KUŞCENNETİ’NİN PELİKANLARI HALKALANDI

  • 0
  • 1.897
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi, ilçenin maskotu seçtiği tepeli pelikanlarla ilgili çok önemli bir projeye destek oldu.
Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle Tepeli Pelikan yavruları,  Ege Üniversitesi Ornitoloji ekibi tarafından halkalandı.
Karşıyaka Belediyesi daha önce de Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile pelikanlar konusunda çalışma yapmış, Mavişehir Balıkçı Barınağı'nda deniz içinde pelikanlar için dinlenme platformları oluşturmuştu.
Dünya’da sadece 4 bin çift kaldığı için nesli küresel ölçekte tehlike altında olan ve İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası)’nde kuluçkaya yatan Tepeli Pelikan yavruları 3 yıl aradan sonra tekrar markalanmaya başlandı. Tepeli Pelikanların soyunu devam ettirebilmesi için halkalama yaparak izleme çalışmaları Türkiye’de ilk defa 1987 yılında İzmir Kuş Cennetinde Prof. Dr. Mehmet SIKI tarafından başlatılmıştır. Pelikan yavrularını halkalama çalışması ile pelikanların üreme, beslenme ve kışlama alanlarını tespit ederek türün devamı için yetkili kurumlara öneriler sunulmakta ve türü tehdit eden unsurları belirlemek amaçlanmaktadır.
2011 yılında İzmir Kuş Cenneti’nde dünyaya gelen 96 Tepeli Pelikan yavrusundan 25’inin her iki ayağına PVC plastik halkalar takılmıştır. Plastik halkaların rengi mavi olup üzerindeki harf ve sayılar beyazdır. Pelikan yavrularının ayaklarına takılan halkalar, Tepeli Pelikanı Karşıyaka’nın tanınması için maskot seçen Karşıyaka Belediyesi tarafından temin edilmiştir. Böylece Karşıyaka Belediyesi Nesli Küresel Ölçekte Tehlike Altında olan bir türün korunması için büyük bir sorumluluk örneği göstermiştir.
İzmir Kuş Cenneti’nde Tepeli Pelikan yavrularının halkalanması Ege Üniversitesi (E.Ü) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet SIKI, E.Ü.Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Araş.Gör. Dr. Ortaç ONMUŞ ve Doktora Öğrencisi Orhan GÜL tarafından gerçekleştirilmiştir. Pelikan yavrularının İzmir Kuş Cennetinde halkalanması; Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izni ile İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürlüğünün bilgisi dahilinde yapılmıştır.
Türkiye’de sadece Manyas Kuş Cenneti, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aktaş Gölü ve İzmir Kuş Cenneti’nde kuluçkaya yatabilen Tepeli Pelikanları izlemek için balıkçıların ve yetkililerin halkalı bir Tepeli Pelikan gördüklerinde mutlaka Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bilgi vermesi; türün neslini devam ettirebilmesi için son derece önemlidir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sporda Bayraklı farkı!

Medical Point Run, çocuklar için koştu!

Maraton İzmir’de ödüller dağıtıldı

En hızlı, en zevkli, en anlamlı maraton

Uluslararası standartlara sahip spor tesisi için gün sayıyor

İzmir’in özel çocukları kente başarıyla döndü

Arşiv