İSRAİL, MODERN TARIM YÖNTEMLERİYLE İSRAİL’DE MODERN TARIM UYGULAMALARI PAYLAŞTI

  • 0
  • 799
Yazı Boyutu:

Ege İhracatçı Birlikleri, İsrail-Türk İş Konseyi ve İsrail Üretici Birlikleri işbirliğinde 24 Nisan 2012 tarihinde İsrail’in önde gelen 3 önemli tarımsal işletmesinin de katılımları ile düzenlenen “İsrail’de Modern Tarım Uygulamaları Semineri ve Paneli” tarım ve gıda firmaları tarafından büyük ilgi gördü.
 
Türkiye’deki tarımsal faaliyetlerin artırılmasına yönelik düzenlenen etkinlikte, 3 İsrailli tarım firması yetkilileri  tarafından  tarımda yüksek teknolojilerin kullanılması, tarımsal faaliyetlerinin artırılabilmesi için geliştirilebilecek yöntemler, tarım ve sanayinin ortak çalışması, geleneksel sektörlerin nasıl modernize edilebileceği gibi konular hakkında bilgi verildi.
 
Türkiye’nin, uygun coğrafi koşulları ve iklimin elverişli yapısının yanında, tarımsal üretimde sahip olduğu çeşit ve üretim potansiyeli ile dünya tarımında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: ”Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Tarım ve Orman Alanları” konulu 2010 yılı istatistiklerine baktığımızda Türkiye’de toplam tarım alanlarının %55’inin işlenen tarım alanı olduğu görmekteyiz. Coğrafi yapısı ve tarımsal alanları baz alındığında ülkemiz tarım sektörü için büyük bir potansiyele sahip. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ’nın 2023 yılı hedefimizi, Tarım Sektörü’nde tarımsal üretimi 150 milyar dolar, ihracatı ise 30 milyar dolar olarak açıklaması bu potansiyelimizi doğrular niteliktedir. Önümüzdeki 11 sene içerisinde hedefimize ulaşabilmemiz için de yeni teknolojileri takip etme zorunluluğumuz kaçınılmazdır. Bu kapsamda, bu gibi ülkeler arası işbirliklerini geliştirmek ülkemiz açısından gerekli atılımlardır” diyerek görüşlerini dile getirdi.
 
 
“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 4 MİLYAR DOLARI GEÇTİ”
İsrail Başkonsolosu Moshe Kamhi,  toplantının açılış konuşmasında Türkiye’de ilk defa İsrail-Türk ortaklı bir seminer düzenlendiğine dikkat çekti ve devam etti: “İsrail-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 4 milyar doları geçti. Bir önceki yıla göre artış oranı ise yüzde 30’u buldu.  Ege Bölgesi’nin ihtiyacı olan tarım teknolojileriyle ilgili kurulabilecek işbirliklerinin devamının gelmesi tarımsal faaliyetlerin artmasına etki edecektir. Yeni teknolojilerin uygulanabilirliği açısından burada yaptığımız seminerin, tüm katılımcılar için yararlı olmasını temenni ediyorum.”
 
Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Ekrem Güvendiren, seminerin iki ülkenin ilişkileri açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi ve ekledi: “Son yıllarda iki devletin hükümetleri arasındaki siyasi gerginlikler ticaretimizi olumsuz yönde etkilediği için bu gibi toplantıların düzenlenmesi önemli.  Bu toplantı Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın onayıyla yapılan ilk toplantı olma özelliği taşıyor.  Bugün gerçekleşen seminerin bir başlangıç olmasını ve devamını temenni ediyorum. Umarım, 4 milyar dolar olarak gerçekleşen iki ülke arasındaki  ticaret hacminin artmasını da sağlarız.”
 
 
Açılış konuşmalarının ardından İsrail Türkiye İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon başkanlığında gerçekleşen İsrail’de Modern Tarım Uygulamaları Semineri’nde, İsrail İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi de bulundu. Mehadrin Group Başkanı Yonatan Bassi, Hazera Genetics CEO’su Rami Dar, Netafim firması Yetkilisi Ofer Oveed modern tarım yöntemleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv