Kadına Şiddet İnsan Hakları İhlalidir

  • 0
  • 683
Kadına Şiddet İnsan Hakları İhlalidir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu katkılarıyla Avrupa Birliği ve Türkiye  Cumhuriyeti  tarafından finanse edilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında tasarlanan Değişim Atölyesi’nin yaratıcı drama faaliyetleri serfitika dağıtım töreni ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Proje İl Sorumlusu Sema Özay yaptı. Özay; “İzmir’de kadına yönelik şiddetle mücadelede 5 tane Soroptimist Kulübümüz  var. Bunlar Alsancak, Kordon, Karşıyaka, İzmir ve Göztepe kulüpleri’dir. Bu kulüplerimiz her zaman azimli bir şekilde çalışıyorlar. Kadına yönelik şiddetle mücadelede iştirakçımız olan Konak Belediyesi’nin İsmetpaşa Semt Merkezi’nde 5 haftalık yaratıcı drama seansları düzenledik. Burada kendi geçmişimizdeki anılarımız canlanıyor, birbirimizle olan benzerliklerimizi bulup bunların hep birlikte farkına varıyoruz. Aynı zamanda proje sürecinde gerek kendi üyelerimizden gerekse katılımcı üyelerden olumlu tepkiler aldık” dedi.Proje sayesinde güzel dostlukların da kurulduğunu söyledi.

KADIN SADECE ÇOCUĞU VARSA KADIN YERİNE KONULUYOR
Değişim Atölyesi Proje Koodinatörü Şebnem Dalüzülmez kadına şiddete yönelik mücadelede farkındalık yaratmanın altını çizdi. Proje amacının egemen güçlerin baskılarını ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Dalüzülmez; “Biz günümüz Türkiyesi’nde kadına şiddeti konuşuyor olmanın utancını yaşıyoruz. Artık bu sorunlar aşılmalı. Kadına yönelik şiddet sadece evlerde meydana gelmiyor, sokaklarda da birçok olay yaşanıyor. Herkesin başına gelebilir.Projemiz kadınlarımızın kendilerine olan inançlarını ve güçlerini ortaya çıkarmak için tasarlandı.Kadınlarımız sadece aile içinde ve çocuğu varsa kadın yerine konuluyor. Biz aslında buna bir başkaldırı yapmak istedik.Umarım başarılı oluruz. Aynı zamanda İzmir dışında Ankara,İstanbul, Adana, Gaziantep,Mersin ve Kocaeli gibi illerimizde de bu projelerimiz uygulanıyor” diyerek sözlerini  tamamladı.

BİZLER SUYA TAŞ ATTIK UMARIM HALKALARI YAYILIR
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyon Başkanı İlke Erol federasyonun iş ve meslek kadınlarından oluşan uluslararası sivil toplum kuruluşu olduğundan bahsetti. Erol; “1948 yılından beri Türkiye’de kadınlar için daha iyi bir dünya yaratmak hayaliyle ortaya çıkan sivil toplum örgütüyüz. Kadınlarımızın hakları için uğraşıyoruz. İnsan hakları takipçisiyiz. Kadına şiddetin insan hakları ihlali olduğunun fark edilmesini istiyoruz. Öncelikli amacımız bu. Bir hak ihlaline dikkat çekmek için yola çıktık. Biz sadece bu konu hakkında suya taş attık, umarım onun halkaları genişler ve amacına ulaşır” dedi. Ayrıca kadınlara yapılan her eğitimin aileyi,çocuğu geliştirdiği gibi toplumları da etkilediğinin üzerinde durdu.

KADINLAR SİYASET YAPMALIDIR
Son olarak proje iştirakçısı olan İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kadınların birbirlerinden güç aldığını ve herşeyi isterlerse birlikte çözebileceklerini söyledi. Pekdaş; “ Bütün kadınlar aslında çok güçlü,önemli olan bu güçlerinin farkına varmaları. Bizler yeni bir nesil yetiştirip, geleceği şekillendiriyoruz ve bunu yaparkende onurlu bir şekilde yapıyoruz. Aynı zamanda düşüncelerimizle, mesleklerimizle, ürettiklerimizle de dünyayı şekillendiriyoruz.Lakin onların fikirleri kabul görmediği sürece dünya barış ve mutluluk dünyası olamaz. Örneğin kadınlar siyaset yapmalıdır. Çünkü yaşamın tam da kendisidir siyaset. Herkes gücünü ve bilgisini orada gösterir.Ancak kadınları sadece yardımcı işlerde kullanmak lükse kaçmaktan başka bir şey değildir” dedi. Ayrıca Pekdaş, kadınların kendi güçlerinin farkına vardığında onları kimsenin yok sayamayacağının üzerinde durdu.

Toplantı sonrası Değişim Atölyesi projesindeki kadınlara İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı İlke Erol, Proje İl Koordinasyon Sorumlusu Sema Özay, Proje Koordinatörü Şebnem Dalüzülmez, Proje Sekreteri Şafak Bahşişoğlu  ve İzmir Soroptimist Kulüpleri Başkanları  Suna Akatürk, Gül Gürses, Alev Toprak, İlknur Becerik, Mine Kozlubel tarafından sertifikaları verildi.
Değişim Atölyesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede kadının dönüşümü, kadının kendi cinsel kimliği, toplumsal rolü, kendine olan güveni, kadınların sahip olduğu insan haklarını kullanmasını ve benlik algısının oluşturulması amacıyla yaratıcı drama teknikleri ile pekiştirilen bir proje.
İZMİR (Ege Ajans/Özgecan Erceylan)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv