Çocuklarınıza bir iyilik yapın

  • 0
  • 601
Çocuklarınıza bir iyilik yapın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kalp hastalıklarının ülkemizde ve dünyada ölümlerin bir numaralı nedeni olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp sağlığına önemin daha çocuk yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Şeküri, “Dünya Sağlık Örgütüne göre 5-17 yaş arası çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktiviteler. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin” dedi.

Ülkemizdeki en önemli sağlık sorunu olan kalp hastalıklarının, ölümlerin neredeyse yarısını oluşturduğuna dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Kardiyologlarından Doç. Dr. Şeküri, 29 Eylül gününün 2000 yılından bu yana  Dünya Kalp Federasyonu tarafından “ Dünya Kalp Günü” olarak kutlandığını  hatırlattı. Bu yıl 29 Eylül’ün çevresel etkenlerin kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini nasıl etkilediğini anlamaya ve anlatmaya adandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri, “ Kişisel davranışların yanı sıra, farkında olmasak da çevremiz de kalbimizi yıpratabiliyor.  İçinde bulunduğumuz toplum, yaşadığımız yer ve iş hayatı gibi faktörler de bizi kalp hastalıklarına sürükleyebiliyor” diyerek şu önerilerde bulundu:

TEMİZ ÇEVRE- SAĞLAM KALP
“Yaşadığımız yerde dikkat etmemiz gereken birçok durum var. Evimizi yağ, tuz ve şekerce zengin paketli yiyeceklerden arındırıp, alışverişlerimizde taze meyve-sebzelere ağırlık vermeliyiz. Sigara kullanıyorsak ev içinde ya da iş ortamında sigara içmeyi hem kendi sağlığımız hem de çocuklarımızın sağlığı için kesinlikle durdurmalıyız. Dumanlı havayı saatlerce solumak çok önemli değilmiş gibi görünse de, göründüğünden çok daha yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır.  Çocuklar ve gençlere de iyi birer örnek olabilmek için sigarayı gözlerinden olabildiğince uzak tutmamız gerekir. Bedenen aktif olmalıyız. Spor yapmalıyız. İşe araba yerine bisikletle ya da yürüyerek gitmeliyiz. Toplu taşıma kullanıyorsak bir-iki durak önce inip yürümeliyiz. Daha aktif olabilmek için televizyon izleme miktarımızı azaltıp; her gün evimizi düzenlemek, yürüyüş ya da spor yapmak gibi faaliyetlerde bulunmalıyız.  Stresten olabildiğince uzak durmalıyız. Kalbimizi kaygılarımız yerine sporla yormalıyız. Kalp kasını yorup yıpratmak yerine düzenli ve sağlıklı çalıştırarak güçlendirmeliyiz.

ÇOCUKLARA HAREKETİ SEVDİRİN
Öte yandan çocukların kalp sağlığı açısından sorun yaşamamaları için küçük yaşlardan itibaren fiziksel faaliyetlerinin artırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şeküri, “ Çocuklarımızı sosyal ortamlarını sanal dünya yerine ‘sokak oyunlarına’ kaydırmalıyız. Dünya Sağlık Örgütüne göre 5-17 yaş arası çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. Çocukların oynayacağı sokak mı kaldı, diyebilirsiniz. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktivitelerdir.  Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv