Kadınlara 'laparoskopik' müjde

  • 0
  • 1.161
Yazı Boyutu:

Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik operasyon kadın hastalıklarında yaygın olarak uygulanmaya başlandı. Universal Kuşadası Hastanesi’nde bu yöntemle yapılan ameliyatla sağlığına kavuşan iki hasta, kısa sürede iyileştikleri ve ameliyat izinin yok denecek kadar küçük olması nedeniyle mutlu olduklarını söyledi.
 
Sağlıkta teknolojinin son derece yaygın kullanıldığı günümüzde hastaların daha hızlı ayağa kalkması ve operasyon izlerinin vücut estetiğini minimum düzeyde etkilemesi amacıyla yapılan laparoskopik ameliyatlar hastaları da memnun ediyor. Kuşadası ve çevresindeki şehirlerde kadın-doğum alanında laparoskopik ameliyatları ilk kez uygulayan Universal Kuşadası Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Üzeyir Kalkan tarafından yapılan operasyonla Gülten Civaner ve Müşerref Sayar adlı hastalar kısa sürede sağlığına kavuştu.
 
Şiddetli kanama şikayeti nedeniyle İzmir’den Universal Kuşadası Hastanesi’ne başvuran 47 yaşındaki Gülten Civaner, histerektomi ameliyatı olması gerektiğinin kendisine söylendiğinde bu tür ameliyatların, kapalı yöntemle yapıldığında daha kısa sürede iyileştiğini öğrendiğini ve kendisinin de bu yöntemle ameliyat olmak istediğini söyledi. Ameliyat olduğu gün ayağa kalktığını ve ertesi gün taburcu edildiğini vurgulayan Civaner, “Ameliyat sonrası hiçbir şikayetim olmadı, bu kadar kısa sürede iyileşeceğimi tahmin etmiyordum. Doktoruma ve hastaneme çok teşekkür ederim” dedi. Laparoskopik yöntemle ameliyatı yapılan diğer hasta ise Kuşadası’nda yaşayan 53 yaşındaki Müşerref Sayar oldu. Kısa sürede sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ve bu kadar sürede iyileşeceğini hiç tahmin etmediğini sözlerine ekeleyen Sayar, “Kadın doğum ameliyatlarında laparospopik ameliyatlar kadınlar için büyük nimetmiş” diye konuştu.
 
Universal Kuşadası Hastanesi'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Üzeyir Kalkan,  çeşitli şikayetler üzerine hastaneye başvuran bu iki hastaya laparoskopik yöntemle müdahalede bulunduklarının altını çizerek, “Açık ameliyata göre bu yöntemle hastaların hastanede kalış süresi, gündelik hayata dönüşleri, ciltte oluşan kozmetik sorunlar, enfeksiyonlar ve daha da önemlisi kilolu hastalarda operasyonun zorluğu ve riskleri azalmakta. Ayrıca hastalarımızın vücut estetiği en az düzeyde etkilenmekte; iltihaplanma riski ise neredeyse tamamen ortadan kalkmakta” dedi.
 
Halk arasında kansız ameliyat olarak bilinen, karın boşluğuna optik kamera ile girilerek yapılan bu tip ameliyatların eğitimini Kiel/Almanya ve Clermond-Ferrand /Fransa’da alan Kalkan, Universal Kuşadası Hastanesi’nde SGK kapsamında bu ameliyat yöntemlerini başarıyla uygulamaya devam ediyor.
 
Laparoskopik Ameliyat Nedir?
Laparoskopik cerrahi, kapalı ameliyat olarak da bilinir. Klasik ameliyatlar gibi genel anestezi altında uygulanır. Tüm ameliyat, karın açılmadan sadece göbek hizasında 1 cm lik ve kasık bölgelerinde iki tane (bazı operasyonlarda üç tane) 0,5 cm lik delik açılarak uygulanır. Göbek hizasından açılan delikten kamera dediğimiz,  ameliyatın televizyon ekranından görülmesi sağlayan alet yerleştirilir. Diğer deliklerden ise aynen açık ameliyatlarda kullandığımız aletlerin minyatür örnekleri, özel tasarlanmış uygulama araçları ile karın içine gönderilir. Ameliyat bu aletler yardımı ile gerçekleştirilir.
 
Kısırlık teşhisinde ilk olarak kadın doğum hekimleri tarafından uygulanan laparoskopik cerrahi, uzun yıllar jinekolojik ameliyatlarda çok kısıtlı bir uygulama alanı bulabilmiştir. Bu dönem içinde genel cerrahlar tarafından safra kesesi ameliyatlarında yaygın şekilde uygulanmış ve oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. Bugün, rahimin alınması olarak bilinen Histerektomi de dahil olmak üzere tüm jinekolojik ameliyatlarda uygulanabilmektedir. Sıklıkla Yumurtalık Kistleri (özellikle çikolata kisti), dış gebelik ameliyatları, kısırlık (infertilite) araştırmaları, tüplerin bağlanması işlemlerinde uygulanmaktadır. Son yıllarda, teknolojik gelişmelerin yardımı ile miyomların tedavisi ve kanser hastalıklarına bağlı ameliyatlarda da laparoskopik yöntem uygulanmaya başlanmıştır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv