Ege Tıp, dünyada bir ilki daha başardı…

  • 0
  • 823
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs CerrahisiAnabilim Dalı  Öğretim Üyesi Doç. Dr.Kutsal Turhan; Bronşektazi (Bronş Genişlemesi) teşhisi konulan birhastaya   videotorokoskopi(Kapalı Cerrahiİşlem) yöntemiyle iki lobunda birden operasyonla dünyada bir ilkigerçekleştirdi. Doç. Dr. Turhan akciğerinin iki yerinde hasarı bulunan BirsenYaklav’ı tek ameliyatla sağlığına kavuşturdu. Dünyada ilk olma özelliğinitaşıyan ve hastanın tamamen iyileşmesini sağlayan operasyonun başarısı RektörProf. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından da takdir edilerek,  Doç. Dr. Kutsal Turhan’ı kutlandı.

10 yıldan beri teşhisi konulamayan hastalığı ile mücadele edenve bu sebeple hastane hastane dolaşan Birsen Yaklav(19), son umut olarak EgeÜniversitesi(E.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geldi. Burada Bronşektazi hastası olduğu öğrenilen Yaklav’a  videotorokoskopiyöntemi uygulanarak dünyada ilk defa akciğerinin iki ayrı lobunda bulunanhasarı tek ameliyatla temizleyerek,hasta sağlığına kavuşturuldu.Başarılıameliyat sonrası Doç. Dr. Kutsal Turhan ve Dr.Yeliz Erol, hastaları BirsenYaklav’ın mutluluğunu paylaştı.

Doç. Dr. Turhan operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Bronşektazi,akciğer içi hava yollarının geri dönüşsüz olarak harabiyeti ve genişlemesidir.En önemli nedeni çocukluk çağında geçirilen ve iyi tedavi edilmeyen akciğerenfeksiyonlarıdır. Bu hastalarda zaman içinde akciğer içi damarların daharabiyetine bağlı hemoptizi dediğimiz öksürükle ağızdan kan gelmesi durumugörülebilir. Bazen bu kanamalar hayatı tehdit edecek kadar çok miktarda daolabilir. Bizim hastamızda da kanama şikayeti 10 yıldır mevcuttu ve hastanemizacil servisine 4 gün önce ağzından öksürükle 1 su bardağından fazla kan gelmesişikayetiyle başvurmuştu. Akciğerin bir bölgesine sınırlı bronşektazideönerilen tedavi akciğerin etkilenen lobunun çıkarılmasıdır. Her iki akciğerintamamını tutmuş bronşektazilerde ise akciğer nakli gündeme gelebilmektedir.Hastamızda olduğu gibi her iki akciğerin birer lobunun etkilendiği durumlardaklasik olarak yapılan, önce bir tarafın ameliyat edilmesi, bir süre sonra dadiğer taraftaki hasta lobun çıkarılmasıdır. Çünkü aynı seansta iki taraflı açıkakciğer ameliyatları, hem erken dönemde ağrının çok olması, hem ameliyatsüresinin çok uzun olması, hem de solunum fonksiyonlarındaki ciddi kayıpnedeniyle komplikasyon riski çok arttığından uygulanmamaktadır. Son yıllardauygulanmaya başlanan videotorakoskopik yani kapalı lobektomilerde ise aynıişlem ikisi bir santimlik, biri 5 santimlik 3 küçük kesiden kamera ve özelaletler kullanılarak hem akciğer kanseri hastalarında, hem de bu hastamız gibilobektominin gerektiği diğer tüm akciğer hastalıklarında yapılabilmektedir. Bizde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalında geçtiğimizyıldan bu yana bu tekniği uyguluyoruz. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda hemhastanın ağrısı daha az olmakta, hem yara izi çok küçülmekte, hem de hastanedekalış süresi kısalmaktadır. Bizim hastamızda her iki akciğerin birerlobunu etkileyen bronşektazi mevcuttu ve kanamanın sağdan mı soldan mı olduğutespit edilememişti. Bu nedenle biz dünyada bu tür hastalarda ilk kez uygulananbir yöntemle sağ ve soldaki her iki etkilenen lobu aynı seansta endoskopikyöntemle çıkararak hem kanama riskini ortadan kaldırmış olduk, hem dehastamızın tedavisini bir seferde tamamlamış olduk. Tek taraflı açıkameliyatlarda taburculuk süresi 5-7 günken, biz iki taraflı ameliyat ettiğimizhastamızı bugün yani ameliyat sonrası 2. Gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz.Hem hastamızı tedavi ettiğimiz, hem de dünyada bir ilki gerçekleştirdiğimiziçin çok mutluyuz”  

 “İYİ Kİ EGE’YE GELMİŞİM”
Mutluluğu dile getiren Yaklav, “ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’negeldiğim için çok memnun oldum. Bu ameliyatın dünyada ilk kez yapıldığınıduyduğumda mutluluğum iki katına çıktı. 10 yıldır çektiğim acılar son buldu.Beni iyileştiren doktorumdan Allah razı olsun. İyi ki Ege’ye gelmişim” diyekonuştu.

“DÜNYADA BİR İLK ”
Literatürde çift taraflı bir ameliyat yok. Hastamızın kanamasını durdurmakve yapabileceğimize olan inancımızdan videotorokoskopi(kapalı cerrahi işlem)önce sağ akciğerin orta lobunu daha sonra da sol akciğerin alt lobundakihasarlı bölgeyi kapalı bir cerrahi işlemle çıkardık. Ameliyatımız normal bir ameliyatsüresi olan yaklaşık 3,5 saat içerisinde başarıyla sonuçlandı. Hastamız çok iyi.Bu işlemin dünyada bir ilk olmasıyla gurur duyduk” diye konuştu. 

REKTÖR, DOÇ. DR.TURHAN’I KUTLADI
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dünyanın ilkleriarasına giren bu başarılı ameliyatla ilgili olarak Doç. Dr. Kutsal Turhan’ıkutlayarak, “Biz Türkiye’de ve Dünya da ilklerin üniversiteyiz. Dünya bilimhavuzuna bu yeni katkımızla insan sağlığına da katkı sağlamış olduk. Tıpta zorolgular Ege’de kolay aşılıyor. Bütün arkadaşlarımla gurur duyuyorum” dedi.
Merve Kutlu- Zeynep Koca- Ufuk Kendirci-İZMİR(EgeAjans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv