Kurban bayramında kesimler veteriner denetiminde olmalı

  • 0
  • 644
Kurban bayramında kesimler veteriner denetiminde olmalı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Nazmiye Altıntaş, köpeklerden insanlara bulaşan  ve Kist Hidatik hastalığı hakkında uyarıda bulundu. Kurban bayramında kesimlerin veteriner hekim kontrolü altında yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Altıntaş, "Kurban bayramında kesimler mutlaka veteriner hekim denetiminde yapılmalı, kaçak kesimler önlenmelidir. Kesim sonrası kalan kistli organ atıkları kesinlikle çöpe atılmamalı, yakma fırınlarında imha edilmeli, bunun mümkün olmadığı durumlarda kistli organlar köpeklerin ulaşamayacağı 4-5 metre derinlikteki çukurlara gömülmeli, üzeri kireçlenmelidir. Köpeklerin beslenmesinde mümkün olduğunca çiğ et veya sakatattan kaçınılmalı, eğer verilecekse pişirildikten sonra yedirilmelidir." şeklinde konuştu.

PARAZİTE DİKKAT

Kist Hidatik hastalığına neden olan parazitten korunmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş, şunları söyledi;

 "Bu parazitin yaşam döngüsünde erişkin ve yavru parazit olmak üzere iki şekli vardır. Erişkin parazitler köpekler ve diğer etçil hayvanların ince bağırsaklarında, yavru parazitler ise koyun, keçi, sığır gibi otçul hayvanlar ve insanların iç organlarında bulunmaktadır. Erişkin parazit baş, boyun ve 3 adet halkadan oluşmaktadır. Parazitin 400-800 adet yumurtasını taşıyan son halkası önemlidir çünkü enfeksiyonu sağlar. Köpeklerin dışkısı ile dışarı atılan  halka ve yumurtaların otları kirletmesi sonucu, bu otları yiyen koyun ve inek gibi otçul hayvanlar parazitin yumurtasını vücutlarına almış olurlar. Bu yumurtalar çok küçük oldukları için çıplak gözle görülemezler. Otçullar tarafından alındığında bunların çeşitli organlarında içi sıvı dolu kistler meydana getirirler. Ülkemizde kaçak olarak ya da Kurban Bayram’larında veteriner kontrolu olmadan kesilen hayvanların kistli karaciğer ve akciğer gibi organlarının köpeklere yedirilmesi yada köpeklerin erişebileceği yerlere atılması sonucu enfekte olan köpekler, gerek insanlar gerekse evcil hayvanlar için sürekli bulaşma kaynağını oluştururlar. Böylece özellikle köpekler ile koyun ve sığır gibi evcil hayvanlar arasında oluşan döngünün insanlara geçişi, başıboş dolaşan enfekte köpeklerle temas ile kolayca gerçekleşmektedir."

KÖPEKLERİN SAHİPLENDİRİLMESİ ÖZENDİRİLMELİ

Hastalıktan korunmak için tüm köpekler kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altıntaş, "Köpeklerin sahiplendirilmesi özendirilmeli, köpekler veteriner hekim gözetiminde tedavi edilmeli, ayrıca kısırlaştırılarak aşırı üremeleri engellenmelidir. Köpeklerin yeni enfeksiyonlardan korunması amacıyla mezbahalar mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerine uzakta kurulmalı ve çevresi köpeklerin ve diğer karnivorların giremeyeceği şekilde duvar ya da tel örgü ile çevrilmelidir" dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv