Ev sahibi Dokuz Eylül

  • 0
  • 915
Yazı Boyutu:

Kuruluşunuyakın zamanda tamamlamış olan Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği’nin, DokuzEylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı evsahipliğinde düzenlediği “I. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu”, yerli ve yabancıakademisyenlerin katılımı ile yapıldı. Derneğin, İnciraltı Yerleşkesi KurucuÖğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda iki gün süren etkinlikte, Almanya Charité,Universitätsmedizin Berlin, Institut für Medizinische Genetik undHumangenetik" departmanından Prof. Dr. Stefan Mundlos genetiğin geleceğiüzerine konuşma yaptı. 

Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği BaşkanıProf. Dr. Ergül Tunçbilek, dünyada ve ülkemizde genetiğin büyük bir hızlaönemli bir noktaya geldiğini belirtirken, “2000’li yıllarda genetik artık çokpopüler, güven duyulan, inanılan bir bilim dalı haline geldi. Bu kadar hızlı vesansasyonel bir şekilde popülerize olan bu bilim dalı ile ilgili ortalıktayanlış yorumlanan bilgiler de dolaştı. Bugün artık yazılı, sözlü basında,ilanlarda her yerde genetiği görüyoruz. İnsanlar genetiğin yaptıklarına,yapacaklarına büyük hayranlık duyuyorlar ve aynı zamanda çekiniyorlar. Belkihayatın doğal akışına biraz fazla müdahalecilik olarak görüyorlar. Bu nedenleeğer genetik tıpla ve çocuk hastalıkları ile bu kadar iç içe olacaksa, çok iyiyetişmiş, olayları çok iyi özümsemiş, bunları anlayabileceği şekilde hastayakınına sunabilen, çözümler sunan kişilere ihtiyaç var. Bu bakımdan çocukgenetik uzmanlarına önümüzdeki yıllarda büyük görevler düşecek” ifadesinikullandı.

DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, “Böyle tarihi birsempozyuma ev sahipliği yapmış olmamız bizim için bir onurdur. Yıllar öncebenim de hocalarım olan, genetikle uğraşan hocalarımın ne kadar özveri ilezorlukları başardıklarını bugün çok daha iyi anlıyorum. Dünyanın kabul ettiğibir gerçek var ki bu da, artık bir çok hastalığın genetik olarak tanısının vetedavisinin yapılabileceği. En büyük buluşlar insanlık için en büyük destek veumuttur. Geleceğin insanlık için en önemli bilim dallarının başında genetikolacak” dedi. 

S
empozyum Eş Başkanı ve DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Genetik HastalıklarıBilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Erçal da konuşmasında, “Genetik,multidisipliner bir daldır. Pediatri (Çocuk) Servislerinde yatan olgularınyarısından fazlasında genetik bir nedenin bulunması, çocuk genetik konusundakibilgi ve eğitimin önemini ortaya koyar. Ülkemizde her zaman saygıyla anacağımız‘Klinik Genetik Hizmeti’nin kurucularının büyük çoğunluğunun pediatrist olmasıbir rastlantı değildir. Bu nedenle özellikle pediatristlere, genetikbilimindeki gelişmeleri aktararak bilgi düzeyini yükseltmek, sadecehastalarımıza çağdaş sağlık hizmeti vermek değil, aynı zamanda hepimizin hedefiolmalı. Çünkü genetik danışmanlık artık çağımızda tıbbi hizmetin altınstandardıdır. Çocuk genetik yan dal uzmanlığı asla tıbbi genetik uzmanlığınınalternatifi değildir. Çünkü çocuk genetikçi olgunun sadece genetikle ilişkilisağlık sorunları ile ilgilenirken, tıbbi genetikçi ilgi alanı daha dagenişleyerek yakın akrabalar da dahil olmak üzere tüm aileyi kapsar. Bu nedenleilgili meslektaşlar birbirlerinin tamamlayıcısı olarak çalıştıkları taktirde idealsağlık hizmeti verilebilmesi olasıdır. Bugün hem kurumumuzda hem de başkaalternatif kurumlarda tıbbi genetikçi, moleküler biyolog ve pediatrikgenetikçinin bir arada uyum içinde çalıştıkları örnekleri vardır. Bu örnekleringiderek artacağı umudunu taşıyorum. Derneğimizin ilk eğitim etkinliğininprogramlamasında eksiklerimiz olabilir. Derin bilgileri ile etkinliğimizizenginleştiren aramıza Almanya’dan katılan üç değerli misafir konuşmacımıza,ülkemizden yoğun destek veren konuşmacı ve oturum başkanı hocalarımıza vesponsorlarımıza içten teşekkür ederim” dedi.   
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv