Dokuz Eylül Acil Tıp Anabilim Dalı 20 yaşında

  • 0
  • 1.453
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ilk Acil Tıp Anabilim Dalı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın kuruluşunun 20. yıldönümü törenle kutlandı. Ülkemizde Acil Tıp Uzmanlığı’nın 30 Nisan 1993’te resmi gazetede anabilim dalı olarak ilan edilmesinin ardından kurulan ve Türkiye’nin ilk Acil Tıp uzmanını mesleğe kazandıran (Dr. Özgür Karcıoğlu -30 Nisan 1998) bölümün 20. Yıl kutlaması, Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda yapıldı.
 
Bugüne kadar 3’ü profesör, 19’u doçent, 11’i yardımcı doçent olmak üzere 99 Acil Tıp Uzmanı yetiştiren DEÜ Acil Tıp’ın onur gününe; Anabilim Dalı’nın kurucusu olan eski Rektörlerden Prof. Dr. Namık Çevik, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Dokuz Eylül Acil Tıp’ın kuruluş yıllarında önemli hizmetleri bulunan ABD’li Yrd. Doç. Dr. John Fowler, İzmir’in çeşitli hastanelerinden acil tıp uzmanları, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, “Fotoğraflara baktığımda, 20 yılın izler bırakarak geçtiğini görüyorum. Hekimlik zor bir meslek, ama Acil Tıp Uzmanlığı ve eğitimi onlardan çok daha zor. Adı üzerinde acil. Acili önemli kılan, hastaların zor durumlarda gelmesi ve buradan iyilik bularak ayrılmak istemesi. Acil Tıp Uzmanları kutsal bir görevi yapıyorlar. Türkiye’nin ilk Acil Anabilim Dalı’nın Dokuz Eylül’de kurulmasında büyük emekleri olan Namık Çevik Hocamız başta olmak üzere tüm hekimlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
1993 yılında Acil Tıp uzmanlığının resmen anabilim dalı olması için yaptığı çalışmaları ve anılarını anlatan Prof. Dr. Namık Çevik konuşmasında; “20 yıl önce attığımız adımlar, bugün Türkiye’de acil sağlık hizmetlerinin gelişiminde çok önemli rol oynadı. Türkiye’nin her bölgesine 100’ün üzerinde mezun vermiş ve dünya kadar insanın hayatta kalmasını sağlayan Dokuz Eylül Acil Tıp Adabilim Dalı’nın bu onur gününde burada bulunmak benim için büyük gurur. Bölümün gelişiminde emekleri olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne 1989 yılında Prof. Dr. Namık Çevik’ten aldığı davet üzerine ABD’den gelerek Acil Tıp Anabilim Dalı’nın kurulması sürecinde önemli hizmetler veren Yrd. Doç. Dr. John Fowler da davetli olarak katıldığı kutlamada anılarını anlatırken duygulu anlar yaşadı. Fowler, İstanbul’daki üniversitelerde Acil Servis’lerin bulunmadığı dönemde Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 1988’den itibaren Acil Servis hizmeti verilmesi nedeniyle bu kurumda görev yapmayı tercih ettiğini, Acil Tıp uzmanlığı kavramının da bu üniversitede gösterilen büyük çaba ile hayat bulduğunu ifade etti. Törende, Prof. Dr. Namık Çevik’e, Dr. John Fowler’a, DEÜ Acil Tıp Anabilim Dalı’nda başkanlık yapmış olan Prof. Dr. Ali Günerli, Prof. Dr. İlkay Şimşek ve Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın’a katkıları nedeniyle teşekkür plaketi verildi. Kutlama etkinliğini organize eden Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Başak Bayram da Türkiye’nin çeşitli kentlerinde Acil Tıp Uzmanlarının 30 Nisan günü kutlamalar yaptığını ve 2013 yılından itibaren 30 Nisan tarihinin Türkiye’de “Acil Tıp Günü” olarak kutlanması yönünde girişimlere başladıklarını belirtti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv