Kış aylarında İzmir’de Koyun Sütü 2.50 TL Keçi Sütü 1.70 TL olacak

  • 0
  • 1.106
Yazı Boyutu:

İzmir Birliği’nin Geliştirdiği Modelle Koyun  Keçi Sütü sezonu 3 ay olmaktan çıkacak
Türkiye’de ilk kez İzmir’de yaşama geçirdiği koyun keçi sütü soğuk zincir projesi ile koyun ve keçi sütüne ekonomik değer kazandıran İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, sezonluk olan koyun keçi sütünü yıl boyu ulaşılabilir kılmak bir teşvik modeli geliştirdi. Keçi sütünü 1.30 TL, koyun sütünü 1.80 TL’den alan birlik sonbahar ve kış aylarında da süt sağımını teşvik etmek için koyun sütünün fiyatını bu dönemde 2.50 TL, keçi sütünün fiyatını ise  1.70 TL’ye yükseltmeyi hedefliyor.

Proje ve faaliyetleriyle Türkiye’de model olan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçükbaş süt hayvancılığının en büyük sorunlarından birini çözmek için kolları sıvadı. Yıl boyunca sadece 3 ay üretimi yapılan küçükbaş sütün yıl boyunca bulunabilir hale gelmesi için geliştirilen teşvik sistemiyle 12 ay koyun yoğurduna ve keçi sütüne ulaşılabilir olacak.  
Uzun vadede hayvanların ıslahı yoluyla yıllık sağım süresinin uzayacağına ancak koyun ve keçi sütünün ulusal pazarda payını büyütmesi için sezonluk olmaktan çıkması gerektiğine dikkat çeken İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, bunu başarmak için İzmir Birliği olarak yeni bir teşvik sistemi geliştirdiklerini açıkladı.
Teşvik sistemine göre koyun keçi sütünün bulunmadığı sonbahar ve kış aylarında bölgesel teşvik uygulanacak. Sezonda 1.30 TL olan keçi sütü fiyatı 1.70 TL’ye, 1.80 TL olan koyun sütü fiyatı 2.50 TL’ye yükselecek. Bu teşvik sistemiyle bölgesel olarak yetiştiricinin doğumları öne alması bekleniyor. Bölgesel doğum farklılıkları ile birlikte İzmir’in tamamında 12 ay koyun ve keçi sütü bulunabilecek.

Hedef Erken Sağım
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği teşvik sistemiyle birlikte yanlış bir uygulamayı da düzeltecek. Doğumun ilk dönemlerinde hayvanlarını sağmayan tüm sütü yavrulara emdiren yetiştirici yüksek fiyat nedeniyle bir öğün sağıma geçecek. Ayrıca daha fazla süt elde etmek için yem desteğine geçecek. Yine bu dönemlerde Birlik üniversite tarafından kalitesi kontrol edilen yemleri vadeli ve sıfır faizli olarak yetiştiriciye ulaştıracak.
Proje ile ilgili bilgi veren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Özer Türer teşvik sisteminin yaşama geçmesiyle birlikte koyun ve keçi sütünün ekonomik bir değer kazanacağı gibi Türkiye açısından ihracat potansiyelinin de yaşama geçebileceğine dikkat çekti.
Türkiye’nin, koyun ve keçi sütü ürünlerini ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat edebileceğini belirten Türer: “İhracat konusunda birkaç sıkıntımız var. Bunlarda biri uluslararası standartlarda koyun ve keçi sütünün ayrı ayrı toplanmayışıydı. Bunu İzmir Birliği koyun keçi sütünde soğuk zincir projesi ile çözüme kavuşturduk. Artık İzmir’de koyun keçi sütü uluslararası standartlarda toplanıyor. İkinci problem ihracatta yol açacak olan ulusal firmaların işin içine girmeyişi. Bunun nedeni de koyun ve keçi sütünün sezonluk oluşu. Türkiye’de koyun yoğurdunu ancak  3-5 ay gibi kısa bir sürede yiyebilirsiniz. Biz teşvik sistemiyle koyun ve keçi sütünü yılın her dönemi bulunabilir bir ürüne dönüştürmek istiyoruz” dedi
.
Teşvik sisteminin içeriği ile ilgili bilgi veren Başkan Türer: “izmir’de koyun keçi sütü sezonu Mart’ta başlar Temmuz’da biter. Biz bu dönemler dışında bölgesel teşvik uygulayarak koyun ve keçi sütü fiyatlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Daha fazla kazanmak isteyen yetiştirici erken doğum yaptıracak. Bölgesel doğum farklılıkları ile birlikte İzmir’in değişik bölgelerinde de olsa 12 ay koyun ve keçi sütü tedarik edilebilir olacak” dedi.
Birlik Başkanı Türer teşvik sistemiyle aynı zaman da erken sağımı da hedeflediklerini belirtti. Türer: “Tüm bilimsel araştırmalar hayvanın en fazla sütü doğumdan sonraki ilk ayda verdiğini gösteriyor. Türkiye’de ise ilk ay yavruya emdiriyor sütün azalmaya başladığı aylarda ise sağıyoruz. Bu teşvik sistemiyle erken sağımın olacağına inanıyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv