En büyük neden: SİGARA

  • 0
  • 762
Yazı Boyutu:

Tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olan bu hastalık yüzünden her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Ülkemizde ise yaklaşık 2,5-3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin edilmekte.

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Hatay Semt Merkezi’nde kadınlara yönelik KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)  konusunda seminer düzenledi ve nefes ölçümü gerçekleştirdi. Sağlık İşleri Müdürü Dr. Filiz Gümeli tarafından sunumu yapılan seminere kadınlar büyük ilgi gösterdi.

 Gümeli, KOAH’ın bir tür akciğer hastalığı olduğunu belirterek,”  KOAH,  bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. İlerleyen KOAH ise ölüme neden olur”  dedi. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,  “ Halkın sağlığı bizim temel görevimiz. Hem bilgilendirme, hem kontrol ve tetkik konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sağlıklı bir gelecek sağlıklı bir toplumdan doğar

Bu hastalığın en önemli nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Gümeli, KOAH’lı kişilerin çoğunun ya halen sigara içmekte olan, ya da eskiden sigara içmiş kişilerden oluştuğunu söyledi. Her türlü tütün ürününü içmenin KOAH 'a neden olabileceğine işaret eden Dr.Gümeli, “Hastalığın ilk belirtileri öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH hastalarının büyük çoğunluğu aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük, balgam yakınması ve nefes darlığıdır” dedi.

“Şikayetlerin yaşandığı ilk zamanların tanı ve tedavi açısından son derece önemli olduğunu anlatan Dr.Filiz Gümeli, erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalık belirtilerinin gerileyebileceğini ve hastalığın gelişiminin durabileceğini söyledi. Öksürüğün genellikle sabahları daha fazla ve arka arkaya yaşandığını hatırlatan Dr. Gümeli şöyle konuştu: “Ağır iş yapıldığı zaman veya hızlı yürüme ve merdiven çıkma esnasında bazen nefes darlığı hissedilir. KOAH ilerledikçe şikayetler de ağırlaşır. Hastalığın ilerlemesi ile kalp yetmezliği meydana gelebilir ve ayaklarda su toplamaya başlar. Kalp yetmezliği gelişen hastalarda ileri dönemlerde nefes darlığı çok şiddetlenir ve hastalar evden dışarı çıkamaz hale gelir. Bu dönemdeki hastalar günün yarısını oksijen makinesine bağlı olarak yaşarlar. KOAH tedavisinde başarılı olabilmek için sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunulmaması ve düzenli ilaç tedavisi gerekmektedir. Tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olan bu hastalık yüzünden her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Ülkemizde ise yaklaşık 2,5-3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv