Keçiyolu Çocukları'nın Fuarı

  • 0
  • 737
Yazı Boyutu:

Yeşiltepe İlköğretim Okulu öğrencileri, hiç görmedikleri birşehirde, hiç görmedikleri Fuar’ı anlatarak ödül kazandı.

 Her yetişkinin çocukluktan kalan sığındığı bir masalıvardır.

 Hayalin en güzel resmidir masal. 

 Onlar hiç gitmedikleri bir şehirdeki, hiç görmediklerifuarın masalını yazdılar. 

 İZFAŞ tarafından düzenlenen “Benim Fuarım, Benim Masalım //“Benim Fuarım, Benim Öyküm” konulu yarışmada İzmir’e bağlı Beydağ İlçesi’ninYeşiltepe İlk Öğretim Okulu öğrencisi İsmail Bayraktar, “En Güzel BenimFuarımın Ağacı” konulu masalı ile birincilik aldı.

 Aynı okuldan İpek Sert’in “Oyuncak Ağacı” adlı masalıbasılacak olan kitapta yer almaya değer görüldü.

Yeşiltepe, Beydağ’a 20 kilometre uzaklıkta 80 haneli birköy. Geçim kaynakları, arpa, buğday, yemiş ve kestane.  Son üç yıldırköyde çok yoğun ekonomik sıkıntı var. Köylünün çoğu ineklerini satmak zorundakalmış. 

İzmir’e sadece ‘hastane ihtiyacı’ olanlar gidebilmiş.

Yeşiltepe İlk Öğretim Okulu araçların çıkamadığı bir tepedekurulu. 18 kişilik tek bir sınıfta öğrenim görüyorlar.

Okulun bir gazetesi var. İsmi Gale. Yerel dilde sincapanlamına geliyormuş.

Büyüklerine dertlerini anlatamayıp, gazetelere sesleriniduyuramayınca, kolları sıvayıp kendi gazetelerinde sorunlarını dile getirmeyebaşlamışlar.

Okula giderken uçuruma düşmek istemediklerini şu haberdedile getirmişler:

KEÇİ YOLU ÇOCUKLARI
Biz Yeşiltepe İlk Öğretim Okulu’nda okuyoruz. Ama biz beşarkadaş uzak bir köyden geliyoruz.  Geldiğimiz yol keçi yolu. Yağmur vekar yağdığında düşeceğiz diye çok korkuyoruz. Bizim de güzel bir yolumuzolmasını çok istiyoruz.

Bu keçi yolunun yanında uçurum ve dere var. Kışın deredengeçemiyoruz. Biz Keçi Yolu Çocukları olarak güzel bir yol istiyoruz.“

Gazetelerinde İzmir Fuarı Yazı Yarışması Ödül Töreni’nekatılacaklarını da ilan etmişler.

Yarışmanın büyüsü aslında ilk kez öğretmenleri GündüzÖden’in kendi Fuar’ını öğrencilerine anlatıp hayal kurmalarını sağlamaları veyazıları sırt çantasına yükleyip kendisinin İZFAŞ’a getirmesiyle başlıyor.

Bir öğretmenin sihirli eli çocukların dünyasınıdeğiştiriyor.

Öden, öğrencilerinin daha önce İzmir’e hiç gelmediğinibelirterek, bunu duyduklarında çok heyecanlandıklarını bazılarının heyecandanağladığını söylüyor.
Onları İzmir’e Fuar’a götürecek otobüs okulun olduğu yere çıkamadığı için biziyolda bekliyorlar. Hepsinin elinde çiçekler var. Hep bir ağızdan şarkısöylemeye başlıyorlar:

“Bizler çiçekleriyiz

Umudun ve sevinciyiz

 Gelen mutlu günleriyiz

 Hep dünya çocukların…”

 Büyük çoğunluğu araca binmeye alışık olmadığı için GündüzÖğretmen, tek tek ilgileniyor. Aracı durdurup sık sık yüzlerini yıkıyor.

 Otobüsün içi oldukça sessiz. Okul önlerinden geçerkenduyduğumuz çocuk gürültüleri duyulmuyor.

 Sessizlik İzmir’e yaklaştığımızda Havaalanı yakınında biruçağın havalanmasıyla başlıyor. O zaman sevinç çığlıkları dolduruyor otobüsüniçini.

Konak’a doğru ilerliyoruz. Deniz görünüyor uzaktan. İkinciçığlık o zaman yükseliyor.  Hayret ve sevinçle bakıyorlar denize.

En büyük sevinci Kültürpark’a geldiklerinde yaşıyorlar.Öğretmenlerinin hayalinden ödünç aldıkları bir hayalle yazdıkları vedünyalarını değiştiren Fuar’ın hayatlarına sihirli bir el gibi değdiğinihissediyorlar.

Masal yarışmasında birincilik alan İsmail Bayraktar, birağacı Fuar’a götürdüklerini anlattığı masalına şöyle başlıyor:

“Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur samaniçinde, cinler cirit atarken, bir köyde iki arkadaş varmış. Bu iki arkadaş çokmutluymuş. Birinin ismi Uğurcan, diğerinin adı İsmailmiş. 

Bir gün Uğurcan İsmail arkadaşına gitmiş. Sonra bu ikiarkadaş evlerinde oynamışlar. Pencereden dışarı bakarken rengarenk bir kuşgörmüş. Kuşu izlerken birden İsmail’in arkadaşının gözüne bir şey takılmış. Bubir çam ağacıymış…”

Masal ağacın Fuar’daki serüveniyle devam ediyor.

Yazdığı masal İsmail’e bir dizüstü bilgisayar okuluna damasaüstü bilgisayar kazandırdı.

Ama Yeşiltepe İköğretim Okulu Öğrencilerinin asıl kazandığıyazının gücünü hissetmeleri onun büyük coşkusunu yaşamaları oldu.

Alman Hıristiyanlık öncesi dönemindeki Merseburgbüyücülerinin dediği gibi, yazı hayatı iyileştirdi.

İzmir Fuarı’nı gelecek kuşaklara taşımak, unutturmamakçocuklarda fuar farkındalığı yaratılması amacıyla düzenlenen, “Benim FuarımBenim Masalım/ Benim Fuarım Benim Öyküm” konulu öykü ve masal yarışması,Fuar’ın çocukların belleklerinde yer almasını sağladı.

82 yıllık İzmir Fuarı’nı çocuklarla ve gençlerlebuluşturarak daha uzun yıllar sürdürebilmeyi hedeflediklerini belirten İZFAŞGenel Müdürü Mehmet Şakir Örs, “Bugünden 100’üncü Fuarı hedefliyor vehazırlanıyoruz. Bu uzun yolculukta çocuklara ve gençlere ulaşmak, fuarı onlarlabütünleştirmek temel hedefimiz. Bu bağlamda çocuklara ve gençlere yönelik birdizi etkinlik gerçekleştiriyoruz. Yarışma da bu etkinliklerin bir parçasıydı.Beydağ Yeşiltepeli çocukları tanımaktan ve onları fuarımızla buluşturmaktanmutluluk duyduk” dedi. Örs, “Yeşiltepe köyünden gelen çocuklarımızın fuardayaşadıkları mutluluk ve gözlerindeki ışıltı, bizim yaklaşımımızı doğruladı”diyerek çocukları köylerine uğurladı. 

Çocuklar 82’inci Fuar’da yeniden İzmir’de buluşmak üzeresözleştiler. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tarım Fuarındaki hedefler katlandı

Marble İzmir 29’uncu kez açıldı

Tarım fuarı üreticinin ayağına gidiyor

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

Arşiv