başlıklı söyleşi Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nde yapıldı. Söyleşiye, “Çoban Ateşi: Cumhuriyete Tanık Yüz’ler” belgeselinin yönetmeni Gürkan Hacır konuşmacı olarak katıldı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Siirt’te düşen helikopterde şehit olan askerlerimiz için başsağlığı diledi. Atatürk’ü anlamaya ve anlatmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Başkan Durak, “Biz böyle bir önderi yetiştiren bir ulus olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu ulus, onu yüceltmeye devam edecek ve her zamankinden daha fazla değer vereceğiz. Övünçle, kıvançla anacağız. O bir liderden çok daha fazlası; o bir ulusun sembolü ve böylesi liderler de kolay kolay bitirilemez. Bizi hiç sınamasınlar. Hepimiz Cumhuriyet’in çocuklarıyız. Cumhuriyet’in değerleriyle Atamızın bize bıraktığı emaneti koruyacağımıza söz verdik, yemin ettik.” dedi.
 
Söyleşiye katılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da, Atatürk’ü anmanın onu anlamak, onu anlamanın da, demokrasiyi ve bağımsızlığı anlamak olduğunu söyledi. Her geçen gün sorumluluğumuzun daha da arttığını belirten Moroğlu, “Karşıyakalıların bu sorumluluğu her zaman taşıdığını görmek ve bilmek, hepimizin geleceğe ilişkin umutlandırıyor. Umutlarımızı hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Her 10 Kasım’da, 23 Nisan’da, 19 Mayıs’ta görevimizin sadece anmak ve kutlamak olmadığını, aynı zamanda bu günlerin mücadele için bir fırsat olduğunu biliyorum. Bu yolda saflarımızı daha da sıklaştırarak yürümek gerektiğine inanıyorum” diye ekledi.
 
Söyleşiye konuk olan gazeteci-yazar Gürkan Hacır ise, konuşmasına İzmir’deki Cumhuriyet Mitingi’ne ilişkin anısıyla başladı. O anı, “Meslek hayatımda soğukkanlılığımı koruyamadığım bir an oldu. 2007 yılının 13 Mayıs günü televizyondan İzmir’deki mitingi izlerken, bir sahne beni benden aldı. Tüylerimin diken diken olduğunu hatırlıyorum. İnsan selinin hemen kıyısında, denizden bir tekne geliyordu. Ve teknenin üzerinde Zübeyde Hanım’ın bir resmi vardı. Altında da “Anamızı da aldık geldik. Karşıyakalılar’ yazıyordu” diye anlatan Hacır sözlerine şöyle devam etti: “İzmir’den bir davet aldığımda koşa koşa geliyorum. Çünkü İzmir bize nefes aldırıyor. İzmir’e geldiğimizde Cumhuriyet’in kalesine gelmiş gibi hissediyoruz. ‘İyi ki Cumhuriyet var’ diyoruz. Gözümüzün önüde Cumhuriyet değerlerinin yıpratıldığı, ülkemizin bölünmez bütünlüğünün sekteye uğradığı, tehdit edildiği günler yaşıyoruz. Bunların olağanlaştığı günler yaşıyoruz. Ama bunu kabul etmiyoruz. Olağanlaşmaması gerek.”
 
Atatürk’ü gören son neslin öğütleri ağlattı
Söyleşinin ardından “Çoban Ateşi” belgeseli gösterildi. Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanık, Atatürk’ü gören son neslin anlatımlarından oluşan belgeseli salonu dolduran yüzlerce Karşıyakalı gözyaşları içinde izledi. 50 dakikalık belgeseli büyük bir dikkatle izleyen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da duygusal anlar yaşadı.
Şimdiler de 80’li 90’lı yaşlarını süren Cumhuriyet çocuklarının anılarını ve öğütlerini duygulanarak izleyen Karşıyakalılar, gösterimin sonunda ise, Gürkan Hacır’ı uzun süre ayakta alkışladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv