EGELİ DEMİR ÇELİK İHRACATÇILARI REKORA KOŞUYOR!

  • 0
  • 773
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi’nde ihracatın lideri konumundaki demir çelik sektörü, küresel krizin etkilerinden tamamen kurtulmuş bir performans çiziyor. 2008 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 273 milyon dolarlık ihracat rakamı ile tarihteki en yüksek ihracat rakamına ulaşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2011 yılında Ağustos ayı sonunda 2 milyar 326 milyon dolarlık ihracata imza atarak küresel ekonomik kriz öncesindeki en yüksek ihracat rakamını aşmayı başardı.
2011 yılında Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ihracatında en önemli pazarlar konumundaki Mısır, Libya, Cezayir gibi ülkelerdeki isyanlara rağmen ihracatını 2011 yılında her ay arttırdı ve küresel krizde yüzde 50 civarında gerileme yaşanan ihracat rakamlarını yüzde 95 arttırarak 2011 yılında yara sardı. Demir çelik fiyatlarındaki yüzde 35-40 seviyesindeki artış rekora katkı sağladı.
Ege Bölgesi’nde demirçelik sektörünün kriz döneminde yatırım yaptığını, kriz sonrasında da sektörün yaptığı yatırımların karşılığını aldığını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Türkiye'nin dünya demir çelik sektörü içinde en fazla üretim artışı gerçekleştiren ülke olduğunu belirtti.
Türkiye’nin 2010 yılında 26 milyon ton düzeyinde olan demirçelik üretiminin 2011 yılı sonunda 33 milyon tonu geçeceğini belirten Şahin, “Önümüzdeki yıllarda da üretimdeki büyüme trendinin yüzde 10'larda devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türk demir çelik sektörü her yıl büyüyor, bu büyüme ihracat rakamlarına ve istihdama yansıyor. Ege Bölgesi’ndeki ihracatımız 2011 yılı sonunda 2.5-3 milyar dolar arasında olacaktır. Türkiye genelinde ise demir çelik ve demir ve demirdışı metaller sektörü birlikte değerlendirildiğinde 20.9 milyar dolarlık ihracatla otomotiv sektörünü de geçerek birinci sektör konumuna geldik. Yılsonunda 25 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. İnşaat sektöründeki canlanma umutlarımızı arttırıyor” şeklinde konuştu.

Döviz kurlarındaki artış ile ihracatta daha rekabetçi hale geldiklerini anlatan Şahin şöyle konuştu: “Yurtdışı piyasalarda rekabet edebilecek özellikleri taşıyan ihracat potansiyeline sahibiz. Uzakdoğu, Ortadoğu, Afrika ülkeleri başta olmak üzere Türkiye dünyanın her yerine demir çelik ürünlerini satıyor, önümüzdeki dönemde de bu pazarlarda kalıcılaşmak ve yeni pazarlarla tanışmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv